Μαθιάτης – Πανκοινοτική Συνέλευση: Η  HCM επιμένει στην παραπληροφόρηση

του Παναγιώτη Σολωμού

Στις 9/2 έγινε πανκοινοτική συνέλευση στο Μαθιάτη για να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την πρόθεση της εταιρίας HCM να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο του στρογγυλού για την εξόρυξη χρυσού  ξεκινώντας από τα μπάζα παλιότερων εξορύξεων τα όποια θα μεταφέρει στην Σκουριώτισσα όπου θα γίνει η τελική επεξεργασία.

m-panagia

Στην συνάντηση παραβρέθηκε μια ομάδα στελεχών της εταιρείας ανάμεσα και ο διευθυντής της.

Όπως και στην Περιβαλλοντική Μελέτη της εταιρίας, έτσι και στην συνέλευση, ήταν καταφανής η προσπάθεια της εταιρείας να υποβαθμίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την επαναλειτουργία του μεταλλείου.

Για την όδευση των φορτηγών είπε ότι θα βελτιώσουν τους αγροτικούς δρόμους αλλά δεν είπε ότι θα τους ασφαλτοστρώσει όπως αφηνόταν να νοηθεί.

Στον προβληματισμό για την σκόνη, και κατά πόσο είναι τοξική είπε ότι εκ φύσεως η σύνθεση του εδάφους έχει υγρασία (!) κι άρα δεν θα δημιουργείται πολλή η σκόνη και ότι στην Κύπρο τα πετρώματα δεν περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο αλλά δεν είπε ποια είναι η χημική σύνθεση της και αν θα είναι τοξική.

Είπε ότι θα αποκαταστήσουν τις ζημιές, αλλά πώς αποκαθίσταται η υγεία των κατοίκων, οι καλλιέργειες και συνεπώς και η υγεία των καταναλωτών που θα καταναλώσουν τα λαχανικά και τα ζώα που μεγαλώνουν εκεί γύρω;

Στην Κύπρο δεκάδες μεταλλωρύχοι έχουν πεθάνει από πνευμοκονίαση που προκαλεί η σκόνη του μεταλλείου. Χωριά ολόκληρα έχουν ξεκληριστεί. 

Σε ερώτηση κατά πόσο θα παραμείνουν μετά τα τρία χρόνια είπε ότι για την ώρα η αίτηση τους είναι για τρία χρόνια και αν θα μείνουν θα κάνουν άλλη αίτηση.

Για το κυάνιο είπε ότι θα χρησιμοποιήσουν υπερσύγχρονες μεθόδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το κυάνιο, το γράφουν εξάλλου στην έκθεσή τους καθαρά, και ότι αυτό δεν θα μεταφερθεί στο περιβάλλον. Δεν είπε τίποτα για τα απόβλητα και πώς αυτά θα τύχουν επεξεργασίας. Είπε ότι δεν είναι της ώρας να συζητηθεί η μέθοδος  και ότι έχουν άδεια για να την χρησιμοποιήσουν!

Σε ερώτηση για τα οφέλη της κοινότητας είπε ότι θα εκλείψει μια πηγή ρύπανσης που είναι τα μπάζα, τονίζοντας ότι σαν εταιρία σέβεται το περιβάλλον και δεν είναι όπως τους άλλους… και ότι η κοινότητα σύμφωνα με τον νόμο (ένα νόμο από την εποχή της αποικιοκρατίας) δικαιούται 4 τοις  χιλίοις επί των εξαγωγών δηλαδή γύρω στα 16-20 χιλιάδες  ευρώ μερίδιο από την εξαγωγή, και στην τελική, μας επαναλάμβανε ότι δεν είναι πολλά τα λεφτά που θα βγάλει η εταιρία, άρα ούτε το κράτος και η κοινωνία.

Η κοινότητα οφείλει να ταχθεί ενάντια σε αυτή την επένδυση! Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας και το μέλλον του χωριού για μια επένδυση που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα όφελος για την κοινωνία!

Να σημειώσουμε ότι ο χρυσός δεν είναι ένα μέταλλο που έχει ανάγκη η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του βρίσκονται στα χέρια πλουσίων, ενώ για την τεχνολογία, και συνεπώς για το καλό της κοινωνίας χρησιμοποιείται μόνο το 12-15%! Αν χρειαζόμαστε χρυσό, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε άλλες ζωές στο βωμό του κέρδους! Ας τα πάρουμε από τα χέρια των πλουσίων!

 Το κοινοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς εμάς, τους κατοίκους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. 

Ζητάμε:

  • Η κοινότητα να κάνει την δική της ανεξάρτητη περιβαλλοντική μελέτη για το θέμα.
  • Η απόφαση για την επένδυση να παρθεί μέσα από μια επόμενη πανκοινοτική συνέλευση, κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Καλούμε για την δημιουργία μιας επιτροπής όπου να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια επιτροπή που να προωθήσει την εκπόνηση ανεξάρτητης περιβαλλοντικής μελέτης για το θέμα και να επισκεφτεί και τα άλλα χωριά που τους αφορά, Σια, Σκουριώτισσα, Κατύδατα, και να μιλήσει με τους κατοίκους εκεί, να τους ενημερώσει, ώστε να συντονιστούμε όλες οι κοινότητες μαζί, για να αποτρέψουμε μια επένδυση που μπορεί να μας φέρει τον θάνατο του παρελθόντος ξανά στην πόρτα μας.

Για να δείτε τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν από κατοίκους του χωριού στην συνέλευση διαβάστε εδώ

One Trackback to “Μαθιάτης – Πανκοινοτική Συνέλευση: Η  HCM επιμένει στην παραπληροφόρηση”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: