«Δημοψήφισμα» στο Μαθιάτη στην υπηρεσία της εταιρείας εξόρυξης χρυσού

Έγινε την Κυριακή της Αποκριάς 26/2/17 το «δημοψήφισμα» που εξάγγειλε ο κοινοτάρχης και το κοινοτικό συμβούλιο για να διαφανεί κατά πόσο η κοινότητα συναινεί στην επαναλειτουργία του Μεταλλείου Στρογγυλού για την εξόρυξη χρυσού.

του Παναγιώτη Σολωμού

Το δημοψήφισμα εξαγγέλθηκε τέσσερεις μέρες προηγουμένως σε μέρα που είναι μονό για καρναβάλια!

Κύριος στόχος του κοινοτάρχη ήταν να προλάβει την ογκούμενη αντίδραση της κοινότητας που εκφράστηκε μέσα από την δημιουργία της Επιτροπής Επηρεαζόμενων Κατοίκων, και την αυξανομένη υποστήριξη που κερδίζει, και να εξασφαλίσει την «συγκατάθεση» της κοινότητας την οποία να καταθέσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η οποία είχε καλέσει την κοινότητα σε συνεδρία για το θέμα στις  28-2-17.

Σε μια επιστολή «πρό(σ)κληση» που απεύθυνε προς την κοινότητα για το δημοψήφισμα ο κοινοτάρχης ουσιαστικά διαφήμιζε το ΝΑΙ αφού έλεγε ότι όσοι θα ψηφίσουν ΝΑΙ θα το πράξουν με μια σειρά από προϋποθέσεις (για να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινότητας) ενώ αυτοί που θα ψηφίσουν ΟΧΙ είναι 4-5 άτομα που έχουν περιουσίες διπλά από το μεταλλείο χωρίς να εξηγεί τους λογούς που θα ψηφίσουν όχι όπως έκανε για το ναι.

Τελικά τα 4-5 άτομα του ΟΧΙ αποδείχτηκαν 135 σε σχέση με 209 του ΝΑΙ σε σύνολο 580 ψηφοφόρων. Ουσιαστικά ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, γύρω στο 40%, δεν πήγε να ψηφίσει επειδή ήταν ήμερα των καρναβαλιών, ενώ τα ποσοστά υπέρ του ΝΑΙ καθορίστηκαν και από το γεγονός ότι τόσο ο νυν όσο και ο πρώην κοινοτάρχης έριξαν όλο τους το προσωπικό βάρος υπέρ του ΝΑΙ καλώντας κόσμο να το υποστηρίξει μέχρι και την τελευταία στιγμή και ακόμη και μη μόνιμους κατοίκους του χωριού!.

Σε μια άλλη προσπάθεια του κοινοτάρχη να προωθήσει το έργο μάζεψε το κοινοτικό συμβούλιο και πήγε στην Σκουριώτισσα όπου πήραν «διαβεβαιώσεις» από την εταιρεία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά,  ότι δεν θα ζητήσει περισσότερο χώρο από αυτό στον οποίο θα επέμβει  ότι θα ολοκληρώσει το έργο μέσα σε τρία το πολύ χρόνια και ότι θα καταμετρείται η σκόνη.

 Αν υπήρχαν  δυνατότητες ενημέρωσης  για μια εβδομάδα η πλειοψηφία του ΝΑΙ θα ανατρεπόταν αφού συνεχώς έρχονται νέα δεδομένα, όπως η ύπαρξη τοξικού μόλυβδου, αλλά και το γεγονός ότι δυο κάτοικοι της κοινότητας που εργάζονταν την δεκαετία του ‘40 στο συγκεκριμένο μεταλλείο πέθαναν από καρκίνο.

Ο κοινοτάρχης αν ήθελε να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων θα έπρεπε ο ίδιος να ηγηθεί μιας εκστρατείας για να εξακριβωθεί η τοξικότητα της σκόνης του μεταλλείου και όχι να βιάζεται με διάφορες δικαιολογίες να κρύψει την αλήθεια, την ίδια στιγμή που η εταιρεία εξακολούθα να μην λέει ποια θα είναι η χημική σύνθεση αυτής της σκόνης και συνεχίζει να υπεραμύνεται του δικαιώματος της να υποβάλει νέα αίτηση συνέχισης της εξόρυξης μετά τα τρία χρόνια. 

Τα αποτελέσματα όμως ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για την Επιτροπή Επηρεαζόμενων Κατοίκων που είδε ότι πραγματικά οι κάτοικοι ανησυχούν και ότι μπορούν σαν κοινότητα μέσα από οργανωμένη δράση να ανατρέψουν την επαναλειτουργία του Μεταλλείου. Ήδη ετοιμάζει συγκέντρωση ενημέρωσης των κατοίκων ενώ έχει στελεχωθεί από νέους επιστήμονες του χωριού οι οποίοι έχουν δραστηριοποιηθεί για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των κατοίκων , καθώς και την εναλλακτική αξιοποίηση των μεταλλείων της κοινότητας.

Advertisements

One Trackback to “«Δημοψήφισμα» στο Μαθιάτη στην υπηρεσία της εταιρείας εξόρυξης χρυσού”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: