Μαθιάτης: ΟΧΙ στην επαναλειτουργία του μεταλλείου Στρογγυλού – ΟΧΙ στην εξόρυξη Χρυσού!

Την Κυριακή 19/2 συστάθηκε στον Μαθιάτη, «Ομάδα κατοίκων επηρεαζόμενων από τη λειτουργία του μεταλλείου Στρογγυλού» η οποία πήρε σαφή θέση ενάντια στην επαναλειτουργία του μεταλλείου Στρογγυλού και στην εξόρυξη Χρυσού.

_mg_5293

Την ίδια μέρα κυκλοφόρησαν επιστολή, η οποία κατατέθηκε και στο Κοινοτικό Συμβούλιο (ΚΣ) ζητώντας συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αντίθετα ο κοινοταρχης και το ΚΣ ανακοίνωσε την Δευτέρα 20/2 την διενέργεια δημοψηφίσματος για την Κυριακή 26/2! Ο λόγος για την επίσπευση αυτή είναι ότι συνεδριάζει η επιτροπή περιβάλλοντος στις 28/2 και το ΚΣ θέλει να πάει με την «άποψη» των κατοίκων.

Όμως με το δημοψήφισμα αυτό, δεν θα πάρει καθόλου την άποψη των κατοίκων! Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους ανενημέρωτοι! Πέρα από την πανκοινοτική συνάντηση (δες εδώ) στην οποία μίλησε μόνο η εταιρία, δεν έχει γίνει κάποια άλλη συνέλευση, ή ενημέρωση. Ο κοινοτάρχης και το ΚΣ φαίνεται να θέλουν τους κατοίκους ανενημέρωτους, καθώς μέσα στην μία αυτή βδομάδα μέχρι το δημοψήφισμα, δεν είναι δυνατό να ενημερωθεί κανείς!

Την ίδια στιγμή, ο κοινοτάρχης και το ΚΣ έχει κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο με τρομερή παραπληροφόρηση, καθώς καλεί τους κατοίκους να ψηφίσουν «ναι» λέγοντας ότι αυτό θα γίνει αν ψηφίσουν «ναι» είναι να δεχτεί η εταιρία να λάβει υπόψη τους προβληματισμούς της κοινότητας! Που βασίζει κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της εταιρίας προς την κοινότητα, προς μια τέτοια κατεύθυνση!

Τέλος είναι φανερό ότι ο κοινοτάρχης και το ΚΣ θέλει τους κατοίκους να μην ψηφίσουν, και για αυτό τοποθετεί το δημοψήφισμα σε αυτή τη μέρα – Κυριακή της Αποκριάς, και αυτή την ώρα! (08.00-15.00) ώρες που το πιο πιθανό είναι η πλειοψηφία των κατοίκων να βρίσκονται κάπου με τις οικογένειές τους και να το γιορτάζουν!

Οι κάτοικοι του Μαθιάτη ενάντια στην επαναλειτουργία του Στρογγυλού, δεν το βάζουν κάτω! Κυκλοφόρησαν ήδη επιστολή με την οποία καλούν τους κατοίκους του Μαθιάτη να «προτάξουν ένα βροντερό ΟΧΙ» στην επαναλειτουργία και στην εξόρυξη!

Αναδημοσιεύουμε τους λόγους που δεν θέλουν την επαναλειτουργία του μεταλλείου, και την εξόρυξη Χρυσού, καθώς και την επιστολή/κάλεσμα που κυκλοφόρησαν με αφορμή το δημοψήφισμα.

Η εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο, δεν αφορά μόνο την κοινότητα Μαθιάτη. Αφορά όλες τις κοινότητες της Σολέας, καθώς η εξόρυξη θα γίνεται στην Σκουριώτισσα, και όλη την Κύπρο, καθώς για την εξόρυξη θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ένα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα δηλητήρια, το οποίο μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μέσω της σκόνης και μέσω κακής διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Κύπρο!

Χρειάζεται λοιπόν ένα βροντερό ΟΧΙ από όλους μας στην εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο!

Ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή (ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ)

«Παρακάτω παραθέτονται οι λόγοι για τους οποίους όλοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε και να παλέψουμε για τη μη επαναλειτουργία του μεταλλείου:

 • Ο μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου στο χωρίο θα αφανιστεί. Με βάσει την ίδια την μελέτη της εταιρείας HCM πέντε (5) δεκάρια πευκόφυτων καθώς και άλλης βλάστησης θα εκριζωθούν αφού βρίσκονται στα σημεία που θα δραστηριοποιηθεί η Hellenic Copper Mines (HCM). Αυτό από μόνο του αντιστοιχεί στην αποκοπή πέραν των 2.000 πεύκων.

Όπως καταλαβαίνετε η ζημιά που θα επέλθει θα είναι μη αποκαταστήσιμη ή και αν θα αποκατασταθεί, θα περάσουν σύμφωνα με ειδικούς πάνω από 100 χρόνια.

 • Η χλωρίδα και η πανίδα θα επηρεαστούν σε μεγάλη ακτίνα τόσο από τους θορύβους των εκρήξεων όσο και από την τοξική σκόνη. Η ποιότητα των αγαθών θα αλλοιωθεί, καθώς θα θεωρούνται ακατάλληλα για κατάποση. Η τοξική σκόνη θα μεταφέρεται σε όλα τα δέντρα και πηγές με νερό μέσω των σωματιδίων του αέρα. Σε σχέση με την πανίδα, η εταιρεία HCM δεν αναφέρεται πουθενά στα δύο είδη νυχτερίδας που είναι προστατευόμενα και ζουν στις γαλαρίες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα είδη να εξαφανιστούν μια για πάντα.

Η σκόνη που θα παράγεται από την εξόρυξη χρυσού είναι τοξική. Η εισπνοή των παραγόμενων αιωρουμένων σωματιδίων σκόνης συσχετίζεται με διάφορες πνευμονοπάθειες όπως βρογχίτιδα, πνευμονική ίνωση αλλά και καρκίνο του πνεύμονα. Κατά τη διεξαγωγή των εργασιών στο υφιστάμενο μεταλλείο, βαρέα μέταλλα (αρσενικό, θείο, υδράργυρος, κάδμιο, ραδιενεργός άνθρακας κτλ.) που συνήθως υπάρχουν σε μεταλλειογενή εδάφη (ΔΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ), πιθανον να θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα και με τη μορφή σκόνης θα μεταφερθούν σε όλη την περιοχή. Οι εξοχικές κατοικίες, μόνιμες κατοικίες, οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, τα στρατόπεδα καθώς και το υπόλοιπο χωρίο θα επηρεαστούν άμεσα. Τα τελευταία ογδόντα χρόνια όπου το μεταλλείο δεν λειτουργεί, στο χωρίο τα ποσοστά ασθενειών είναι μικρά. Με την εν λόγω επαναλειτουργία αυτά το ποσοστά θα αυξηθούν. Αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό.

Πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με άλλα ζητήματα όπως:

 • Καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση στο δρόμο Μαθιάτη – Αγίας Βαρβάρας από τις διεξαγωγές οχτώ (8) διαδρομών των τεσσάρων (4) φορτηγών δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει δεκαέξι (16) μονές διαδρομές βαρέων φορτηγών.

 • Άμεσος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων με απρόβλεπτα συνεπακόλουθα καθώς η όδευση των φορτηγών έστω και παραπλεύρως της κοινότητας θα καθιστά σημεία του δρόμου άκρως επικίνδυνα.

 • Θα προκληθεί οχληρία και από τις εκρήξεις αλλά και από τις διακινήσεις των βαρέων οχημάτων.

 • Η αξία των περιουσιών γύρω από την περιοχή καθώς και ολόκληρης της κοινότητας θα μειωθεί. Το χωρίο θα υποβαθμιστεί και κανένας δεν θα θέλει να επενδύσει σε μια κοινότητα που θα υπολείπεται βασικών παραγόντων όπως η διασφάλιση της υγείας, της ακεραιότητας καθώς και της ηρεμίας των πολιτών της.

Μελετώντας την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για επαναλειτουργία του μεταλλείου, πέρα από το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε σε σχέση με την υγεία μας και το περιβάλλον, διαπιστώσαμε ότι ούτε οικονομικά οφέλη θα έχουμε από αυτή την ιστορία. Τα κέρδη πολλών εκατομμυρίων θα πάνε στην εταιρεία HCM ενώ στην κοινότητά μας το αστείο ποσόν των δεκαέξι χιλιάδων ευρώ (€16.000). Σας υπενθυμίζουμε ότι η HCM κατά την παρουσίαση της μελέτης στην αίθουσα της εκκλησίας απέφυγε να δεσμευτεί για οποιανδήποτε άλλη βοήθεια στην κοινότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κοινότητα μας έχει αναλογικά πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη από τα λίγα φορτηγά ΟΥΜΠΡΑΣ (πέτρωμα για κατασκευή χρωμάτων) που λατομεύει άλλη εταιρεία σε σημείο εντός ορίων της κοινότητας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία HCM κατά την παρουσίασή της μελέτης της, ανέφερε ότι σε περίπτωση που παρουσιαστούν επιπλέον εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στο χωριό, θα αιτηθεί παράταση των εργασιών στην περιοχή. Μήπως τελικά υπάρχουν άλλα σχέδια στα επιτελεία της; Μήπως το χρονικό διάστημα των τριών με τεσσάρων χρόνων θα παρατείνεται συνεχώς;

Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει προβεί σε τροποποίηση της αίτησης της με την οποία να αποσύρει τόσο το αίτημά της για να προβαίνει σε εκρήξεις όσο και στην μείωση της υπό εκμίσθωση γης από τα 60.000 m2 σε 6.000 m2 που λέει ότι θα δραστηριοποιηθεί. Επίσης δεν έχει δεσμευθεί για οποιαδήποτε ασφαλτόστρωση των δρόμων που θα χρησιμοποιηθούν.»

Και το φυλλάδιο που κυκλοφορεί για το δημοψήφισμα

ΟΜΑΔΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΘΙΑΤΗ

23.02.2017

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Στις 20.02.2017 στείλαμε επιστολή για το πιο πάνω θέμα προς τον πρόεδρο, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου (Κ.Σ.) καθώς και όλους εσάς. Στην εν λόγω επιστολή αναφέραμε τεκμηριωμένα όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτραπεί η ως άνω δραστηριότητα.

Υπενθυμίζουμε επιγραμματικά ότι από την πιο πάνω δραστηριότητα δεν έχουμε ουσιαστικά κανένα όφελος παρά μόνο σωρεία επιβαρύνσεων σε βάρος της ποιότητας ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και το σημαντικότερο, της υγείας μας. Επίσης ζητήσαμε συνάντηση με τα μέλη του Κ.Σ. για ανταλλαγή απόψεων. Ένα αίτημα το οποίο δεν έγινε σεβαστό όχι μόνο γιατί δεν κληθήκαμε σε συνάντηση αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε σήμερα 23.02.2017 ανακοίνωση του Κ.Σ. για δημοψήφισμα στις 26.02.2017. την ημέρα μαλιστα της ΑΠΟΚΡΙΑΣ. Είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ δημοψηφίσματος στα πλαίσια του οποίου τον πρώτο λόγο να έχουν οι επηρεαζόμενοι. Εννοειται οτι ο κόσμος θα ειδοποιηθεί τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέρες πριν. Λάβετε υπόψη ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες ανακοινώνονται δια νόμου ένα με ενάμιση μήνα προηγουμένως και όχι μόνο τέσσερεις μέρες.

Η συνεδρία του τμήματος περιβάλλοντος στις 28.02.2017 δεν επιβάλλει τη βεβιασμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού συνήθως το τμήμα αυτό εκδίδει περιβαλλοντική γνωμάτευση ένα μήνα μετά τη συνεδρία και την τελική απόφαση για αδειοδότηση την παίρνει η πολεοδομία μετά από αρκετές μέρες.

Επίσης για να λάβει ο καθένας τη σωστή απόφαση πρέπει να τύχει πολύπλευρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης και όχι επιφανειακής ενημέρωσης, στην προκειμένη περίπτωση μόνο από την εταιρεία. Το Κ.Σ. θα πρέπει να ενημερώσει το κοινό πριν την διεξαγωγή του δημοψιφίσματος τουλάχιστον για τα ακόλουθα:

 • Χημική σύνθεση της τοξικής σκόνης που θα δημιουργείται κατά τη διεξαγωγή των εργασιών.

 • Πόσα πεύκα καθώς και βλάστηση θα εκριζωθούν από την μετακίνηση 125.000 κυβικών μέτρων (m3) – 5.000 (m3) τον μήνα επί 25 μήνες – μεταλλευτικού υλικού, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. Για να αντιληφθείτε τον όγκο 125.000 (m3) σκεφτείτε πως αντιστοιχεί με τον όγκο 250 μέτριων κατοικιών. Περίπου δηλαδή τον διπλάσιον όγκο από τον όγκο όλων των σπιτιών της κοινότητας.

 • Πόσα χρόνια μετά από την αποκατάσταση θα επανέλθει η φύση στην σημερινή της μορφή ώστε η αξία της γης που βρίσκεται στην περιοχή να ανέλθει στα σημερινά επίπεδα.

 • Ποιά θα είναι ακριβώς η διαδρομή των φορτηγών παραπλεύρως της κοινότητας. Αν τελικά έστω και κάποιο μέρος της διαδρομής θα ασφαλτοστρωθεί.

 • Πως διασφαλίζεται η εφαρμογή των 7 προϋποθέσεων που αναφέρονται στην επιστολή τους ημερομηνίας 22.02.2017, ώστε η λειτουργία του μεταλλείου να είναι εφικτή. Ποιος μας διασφαλίζει ότι η εταιρεία θα τηρήσει τους οποιουσδήποτε όρους; Μετά από ένα βεβιασμένο ΝΑΙ και την αδειοδότηση της εταιρείας, θα ισχύει το σοφό λαϊκό ρητό μετά από το μπαϊράμι, μπαϊραμτάσορας. (κατόπιν εορτής).

Έχοντας τα πιο πάνω υπόψη, εισηγούμαστε προς το Κ.Σ. όπως αναβάλει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, διαφορετικά το αποτέλεσμα του δεν θα αποτυπώνει την πραγματική θέση της κοινότητας.

Σε περίπτωση που η εισήγηση μας δεν γίνει σεβαστή και το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί καλούμε τον κόσμο να αναλάβει ο καθένας τη δική του ευθύνη έναντι της κοινότητάς μας η οποία φθίνει ενώ οι γειτονικές κοινότητες αναπτύσσονται ραγδαία. Ας μη γίνουμε η γενιά που με τα διαδοχικά της λάθη θα οδηγήσει την κοινότητα σε μαρασμό. Ας προτάξουμε ένα βροντερό ΟΧΙ γιατί μόνο έτσι θα επιβληθούν στην εταιρεία οι προϋποθέσεις που θέτει το Κ.Σ.

Με εκτίμηση,

Ομάδα επηρεαζόμενων από τη λειτουργία του μεταλλείου Στρογγυλού στο Μαθιάτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: