Σπάμε τον φόβο! Ελεύθερη διακίνηση για όλους! Δεν θα περάσει ο φασισμός!

Τον τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις ενάντια σε Tουρκοκύπριους (T/κ)  αλλά και σε Eλληνοκύπριους Ε/κ) που συνεργάζονται με Τ/κ , από μέλη του ΕΛΑΜ και άλλα φασιστικά στοιχεία, έχουν ενταθεί.

index

Κάποιες από τις επιθέσεις έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας, όμως συζητώντας με T/κ αυτές δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Στις πλείστες περιπτώσεις, οι επιθέσεις δεν καταγράφονται. Κάποιοι T/κ φοβούνται να πάνε στην αστυνομία. Ακόμη όμως κι αν πάνε, πολλοί αστυνομικοί αρνούνται να καταγράψουν την επίθεση, με τη δικαιολογία ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα – στην ουσία εννοώντας ότι δεν θα κάνουν τίποτα.

Τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου, ακόμη κι όταν βγαίνει μια επίθεση στη δημοσιότητα, δεν κάνουν καμία δήλωση καταδίκης. Αντίθετα, στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να απομακρύνουν  την προσοχή από αυτά, με τη δικαιολογία ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά. Επίσης, σε διάφορες «εκδηλώσεις μίσους», όπως στην πορεία το 2010 ενάντια στους μετανάστες στη Λάρνακα και στην επίθεση που έγινε στον πατατέμπορα τον Αύγουστο του 2016, συμμετείχαν και βουλευτές αυτών των κομμάτων! Το 2010 ανάμεσα στους διαδηλωτές έβλεπες τον Κουλία, τώρα βουλευτή του ΔΗΚΟ, ενώ τον προηγούμενο Αύγουστο στην επίθεση συμμετείχαν πέρα από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ, 4 βουλευτές του ΔΗΣΥ και ένας βουλευτής της Αλληλεγγύης!

Εξαίρεση έχει αποτελέσει το ΑΚΕΛ, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην καταγραφή της επίθεσης σε Τουρκοκύπρια, στις 3 Αυγούστου, και την κινητοποίηση των μαθητών, οι οποίοι σε απάντηση στις επιθέσεις που έγιναν στις 15 Νοέμβρη 2015, στην καθορισμένη πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17 του Νοέμβρη σήκωσαν πανό για την ενότητα του νησιού. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά.

Θεωρούμε ότι η στάση της αστυνομίας και των ΜΜΕ, αλλά και των κομμάτων του κατεστημένου δεν είναι τυχαία. Συγκαλύπτουν το ΕΛΑΜ και τις φασιστικές επιθέσεις και θέλουν να δημιουργείται κλίμα πόλωσης. Κι αυτό γιατί το ΕΛΑΜ εξυπηρετεί τους στόχους της άρχουσας τάξης και του συστήματος.

Η Ελληνοκυπριακή άρχουσα ελίτ, αν και είναι διχασμένη, σε αυτούς που δεν θέλουν λύση και σε αυτούς που «λένε» ότι θέλουν λύση, έχουν ένα κοινό: αν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία που να τους συμφέρει, προτιμούν να έχουν ένα καθαρό ελληνοκυπριακό νότο.

Την ίδια στιγμή ξέρουν καλά ότι  όσο οι δύο κοινότητες έρχονται κοντά, αναμειγνύονται, συνεργάζονται, συνηθίζουν ο ένας τον άλλο, τόσο θα θέλουν μια λύση στο κυπριακό που να μην είναι η διχοτόμηση.

Έτσι, αφού από τη μία το εθνικιστικό κομμάτι της άρχουσας ελίτ  δεν μπορεί να κλείσει τα οδοφράγματα με νόμιμους τρόπους, ενώ το άλλο κομμάτι που θέλει μια συμφωνία, δεν είναι σίγουροι ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε κάτι που τους εξυπηρετεί,  χρησιμοποιούν το ΕΛΑΜ για να δημιουργήσουν φόβο, να δημιουργήσουν οδοφράγματα στο μυαλό μας, και να βάλουν τους «σπόρους» για μια μελλοντική σύγκρουση ή καταδίκης όποιας συμφωνίας έρθει, οδηγώντας έτσι στη διχοτόμηση.

Εμείς όμως, που πραγματικά θέλουμε λύση και επανένωση του νησιού, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η ελεύθερη διακίνηση στο νησί, και η συνεργασία του λαού  και των εργαζόμενων και από τις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Θέλουμε να καταγράψουμε όλες αυτές τις επιθέσεις, να τους δώσουμε δημοσιότητα, να δημιουργήσουμε ένα αρχείο – δημόσιο και ανοιχτό σε όλους – με όλες τις επιθέσεις που έχουν γίνει και γίνονται. Έτσι, όταν κάποιοι μας λένε υπερβολικούς κι ότι ήταν απλά ένα μεμονωμένο γεγονός, να μπορούμε με ένα κλικ να τους δείξουμε ότι δεν είμαστε εμείς υπερβολικοί αλλά αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις φασίστες.

Θέλουμε να καταγράφονται αυτές οι επιθέσεις και  από την αστυνομία. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η αστυνομία θα συλλάβει  και θα καταδικάσει τους δράστες – τις περισσότερες φορές, όπως και τώρα, δεν θα γίνει τίποτα. Θα είναι όμως αρχειοθετημένο και από την αστυνομία ότι γίνονται επιθέσεις.

Θέλουμε τέλος να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο δικηγόρων, δημοσιογράφων και άλλων ακτιβιστών , που θα μπορούν να βοηθήσουν νομικά όπου χρειαστεί σε όποια υπόθεση χρειαστεί, και θα βοηθήσουν να δημοσιοποιηθεί όσο γίνεται πιο πολύ κάθε περίπτωση επίθεσης.

Για όλα αυτά ζητούμε να μας στείλετε όποια ιστορία ξέρετε. Εμείς θα φροντίσουμε να δημοσιευθεί, προστατεύοντας το θύμα χωρίς την αποκάλυψη της ταυτότητάς του αν αυτό δεν το επιθυμεί.

Καλούμε όποιον θέλει να βοηθήσει στην καταγραφή των επιθέσεων, να επικοινωνήσει μαζί μας. Κάνουμε κάλεσμα σε δικηγόρους που θα είναι διατεθειμένοι να εκπροσωπήσουν τα θύματα που θα χρειαστούν βοήθεια. Κάνουμε κάλεσμα σε δημοσιογράφους που θα θέλουν να βγάλουν τις επιθέσεις όσο πιο δημόσια γίνεται.

Δεν θα επιτρέψουμε τους φασίστες να σταματήσουν οποιονδήποτε από το να περνά τα οδοφράγματα λόγω φόβου. Σπάμε τον φόβο! Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στήριξης. Για να μην αφήσουμε να διχοτομήσουν το νησί, ούτε με  πραγματικά  σύνορα ούτε με σύνορα φόβου.  Η μόνη εγγύηση για εφαρμογή οποιασδήποτε λύσης είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στείλτε μας τις ιστορίες σας, ή και την πρόθεση να βοηθήσετε, στα ελληνικά, αγγλικά ή τούρκικα, στο e-mail: breakthefearcy@gmail.com

Ή επικοινωνήστε στα νούμερα: 99190164 (Ελληνικά και Αγγλικά) και 00905338650425 (Τούρκικα)

 

3 Σχόλια to “Σπάμε τον φόβο! Ελεύθερη διακίνηση για όλους! Δεν θα περάσει ο φασισμός!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: