Αψήφησε το κρύο, την βροχή και τους φασίστες η εκδήλωση στις 10/1

Παρόλο το κρύο και την βροχή, πάνω από 1000 ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν στην πράσινη γραμμή στην εκδήλωση για την Ειρήνη που οργάνωναν 130 οργανώσεις, συντεχνίες και κόμματα.

της Αθηνάς Καρυάτη

15826612_227089521082379_8172966834605668452_n

Οι ομιλίες, απαγγελίες, τα τραγούδια, έντυναν την δυναμική που έχει η ενότητα του λαού όταν βρίσκεται στο δρόμο, όταν διεκδικεί. Η διάθεση του κόσμου όμως ήταν προβληματισμένη, κι αυτό γιατί από τις πρώτες μέρες των συνομιλιών στην Γενεύη δεν φαινόταν να εξελίσσονται τα πράγματα τόσο καλά όσο παρουσιάζονταν την προηγούμενη περίοδο. Παρόλα αυτά ο κόσμος ήταν εκεί, γνωστοί, αλλά και αρκετοί άγνωστοι που ήρθαν για πρώτη φορά, να δουν, να συμμετέχουν στο κίνημα ειρήνης.

Το κλίμα ευφορίας που προκάλεσε η συγκέντρωση ανατράπηκε απότομα όταν 30 κουκουλοφόροι φασίστες ήρθαν με απειλητικές διαθέσεις να διαδηλώσουν / επιτεθούν στην πορεία κλείνοντας το δρόμο μπροστά από το ελληνοκυπριακό οδόφραγμα. Η αστυνομία δημιούργησε δύο κλοιούς, έναν για να προστατεύσει την πορεία ειρήνης κι έναν για να σταματήσει τους φασίστες, μια πολύ κοινή πρακτική, που σε όσους ήμασταν τον Νοέμβριο του 2010 στην Λάρνακα όπου και μαχαιρώθηκε ο μουσικός Σερντούντς, έφερε άσχημες μνήμες. Προς έκπληξή μας η αστυνομία απώθησε τους φασίστες, και τελικά διέλυσε την εκδήλωσή τους.

Η παρουσία των φασιστών δημιούργησε αμηχανία στους συμμετέχοντες στην πορεία ειρήνης. Δεν το περίμενε κανένας. Και κανένας από ότι φάνηκε δεν είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. Κακώς βέβαια γιατί ήταν μόνο ζήτημα καιρού να γίνει.

15940701_10158038218505471_7846126678907700436_n

Δυστυχώς λόγω της έλλειψης προετοιμασίας κυριαρχούσαν οι ιδέες ότι η αστυνομία ήταν εκεί για να μας προστατεύσει (!) και ότι αν φωνάζαμε συνθήματα τότε θα “προκαλούσαμε” τους φασίστες!

Όταν τελικά κάποιοι αψηφήσαμε τις “νουθεσίες” για “ησυχία” και αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα, αυτό εμψύχωσε την πορεία! Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που φωνάζουμε τα πιστεύω μας! Αν οι φασίστες μας φιμώσουν, θα έχουν αμέσως κερδίσει!

Οι φασίστες ήρθαν φανερά με απειλητικές διαθέσεις για να “δείρουν”. Βέβαια η μαζικότητα της πορείας ειρήνης θα ήταν από μόνη της αποτρεπτική. Η παρουσία της αστυνομίας στην συγκεκριμένη περίπτωση επίσης. Όμως τι θα γινόταν αν η αστυνομία αποφάσισε να παίξει τον ίδιο ρόλο που παίζει τόσα χρόνια; έχουμε δει πολλά παραδείγματα και στην Ελλάδα – όπου χρυσαυγίτες βγαίνουν μέσα από τις γραμμές της αστυνομίας, με μαχαίρια και ρόπαλα όπως και στην Κύπρο τον Νοέμβρη του 2010 όπου η αστυνομία άνοιξε τον κλοιό της και άφησαν τους φασίστες να διαλύσουν τις εγκαταστάσεις του φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα, ενώ μετά από λίγο μαχαιρώθηκε ο τουρκοκύπριος μουσικός Σερτούντς. Και σε εκείνη την περίπτωση το κίνημα ήταν απροστάτευτο και απροετοίμαστο! Τι θα γινόταν αν αντί για 30 φασίστες είχαμε 300;  

Κάποια στιγμή στην πορεία έγινε ένα κάλεσμα να κάνουμε “αλυσίδες” (μια γραμμή από σώματα, που θα προστάτευε την υπόλοιπη πορεία, σε περίπτωση επίθεσης από τους φασίστες, ή και τους αστυνομικούς). Όμως το γεγονός ότι το κάλεσμα αυτό δεν έγινε από την επίσημη οργανωτική επιτροπή της πορείας, τελικά οδήγησε στον κόσμο να μην συγκεντρωθεί πίσω από την αλυσίδα, αλλά να περνά από μπροστά από την αλυσίδα!

Ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι μια άμεση απειλή! Δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε, χρειαζόμαστε να προετοιμαστούμε!

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την πορεία στις 10/1.

Το κίνημα για την ειρήνη, καταρχήν χρειάζεται να πάρει σαφή αντιεθνικιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα. Πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους – δεν μπορούμε να επανενώσουμε το νησί χωρίς να σταματήσουμε τους φασίστες και τους εθνικιστές. Όση στήριξη και να δοθεί στους ηγέτες, ακόμη κι αν υπογράψουν μια συμφωνία, αυτό δεν θα αλλάξει την στάση των φασιστών. Το αντίθετο! Η πόλωση θα χειροτερεύσει και όσο το κίνημα δεν έχει μια ανεξάρτητη φωνή, και μια αντιεθνικιστική και αντιφασιστική κατεύθυνση, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει!

Περιφρούρηση – η αυτοπροστασία της πορείας

Kι από οργανωτικής πλευράς, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να κατέβουμε ξανά σε κινητοποίηση χωρίς την οργάνωση περιφρούρησης.

Περιφρούρηση δεν σημαίνει “διώχνω κόσμο που δεν συμπαθώ από την πορεία”, ούτε “λογοκρίνω την πορεία”. Περιφρούρηση δεν σημαίνει “δημιουργώ ένα σώμα προστασίας της αστυνομίας” ή “συνεργασίας με την αστυνομία”. Περιφρούρηση σημαίνει ότι οι φορείς και τα άτομα που συμμετέχουν στην διοργάνωση της πορείας, ορίζουν κάποια άτομα τα οποία λειτουργούν δημοκρατικά, συντονίζονται και οργανώνονται και έχουν ένα σχέδιο από πριν για το πώς θα οργανώσουν “αλυσίδες” – να οργανώσουν την προστασία όλων των συμμετεχόντων στην πορεία, είτε από τους φασίστες είτε αν χρειαστεί κι από την ίδια την αστυνομία.

Ανεξάρτητη φωνή

Όπως δείχνει και η αποτυχία της τελευταίας συνάντησης στην Γενεύη, όσο κι αν ο κόσμος θέλει λύση και επανένωση, οι ηγέτες στις συνομιλίες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα κι έτσι και η έκβαση των συνομιλιών δεν επηρεάζεται όσο κι αν “στηρίζουμε τους ηγέτες”. Την ίδια στιγμή η αποτυχία των ηγετών ενισχύει τους εθνικιστές και τους φασίστες που ευνοούνται στο να ρίξουν τις ευθύνες στην άλλη πλευρά.

Το καθήκον της αριστεράς είναι να οργανώσει τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές τις κινητοποιήσεις υπέρ της συνεργασίας και της ενότητας των δυο λαών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με την προοπτική της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων εργαζομένων και νεολαίας οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να φέρουν την πραγματική ειρήνη, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν κοινά συμφέροντα για ένα ενωμένο νησί.

Έτσι οι συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα μήνυμα ενότητας, αλλά και ένα μήνυμα στους εθνικιστές ότι δεν θα περάσουν τα διχοτομικά τους σχέδια. Αυτό κι αν είναι απαραίτητο ειδικά μετά την επίθεση που δέχτηκε η εκδήλωση την Τρίτη.

Από εκεί κι έπειτα θα χρειαζόταν να ξεκινήσει μια συζήτηση ανάμεσα στην Αριστερά, στα συνδικάτα, και τις κοινωνικές οργανώσεις στις δυο πλευρές του νησιού για το τι λύση πραγματικά θέλουμε, ως εργαζόμενοι και νεολαία, και πώς αυτή θα μπορέσει να επιτευχθεί και να είναι βιώσιμη.

Να μπει έτσι η βάση για την δημιουργία ενός μαζικού κινήματος για την λύση στο κυπριακό, μιας ενιομετωπικής νέας Αριστεράς, κοινής για το βορρά και νότο, που δεν θα πάει για να συμβιβάσει τα (ασυμβίβαστα) συμφέροντα των καπιταλιστών (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθώς και των «μητέρων πατρίδων») αλλά να τα ανατρέψει και θα βάλει τις βάσεις για να χτίσει μια σοσιαλιστική κοινωνία, μια σοσιαλιστική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, με πολιτική ισότητα και μια σχεδιασμένη οικονομία για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου ξένου και ντόπιου.

cetin4

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: