ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ

 

new-picture-13

3000 εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 21 του Νοέμβρη στην πράσινη γραμμή για να διαδηλώσουν τη θέλησή τους για τη «λύση». Από τις 120 οργανώσεις που οργάνωσαν την κινητοποίηση, οι περισσότερες πραγματικά πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να «στηρίξουμε» τους ηγέτες, να τους «ενθαρρύνουμε». Τελικά την ίδια μέρα οι ηγέτες δεν «άκουσαν» τις 3000 του κόσμου, αλλά τις «μητέρες πατρίδες». Και έτσι όταν και τα δικά τους συμφέροντα, κι όχι του λαού, μπήκαν στην εξίσωση της «λύσης», οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν για ακόμη μια φορά.

ανακοίνωση της ΝΕΔΑ

Οι ηγέτες, παρόλο που ανέφεραν ξανά και ξανά ότι δεν θα επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, στην ουσία αυτό έκαναν! Ακόμη και με ήπιο τρόπο, ηγέτες, διαπραγματευτές, κ.λπ., άρχισαν να αναπαράγουν εθνικιστικά συνθήματα. Όχι γιατί πραγματικά η εθνικότητα έπαιξε ρόλο, αλλά επειδή τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο άρχουσων τάξεων, και των άρχουσων τάξεων Ελλάδας, Τουρκίας και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους, δεν συμβιβάζονταν! Ο αριθμός προσφύγων που θα επιστρέψει, ή το ποσοστό των εδαφών ήταν καθαρά μια αφορμή.

Οι ηγέτες τα «ξαναβρήκαν». Τους έπεισε ο «διεθνής παράγοντας» που θέλει μια συμφωνία για να μπορεί να εκμεταλλευτεί ανενόχλητος τον φυσικό πλούτο αλλά και τους κατοίκους του νησιού. Έτσι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά και οι ηγέτες θα βρεθούν και πάλιν στις αρχές του Γενάρη.

Οι ηγέτες, η άρχουσα τάξη, στην Κύπρο και διεθνώς, το μόνο που ίσως μπορούν να κάνουν είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το κυπριακό, που θα αλλάξει τον χαρακτήρα του εθνικού προβλήματος, δεν μπορούν όμως να φέρουν τη λύση.

Τι σημαίνει λύση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία;

Λύση σημαίνει να μην παίζει ρόλο η εθνικότητα και η καταγωγή προκειμένου να ζήσεις σε κάποιο σημείο του νησιού, χωρίς ίχνος καχυποψίας, εθνικισμού, ρατσισμού, καταπίεσης και υπεροψίας της μίας εθνικότητας προς την άλλη. Για να είναι σταθερή και μόνιμη η λύση χρειάζεται να υπάρχουν δουλειές με σταθερούς μισθούς για όλους, υγεία, παιδεία κοινωνική πρόνοια, στέγαση.

Να μην οδηγηθούμε ξανά σε εθνικιστικές συγκρούσεις, να μπορούμε ενωμένοι ανεξάρτητα από την εθνικότητα και την καταγωγή, να παλεύουμε για τα κοινά μας προβλήματα, και να χτίζουμε μια κοινή ζωή.

Κάτι τέτοιο δεν θα έρθει μέσα από τις διαπραγματεύσεις των ηγετών. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα που εξυπηρετούν είναι τα ίδια που έχουν δημιουργήσει και διατηρούν το κυπριακό πρόβλημα τόσα χρόνια! Με την πρώτη ευκαιρία, χωρίς δισταγμό, θα στραφούν σε νέο εθνικιστικό παραλήρημα. Εξάλλου αν πραγματικά θέλαν να φέρουν λύση, είχαν 12 χρόνια για να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα, να αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας, να αναγνωρίσουν τις εθνικιστικές βαρβαρότητες που έγιναν σε βάρος και των δυο κοινοτήτων να σταματήσουν τις φασιστικές επιθέσεις, να απαντήσουν στους εθνικιστές. Δεν είναι ότι δεν μπορούν. Είναι ότι δεν θέλουν.

Οι εθνικιστικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές καραδοκούν. Φάνηκε τόσο ξεκάθαρα από την ανακούφιση που ένοιωσαν μόλις κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν! Είναι σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που η διαπραγματευτική διαδικασία ή η συμφωνημένη «λύση» θα τους δώσει για να δημιουργήσουν φόβο, ανασφάλεια, ρατσισμό, εθνικισμό και τελικά διχόνοια ανάμεσα στους λαούς.

Οι μόνοι που μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη λύση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία και στις δυο πλευρές του νησιού γιατί έχουν κοινά συμφέροντα.

Για να επιτευχθεί η λύση οι λαοί χρειαζόμαστε να παλέψουμε:

  • Ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό.
  • Για τη διασφάλιση εργασίας με αξιοπρεπείς όρους σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας και καταγωγής.
  • Για τη διασφάλιση υγείας, παιδείας και στέγασης για όλους.
  • Ενάντια στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη διαγραφή των χρεών προς Τρόικα και Τουρκία.
  • Για την πραγματική ανεξαρτησία από κάθε ξένο οργανισμό, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ.
  • Για να φύγουν όλοι οι στρατοί και οι ξένες βάσεις και να διασφαλιστεί η πραγματική πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.

Μέσα στις συνθήκες κρίσης που ζούμε, για να χτίσουμε μια κοινωνία που η εθνικότητα δεν θα παίζει ρόλο στην ευημερία, δεν μπορούμε να εναποθέτουμε καμία ελπίδα στις άρχουσες τάξεις και στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Αντίθετα, επειδή τα κέρδη τους είναι αυτά που εμποδίζουν να γίνουν τα παραπάνω, χρειαζόμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Να παλέψουμε για να σταματήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για να περάσουν όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, ο φυσικός πλούτος της, στα χέρια των εργαζομένων και της νεολαίας, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση. Αυτό δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό αίτημα, μια ουτοπία. Είναι μια βασική ανάγκη και είναι ένα από τα βήματα για το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Είναι ένα βήμα για να χτίσουμε μια Ενωμένη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Κύπρο μέσα σε μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής κάτω από εθελοντική βάση.

Πως θα φτιάξουμε το κοινό μέτωπο εργαζομένων και νεολαίας;

Μέσα στα 12 χρόνια που έχουν ανοίξει τα οδοφράγματα και μπορούν οι λαοί να αλληλοεπιδράσουν, υπήρχαν πολλές ευκαιρίες που ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για ένα κοινό μέτωπο.

Αυτοί που ήταν μπροστά στον αγώνα για την επανένωση και στις δύο πλευρές του νησιού ήταν η αριστερά και τα συνδικάτα.

Δυστυχώς όμως η παραδοσιακή αριστερά, ΑΚΕΛ και CTP, ακόμη κι όταν είχαν την εξουσία στη μία και στην άλλη πλευρά, αντί να φέρουν τους λαούς κοντά και να δημιουργήσουν συνθήκες λύσης, προτίμησαν να ταχθούν με τις εθνικές αστικές τους τάξεις. Την ίδια στιγμή, όταν οι λαοί ήταν στους δρόμους, από τη μία ή από την άλλη πλευρά, οι τουρκοκύπριοι το 2003-4, 2009, 2010-11, και σήμερα, και οι ελληνοκύπριοι το 2013, δεν οργάνωσαν αντίστοιχο κίνημα αλληλεγγύης.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ΜΚΟ οι οποίες έχουν φέρει αρκετά μεγάλα κομμάτια της νεολαίας κοντά.

Ένα κοινό μέτωπο λοιπόν θα χρειαζόταν να γίνει ανάμεσα σε όλες αυτές τις δυνάμεις, αριστερά, συνδικάτα, ΜΚΟ, και κυρίως του κόσμου.

Το μέτωπο αυτό – η συνεργασία αυτή, δεν είναι απαραίτητη για να πιέσει/παρακαλέσει/ενθαρρύνει τους ηγέτες! Οι ηγέτες πιέζονται/ενθαρρύνονται μόνο από αυτούς που θέλουν οι ίδιοι να ακούσουν και που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους!

Το μέτωπο αυτό χρειάζεται να δημιουργήσει ομάδες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, με στόχο τις συναντήσεις  σε  κάθε πόλη και χωριό της Κύπρου, σε κάθε γειτονιά. Να φέρει τους δύο λαούς μαζί, να συζητήσουν, να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο, να δημιουργήσουν δεσμούς. Να συζητήσουν για τα δικά τους προβλήματα και αιτήματα για το πώς θα θέλουν να είναι μια λύση, και πώς μπορούν να χτίσουν μια κοινή ζωή.

Παράλληλα να οργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις όπως στις 21/11 για να εκφραστεί η  θέλησή μας για λύση ανεξάρτητα αν οι ηγέτες συνομιλούν ή όχι.

Αυτό θα έπρεπε να κάνουν και οι 120 οργανώσεις που οργάνωσαν τις 21/11 μετά την κατάρρευση του 2ου Μον Πελεράν. Να οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις για τη λύση, οπότε και να επιβάλουν στους ηγέτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, παρά να παρακαλέσουν/πείσουν/ενθαρρύνουν, ή στην περίπτωση του ΑΚΕΛ να γίνουν πρέσβεις καλής θέλησης και υπεράσπισης μιας συμφωνίας που δεν ξέρουμε καν τι μορφή θα έχει!

Είτε έρθει συμφωνία είτε όχι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για επανένωση!

Ένα τέτοιο μέτωπο είναι απαραίτητο είτε έρθει συμφωνία είτε όχι, είτε γίνει αποδεχτή σε δημοψηφίσματα είτε όχι. Η θέλησή μας για επανένωση και συνεργασίας των λαών δεν θα σβήσει.

Οργανώσου μαζί μας!

Πάλεψε για την ειρήνη, την επανένωση και την λύση!

Πάλεψε για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τον σοσιαλισμό!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: