ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: Απολίτικες Πολιτικές και Συμμαχίες « Ό,τι Λάχει»!

ÅèíéêÝò ÅêëïãÝò 2009,óôéãìéüôõðá áðï åêëïãéêÜ ôìÞìáôá óôçí ÁèÞíá óôçí ðåñéï÷Þ ôïõ Ðáãêñáôßïõ,ÊõñéêáÞ 4 Ïêôùâñßïõ 2009 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

  • Υποψήφιοι δήμαρχοι, ακόμα και γνωστά κομματικά στελέχη, που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι.
  • Κομματικές συμμαχίες κάθε λογής, με πρόσχημα τις ανάγκες των «τοπικών κοινωνιών», όπου ο πραγματικός στόχος είναι η καρέκλα.
  • Καταχρεωμένοι δήμοι, έρμαιο στη λαίλαπα της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων μνημονίων, με σχεδόν άφαντη οποιαδήποτε πολιτική – ταξική απάντηση από τους υποψήφιους.
  • Απουσία πειστικών προτάσεων που να βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινή ζωή των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Με αυτό το σκηνικό να δεσπόζει στις δημοτικές/κοινοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, δεν εκπλήσσει το χαμηλό ενδιαφέρον του λαού για τις εκλογές, ενώ, στο βαθμό που υπάρχει, αφορά περισσότερο στην προσωπικότητα του υποψήφιου, και σε διάφορα τοπικά παρά πολιτικά ζητήματα.

Του Δώρου Μιχαήλ

Επανενωμένη Λευκωσία σε μια επανενωμένη Κύπρο

Χαρακτηριστική του κλίματος, παρ’ όλο που αποτελεί ενδιαφέρουσα περίπτωση, είναι η αντιπαράθεση των δύο υποψήφιων δημάρχων στη Λευκωσία. Ο υποψήφιος δήμαρχος που υποστηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ, ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Σταυρινίδης, προβάλλει ως κύριο σύνθημά του την επανένωση της Λευκωσίας σε μια επανενωμένη Κύπρο. Μια πολύ σημαντική, πολιτική – κατ’ εξαίρεσιν, θέση του υποψήφιου. Ωστόσο, η διαφοροποίηση από τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη (που υποστηρίζεται από όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα) δεν φαίνεται να μπορεί να ανατρέψει τα – υπέρ του Γιωρκάτζη- εκλογικά δεδομένα: Από τη μια επειδή δεν συνοδεύεται από μια πειστική εναλλακτική πολιτική για την επανένωση, δεδομένης της σχεδόν ταύτισης του ΑΚΕΛ με την πολιτική Αναστασιάδη στις συνομιλίες, και με τον Γιωρκάτζη να συμφωνεί κι αυτός (κόντρα στον αδελφό του – Νικόλα Παπαδόπουλλο, το κόμμα του οποίου τον υποστηρίζει!) Κι από την άλλη, επειδή όλη η εκστρατεία, όπως και στους υπόλοιπους δήμους, επικεντρώνεται στο ‘έργο’ του δημάρχου, τη ‘νοικοκυροσύνη’ του, το ‘επιχειρηματικό του πνεύμα’ κ.λπ. όπου λείπει η ουσιαστική συζήτηση για τη λιτότητα που προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση, τα μνημόνια κ.λπ.

Ευκαιριακές συμμαχίες το “λαϊκό μέτωπο”

Κι αν στη Λευκωσία υπάρχει μια έστω αδύναμη πολιτική γεύση στην προεκλογική, στους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου. Παρ’ όλο που καταβλήθηκε προσπάθεια αναβίωσης του ‘λαϊκού μετώπου’ -ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κ.λπ.- μια πολιτική συνεργασίας του παραδοσιακού κόμματος της αριστεράς με δυνάμεις του εθνικιστικού – απορριπτικού μετώπου, μέρος των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας – όπως στην πρόσφατη υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017, οι συμμαχίες είναι ευκαιριακές. Συμπεριλαμβάνουν τη Λεμεσό (με υποψήφιο από το ΑΚΕΛ), την Πάφο (με υποψήφιο από την ΕΔΕΚ) και την Αγλαντζιά (με υποψήφιο από το ΔΗΚΟ). Αλλού (π.χ. Στρόβολος, Λακατάμια) έχουμε ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, με το ΑΚΕΛ να δίνει τη μάχη χωρίς συμμαχίες σε Λευκωσία, Λάρνακα, Στρόβολο, Λακατάμια κ.ά.

Αντάρτες” για την καρέκλα

Το σκηνικό αλαλούμ συμπληρώνεται από την κάθοδο διαφόρων ‘ανταρτών’, που αφού απέτυχαν να επιλεγούν από τα κόμματά τους, διεκδικούν μόνοι τους την καρέκλα. Ξεχωρίζουν τα παραδείγματα αντάρτη ΔΗΚΟ στη Λάρνακα και αντάρτη ΔΗΣΥ στον Στρόβολο. Η περίπτωση του Νικολαϊδη, υποψήφιου δήμαρχου στη Λεμεσό, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφού καρατομήθηκε από την ηγεσία Σιζόπουλου στις πρόσφατες Βουλευτικές, ο Νικολαϊδης, ηγετικό στέλεχος της ΕΔΕΚ Λεμεσού, κατέρχεται ως ‘ανεξάρτητος’, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του ΔΗΣΥ (συν Οικολόγοι και Αλληλεγγύη) που γύρευε την ευκαιρία να σταματήσει τη δεκάχρονη κυριαρχία του Αντρέα Χρίστου του ΑΚΕΛ. Ο άλλοτε μετριοπαθής ‘σοσιαλιστής’ μετατράπηκε σε υπηρέτη του ΔΗΣΥ για την καρέκλα.

Διαφθορά και απουσία διαφοροποίησης

Όλα τα πιο πάνω, και όχι τόσο η στροφή του ενδιαφέροντος στο Κυπριακό, εξηγούν την απάθεια για τις εκλογές. Έτσι κι αλλιώς το ενδιαφέρον για τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης απαξίωσης των κομμάτων, της διαφθοράς (με δήμαρχους κι άλλους τοπικούς άρχοντες στη φυλακή) και της απουσίας ουσιαστικής διαφοροποίησης των υποψηφίων για τα μεγάλα ζητήματα που βασανίζουν τις πλατιές λαϊκές μάζες: την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, το ξήλωμα της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας, τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας κ.λπ. κ.λπ.

Η κρίση, τα μνημόνια και η λιτότητα έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα οικονομικά των δήμων και κοινοτήτων. Πηγές εισοδήματος, όπως ο επαγγελματικός φόρος και ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, καταργούνται από την κεντρική κυβέρνηση και μειώνεται συνεχώς η κρατική χορηγία, ενώ η κρίση στη γενικότερη οικονομία μείωσε τα έσοδα των τοπικών αρχών παραπέρα. Σήμερα, μόνο οι δήμοι έχουν χρέη εγγυημένα από το κράτος ύψους 182 εκατ. και οφειλές στα ταμεία συντάξεων πέραν των 150 εκατ. Η κεντρική κυβέρνηση έχει επιβάλει ‘εσωτερικό μνημόνιο’ στις τοπικές αρχές, απαγορεύοντας δαπάνες πέραν των –περιορισμένων- εσόδων τους, με απειλή τη χρεοκοπία.

Αυτή η κατάσταση, αντί να αποτελέσει τη βάση για σφοδρή επίθεση, ιδιαίτερα από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα κόμματα που τη στηρίζουν, παίζει στο δικό τους απολίτικο γήπεδο των ‘τοπικών κοινωνιών’, της επιτυχίας προσέλκυσης χρηματοδότησης για έργα από την ΕΕ (βλ. κυρίως Λεμεσό), της ‘προσφοράς των υποψηφίων στα κοινά’ κ.οκ.

 

Επίσης, η ηγεσία του ΑΚΕΛ περιορίζεται σε γενικόλογες διακηρύξεις όπως:

«.. επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τις δημοτικές εκλογές για να εκλέξουμε ανθρώπους που θα πρωτοπορήσουν στην προώθηση μιας ριζοσπαστικής, προοδευτικής μεταρρύθμισης. Το ΑΚΕΛ, του οποίου ιστορικά ο ρόλος έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά σημαντικός για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. Η ενίσχυση της δύναμης της αριστεράς θα οδηγήσει στην παραπέρα αναβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος της κοινωνίας, με την ενίσχυση του ρόλου και της σχέσης με τον πολίτη και όχι με τον περιορισμό των εξουσιών και την ακύρωση της σημαντικής σχέσης με τον πολίτη και την κοινωνία».

(Νεοκλής Συλικιώτης, Ευρωβουλευτής).

«Τα αποτελέσματα των εκλογών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, αν θα αποκτήσει η χώρα μας Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντίληψη προοδευτική και δημοκρατική. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα χαρακτηρίζεται από ένα βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο, με όραμα και πρόγραμμα για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα κρίνουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες των Τοπικών Αρχών για την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον και την οικολογία, την επένδυση στην παιδεία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θα κρίνουν το όραμα της κάθε παράταξης για την ανάπτυξη, έχοντας στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

(Γιώργος Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας και βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού).

Αυτού του είδους οι διακηρύξεις και πολιτική αφήνουν ανενόχλητη την κυβέρνηση του κεφαλαίου και της λιτότητας να συνεχίσει το έργο της φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, που με τη σειρά τους γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές ως ελάχιστη κίνηση διαμαρτυρίας ή τους αφήνουν έρμαιο στα χέρια των επιτήδειων πολιτικάντηδων στα χωριά και τις πόλεις, όπου πλέον ο ‘χαρακτήρας’, ‘το έργο’, η συγγένεια κ.λπ. παίρνουν το πάνω χέρι.

Τοπικές αρχές χωρίς εξουσίες

Φυσικά, οι εξουσίες και αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο είναι τόσο περιορισμένες, που την καθιστούν φτωχό συγγενή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό το αυτονόητο διαπιστώνει και έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει την ευθύνη να παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής, από τα κράτη-μέλη, της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα ότι:
– Δεν ρυθμίζουν και δεν διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων υπό δική τους ευθύνη.
– Δεν έχουν την πλήρη διακριτική ευχέρεια να αναλάβουν πρωτοβουλίες για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
– Πολλές από τις αρμοδιότητες και εξουσίες που τους έχουν παραχωρηθεί δεν είναι πλήρεις και αποκλειστικές και υποσκάπτονται ή περιορίζονται από το κεντρικό κράτος.

Εδώ και πολλά χρόνια ακούγονται πολλά για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας, προσπαθεί, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα να οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο με μεγάλη μείωση του αριθμού των δήμων και άλλα. Η συμφωνία που υπάρχει, και άρχισε να εφαρμόζεται, είναι η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών (αποκομιδή σκουπιδιων κ.λπ.) ώστε να υπάρχουν εξοικονομήσεις από την ‘οικονομία κλίμακος’.

Η πραγματική μεταρρύθμιση που θα έχει σημασία για τη βελτίωση της ζωής μας είναι μια τοπική αυτοδιοίκηση με ευρείας κλίμακας αρμοδιότητες και εξουσίες, μια πραγματική αποκέντρωση, αλλά με πόρους που θα την καθιστούν αποτελεσματική για να χτίζει σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, χώρους πρασίνου, να προστατεύει το περιβάλλον να προωθεί τον πολιτισμό. Οι πόροι αυτοί υπάρχουν. Μπορούν να εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση του πλούτου, της περιουσίας των κεφαλαιοκρατών και της εκκλησίας, των υπερκερδών της βιομηχανίας, του τουρισμού κ.λπ. που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των τοπικών αρχών.

Μια τέτοια μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με μια κεντρική κυβέρνηση όπου οι βασικοί τομείς της οικονομίας θα βρίσκονται υπό κρατική ιδιοκτησία και δημοκρατικό έλεγχο από την κοινωνία, θα μπορέσει να υπηρετήσει πραγματικά την τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού και να αλλάξει τη ζωή μας.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: