Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών: Στην Κύπρο το Ανώτατο έκανε δώρο 3 χρόνια λιγότερη ποινή σε βιαστές!

Το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών1, οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα έξω από το Ανώτατο, σήμερα 25 Νοεμβρίου 2016.

της Αθηνάς Καρυάτη

15193474_10154525307000751_2469119286234020354_n

Στις 23 του Νοέμβρη, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα των δύο καταδίκων, για μείωση της ποινής που τους επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον Ιούνιο 2014, από 12 σε 9 χρόνια και από 10 σε 7 χρόνια στους Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και Νίκο Νικολάου για την υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύο ανήλικων κοριτσιών στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, για τέτοιου είδους αδικήματα η ποινή που προβλέπεται είναι 20 χρόνια φυλάκιση, και η απόφαση του κακουργιοδικείου ήταν ήδη μειωμένη!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο! Στα μέσα του Ιούλη αποφάσισε να μειώσει κατά δύο χρόνια την ποινή δύο βιαστών οι οποίοι πριν από τρία χρόνια απήγαγαν και βίαζαν για αρκετή ώρα μία γυναίκα σε δάσος.2

Στην Κύπρο

  • ένα στα τέσσερα παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

  • 22% των Κυπρίων γυναικών, 15 ετών και άνω, έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία.

  • 39% των Κυπρίων γυναικών έχουν υποστεί ψυχολογική βία από νυν ή τέως συντρόφους τους.

Κι αυτά τα νούμερα είναι μόνο αυτές οι γυναίκες που βρήκαν την δύναμη να καταγγείλουν τις επιθέσεις! 3

Τα ανέφεραν αυτά τα νούμερα και Υπουργός Δικαιοσύνης σε διάσκεψη τύπου και η Βουλή που καταδίκασε την βία… Ας αφήσουν την υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυά τους! Η δική τους δικαιοσύνη, το δικό τους σύστημα που ελαφρύνει τις ποινές βιαστών και μαστρωπών είναι αυτό που δημιουργεί παραπάνω βία!

Το μόνο που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, μας το έχουν δείξει διεθνώς οι γυναίκες του κόσμου.

Στην Τουρκία, η κινητοποίηση χιλιάδων γυναικών τις τελευταίες εβδομάδες κατάφερε να σταματήσει το αισχρό νομοσχέδιο το οποίο προσπαθούσε να περάσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ ώστε οι βιαστές να παντρεύονται τα θύματά τους ώστε να αποφεύγουν την τιμωρία τους. Στην Πολωνία το κίνημα των γυναικών ανάγκασε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω τον σκληρό νόμο που ήθελε να επιβάλει για τις εκτρώσεις και στην Ιρλανδία οι γυναίκες διαδηλώνουν για την κατάργηση αντίστοιχου νόμου. Στην Αργεντινή με το σύνθημα «Καμία λιγότερη» οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους μετά το βιασμό και τη δολοφονία 16χρονης.

Ένα τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε και στην Κύπρο. Για να πιέσουμε την δικαιοσύνη να καταδικάζει τους θύτες παραδειγματικά και να διεκδικήσουμε περισσότερα κέντρα προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων βίας, δικαίωμα στην επιλογή και στην έκτρωση, δικαίωμα στην ίση εργασία και ισομισθία, δικαίωμα στο να ελέγχουμε εμείς το σώμα μας και την ζωή μας!

1 16 γυναικείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων μιας Τουρκοκυπριακής, δύο διακοινοτικών, όπως και οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των µεταναστών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: