1 χρόνος φασιστικές επιθέσεις σε τουρκοκύπριους! – Δίκτυο αλληλεγγύης για να τις σταματήσουμε!

Αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις σε Τουρκοκύριους (Τ/κ) από ΕΛΑΜ και άλλα φασιστικά στοιχεία.

Τα ΜΜΕ δεν τις προβάλουν, τα κόμματα δεν μιλούν για αυτές, η αστυνομία δεν κάνει τίποτα για να τις σταματήσει. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία: η οποία θα ξεκινήσει με την καταγραφή των ιστοριών, στο δημόσιο χώρο αλλά και στην αστυνομία, και στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης προς τους τ Τ/κ που θέλουν να περνούν στο νότο. Παρακάτω, κάνουμε την αρχή καταγράφοντας τις επιθέσεις που σημειώθηκαν μόλις τον τελευταίο χρόνο (από τον Νοέμβρη 2015 ως τον Οκτώβρη 2016).

56806418be9a1758547148dc499482c5

Επίθεση #1: Δήθεν ενάντια στο ψευδοκράτος – με τις πράξεις τους όμως υπέρ του!

Πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση του τελευταίου χρόνου έγινε στις 15 του Νοέμβρη του 2015 όπου μαθητές από τον Κύκκο Α’, μέλη του ΕΛΑΜ, επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο Τ/κ κατά τη διάρκεια της πορείας καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.[1] H ΟΕΛΜΕΚ, ίσως γιατί ο πρόεδρός της είναι διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και τα ΜΜΕ προσπάθησαν να απενοχοποιήσουν το ΕΛΑΜ, παρ’ όλο που μετά τις συλλήψεις των μαθητών έγινε καθαρό ότι ήταν μέλη του ΕΛΑΜ!!

Οι μαθητές στην προσπάθειά τους να δείξουν πόσο «ενάντια στο ψευδοκράτος» ήταν, επιτέθηκαν σε Τ/κ, που μπορεί να μην στήριζαν καν το ψευδοκράτος (έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι Τ/κ κρατούν μια εχθρική στάση προς το ψευδοκράτος και την Τουρκία κατά συνέπεια) και τελικά όμως στήριξαν το ψευδοκράτος! Πως; Μα με το να δώσουν τροφή στο καθεστώς του ψευδοκράτους να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και την ύπαρξη του τουρκικού στρατού στο νησί ως τρόπο προστασίας των Τ/κ από τους φασίστες!!

Όπως και οι ομοϊδεάτες τους το 1974 έτσι και σήμερα, δεν προωθούν την ειρήνη και την σταθερότητα, αλλά την εδραίωση της διχοτόμησης. Μπράβο!

Επίθεση #2: 15 Μαΐου  – Ξεδιάντρωπα, μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβηττού!

Επόμενη επίθεση έγινε λίγο πιο κάτω από τα γραφεία του ΕΛΑΜ, στη Λεωφόρο Μακαρίου, μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβηττού, την Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, όταν ομάδα ατόμων που φορούσε πορτοκαλί μπλούζες και επέβαινε σε 15 μηχανάκια προκάλεσε ζημιές στο όχημά ενός Τ/κ με κλωτσιές, στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τις πόρτες του οχήματος και να τραβήξουν τον Τ/κ έξω με τη βία.[2]

Το ότι φορούσαν πορτοκαλί μπλουζάκια αμέσως τα ΜΜΕ τους συνέδεσαν με το ΑΠΟΕΛ ενώ για τον κόσμο παρουσιάστηκαν ακόμη μια φορά ως «χούλιγκαν» και «κάποιοι απερίσκεπτοι» κ.λπ.

Όχι δεν είναι απερίσκεπτοι ούτε απλά χούλιγκαν! Είναι φασίστες και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν! Τόσο καλά που το κάνουν μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό, αφού ξέρουν ότι η αστυνομία ποτέ δεν τους συλλαμβάνει!

Επίθεση #3: Δεν θα μας εμποδίσει κανένας να περνάμε από όποιο δρόμο θέλουμε!

Μια ακόμη επίθεση που σημειώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, στις 2 του Αυγούστου, όταν η τουρκοκύπρια Ζεχρά, με την οικογένειά της περνούσαν έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ. Όπως μας περιέγραψε την επίθεση, όταν είχε σταματήσει στα φώτα του Aluminium Tower, ένα αυτοκίνητο ήρθε από δεξιά της και άρχισε να την βρίζει. Προσπάθησε να μπει μπροστά της αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της κίνησης. H Ζεχρά όμως είδε τον οδηγό να παίρνει τηλέφωνο… λίγα μέτρα παρακάτω, βγήκαν από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ 30 άτομα. Ένας από αυτούς κατέβηκε στο δρόμο κρατώντας ένα βαρύ αντικείμενο, κι άρχισε να χτυπά το αυτοκίνητο, με στόχο να σπάσει τα τζάμια. Αυτό που έσωσε την Ζεχρά και την οικογένειά της ήταν το πράσινο φανάρι.

Την επόμενη μέρα η κόρη της Ζεχρά, που ήταν η οδηγός του αυτοκινήτου έκανε κατάθεση στην αστυνομία. Με την βοήθεια ενός ελληνοκύπριου φίλου της, κατάφερε να δώσει κατάθεση στο οδόφραγμα, καθώς φοβόταν να περάσει ξανά το οδόφραγμα και να οδηγήσει στο νότο. Η αντίδραση του αστυνομικού είναι ανεκδοτική!: τους είπε: «μα καλά γιατί περνάτε από εκείνο το δρόμο; Ούτε εμείς δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε αυτούς!»!

Πώς μπορεί η αστυνομία να μην «μπορεί» να τους αντιμετωπίσει; Ποια είναι η δυσκολία; Πώς εκπληρώνουν τον δήθεν ρόλο τους στην κοινωνία που είναι να «προστατεύουν τον πολίτη»; Αν δεν μπορούν ας παραιτηθούν! Το θέμα είναι ότι δεν θέλουν να τους αντιμετωπίσουν! Γιατί έναν ή δύο να τιμωρούσαν παραδειγματικά από τους φασίστες που δρουν μέσα από το ΑΠΟΕΛ και οι επιθέσεις θα μειώνονταν δραματικά.

Η Ζεχρά είναι μέλος του τουρκοκυπριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πέρα από την καταγγελία στην αστυνομία, σαν κόμμα δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια: κάναν επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και στείλαν την ιστορία τους στο ΑΚΕΛ με το οποίο συνομίλησαν για να τη δημοσιεύσουν, όπως και έκαναν.

ΑΠΟΕΛ και φασισμός:

Όταν η Χρυσή Αυγή Ελλάδος οργάνωνε τους πρώτους της πυρήνες στην Κύπρο, ένας από τους κύριους χώρους δράσης της ήταν ο Σύνδεσμος Φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το έχει ανακοινώσει επίσημα η Χρυσή Αυγή στο σάιτ της πριν κάποια χρόνια[3]. Ακόμη και να μην το έλεγαν βέβαια, έχουμε πολλά στοιχεία! Σε κάθε αγώνα στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ ανοίγουν σημαίες με τον στόχο, το σύμβολο της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο σύμβολο συνοδεύει σχεδόν κάθε γκράφιτι ΑΠΟΕΛ στους τοίχους. Και τι καλύτερη και μεγαλύτερη απόδειξη για τη σχέση Χρυσής Αυγής – ΑΠΟΕΛ από το ότι το ΑΠΟΕΛ άνοιξε σημαία της Χρυσής Αυγής στον αγώνα με τον Ολυμπιακό φέτος τον Σεπτέμβρη![4]

Μέσα λοιπόν στον Σύνδεσμο Φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ τρέφεται το αυγό του φιδιού, το οποίο έχει αρχίσει να σπάει. Φυσικά δεν είναι όλοι οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ μέλη του ΕΛΑΜ – της Χρυσής Αυγής Κύπρου. Αναντίρρητα σε πολλούς οπαδούς του ΑΠΟΕΛ τέτοια φαινόμενα- επιθέσεις προκαλούν αποτροπιασμό. Κι είναι στο χέρι αυτών των οπαδών, των αντιφασιστών οπαδών, να περιθωριοποιήσουν όποια φασιστικά στοιχεία υπάρχουν, να καθαρίσουν τον Σύνδεσμο Φιλάθλων από αυτά και να συμβάλουν έτσι στην αντιφασιστική δράση που χρειάζεται να γίνει στην Κύπρο για να μην έχουμε ξανά συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες όπως το 63-67 που οδήγησαν στην εισβολή και τη σφαγή του 74, αλλά να χτίσουμε μια ειρηνική Κύπρο.

ΑΚΕΛ: Ποιος θα σταματήσει τους φασίστες;

Με αφορμή την επίθεση στη Ζεχρά που αναφέρουμε παραπάνω ο κ Άνδρος Κυπριανού, ΓΓ του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι:

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα περιστατικά επιθέσεων εναντίων τουρκοκυπρίων που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο σημείο και να θέσει επιτέλους τέλος σ’ αυτά τα περιστατικά.»[5]

Δυστυχώς η ηγεσία της παραδοσιακής αριστεράς, του ΑΚΕΛ, διαχρονικά, θεωρεί καθήκον για την πάταξη των φασιστικών επιθέσεων, την αστυνομία και την όποια κυβέρνηση. Αυτή η θέση είναι το λιγότερο αφελής, αφού το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα τρέφει φασιστικά στοιχεία, με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, γιατί μπορεί κάποτε να τα χρειαστεί, για να καταπνίξουν μια απεργία ή ένα κίνημα, να εξυπηρετήσουν και να προφυλάξουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όταν η ίδια δεν θα μπορεί.

Ειδικά στην Κύπρο, με το κυπριακό πρόβλημα άλυτο, τα φασιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την άρχουσα τάξη, προκειμένου να ναυαγήσουν μια πρόταση λύσης του κυπριακού που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Πώς λοιπόν, μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που εκπροσωπεί καθαρά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης θα πατάξει ένα χρήσιμο εργαλείο της άρχουσας τάξης; Και πώς η αστυνομία, ένας μηχανισμός καταστολής που επίσης προστατεύει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και όχι των πολιτών θα έρθει να καταστείλει ένα χρήσιμο εργαλείο της άρχουσας τάξης; Δεν θα το κάνει.

Δεν το έκανε έτσι κι αλλιώς ούτε όταν το ΑΚΕΛ ήταν η κυβέρνηση! Το 2008, λίγο μετά που το ΑΚΕΛ ανέλαβε την κυβέρνηση, οι κύπριοι φασίστες, ως Χρυσή Αυγή Ελλάδας, μαζί με άλλες φασιστικές οργανώσεις της Ευρώπης (NPD, Γερμανίας, Forza Nuova, Ιταλίας), έρχονταν στην Κύπρο για να οργανώσουν φασιστική κατασκήνωση! Η αστυνομία δεν τους σταμάτησε, η κυβέρνηση ούτε που προσπάθησε, και αυτοί που το σταμάτησαν ήταν το αντιφασιστικό κίνημα που οργανώθηκε, πίεσε τα κόμματα και τις νεολαίες τους να πάρουν θέση, και πίεσε τους κατασκηνωτικούς χώρους να μην παραχωρήσουν τον χώρο τους για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης. Κι έτσι καταφέραμε να σταματήσουμε την κατασκήνωση! (για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: http://stopfascistcamp.blogspot.com.cy/ και εδώ: -https://nedacy.files.wordpress.com/2016/11/cebccf80cf81cebf-ceb5cebbceb1cebcnormalpic.pdf)

Προετοιμαζόμαστε για την Τρίτη 15 του Νοέμβρη 2016:  δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι και φέτος θα επαναληφθούν επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας καταδίκης του ψευδοκράτους. Δεν μένουμε απαθείς! Είμαστε σε εγρήγορση! Μπορούμε να κινηματογραφήσουμε, φωτογραφίσουμε καταγράψουμε πιθανές επιθέσεις στις οποίες είμαστε μάρτυρες, κι έπειτα με αυτό το υλικό να απαιτήσουμε την καταδίκη των θυτών.  Έτσι μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους Τουρκοκύπριους, και την θέλησή μας να ζήσουμε μαζί! Αν τύχει και δεις κι εσύ κάτι, φωτογραφήσεις, τραβήξεις βίντεο, στείλε μας ένα email στο breakthefearcy@gmail.com

[1] https://nedacy.wordpress.com/2015/11/27/reclaim-our-streets-fascists-out/

[2] http://offsite.com.cy/tourkokiprios-katingile-epithesi-enantion-tou-fotografia/

[3][3] Δυστυχώς το άρθρο έχει αφαιρεθεί από την σελίδα τους…

[4] http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/me-simaia-tis-xrusis-augis-opadoi-tou-apoel-sto-karaiskaki-pics/3228138

[5] https://www.akel.org.cy/2016/08/09/epithesis-se-tk/#.WAnv24995D-

http://dialogos.com.cy/blog/nea-epithesi-apoeliston-se-aftokinito-tourkokiprias/#.WAnvnY995D9

 

3 Σχόλια to “1 χρόνος φασιστικές επιθέσεις σε τουρκοκύπριους! – Δίκτυο αλληλεγγύης για να τις σταματήσουμε!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: