Ισπανία: Πανεκπαιδευτική απεργία και πορείες σε 70 πόλεις την Τετάρτη 26 Οκτώβρη!

Στις 26 Οκτώβρη, η φοιτητική και μαθητική νεολαία της Ισπανίας θα απέχουν από τα μαθήματά τους, υπερασπιζόμενοι τη δημόσια εκπαίδευση απέναντι στις πολιτικές που την καταστρέφουν. Η πρωτοβουλία είναι κοινή από το Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών τους Συνδέσμους Γονέων και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των Εκπαιδευτικών. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πάνω από 70 ισπανικές πόλεις. 

1se

Όπως σε τόσες άλλες χώρες, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει επιβάλει τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση και έχει περάσει μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα των Ισπανών Φοιτητών και Μαθητών,

«Εμείς, οι σπουδαστές και μαθητές που προερχόμαστε από εργατικές οικογένειες, έχουμε υποστεί την υποβάθμιση των σχολείων και των πανεπιστημίων μας, τις ελλείψεις καθηγητών και υποδομών, την κατάργηση της κρατικής βοήθειας σε παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και άνοδο ως και 66% στα δίδακτρα των πανεπιστημίων.Αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, όπως επίσης και σε υπερπληθείς αίθουσες διδασκαλίας».

Την ίδια στιγμή που η Παιδεία μπαίνει στο κρεββάτι του Προκρούστη, οι κυβερνήσεις του PSOE (σοσιαλδημοκράτες) και του «Λαϊκού Κόμματος» (αντίστοιχο του ΔΗΣΥ) έχουν ξοδέψει πάνω από 250 δισ. ευρώ μέσα στα προηγούμενα 6 χρόνια για τη διάσωση των τραπεζών και την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι ή οι νέοι!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση πέρασε την πιο βάρβαρη επίθεση που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η δημόσια εκπαίδευση: τις «εξετάσεις επικύρωσης», τις οποίες εμπνεύστηκε κατευθείαν από το καθεστώς του Φράνκο! 

Πρόκειται για επιπλέον εξετάσεις που θεσπίζονται για το τέλος κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και από εκεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα λειτουργούν σαν «φίλτρο» που θα κόβει τους «λιγότερο ικανούς», δηλαδή τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση – έτσι ακριβώς λειτουργούσε το εκπαιδευτικό σύστημα επί εποχής του δικτάτορα Φράνκο.

Αυτή η κατάσταση είναι που ωθεί την ισπανική νεολαία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους. Και απευθύνουν κάλεσμα για συμπαράσταση στη νεολαία και στα κινήματα της Παιδείας στην υπόλοιπη Ευρώπη και διεθνώς.

Για τους μαθητές και φοιτητές στην Κύπρο τέτοιες εξελήξεις όπως της Ισπανίας είναι εικόνες από το μέλλον. Τα νεοφιλελευθερα μέτρα που παιρνά η κυβέρνηση του PSOE και του «Λαϊκού Κόμματος» αλλά και αυτά που παιρνούν άλλα κόμματα και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Κύπρο. Ειδικά από την στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στην δύνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, και έχουμε στην κυβέρνηση το αδελφό κόμμα του «Λαϊκού Κόμματος» – το νεοφιλελεύθερο ΔΗΣΥ. Ήδη οι δάσκαλοι από την αρχή της χρονιάς παρουσιάζουν τα προβλήματα που έχουν αναπτυχθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των νεοφιλελευθερων πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Ανέδειξαν τις ελλείψεις, τις αλλαγές καθεστώτος των δασκάλων που θα βλάψουν ανεπανόρθωτα την παιδεία. Είναι καιρός να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία και στις άλλες βαθμίδες, και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την ανατροπή των πολιτικών αυτών. Δείχνοντας λοιπόν την συμπαράστασή μας, κερδίζουμε ένα σύμμαχο στην μάχη που είναι να δώσουμε στο τοπικό και διεθνές κεφάλαιο και τις πολιτικές του. Καθώς οι λαοί μας έχουν υποφέρει από τις ατέλειωτες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – και ιδιαίτερα οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και της «περιφέρειας». Τα προβλήματα είναι κοινά και τεράστια, οι αγώνες μας είναι μονόδρομος, πρέπει να είναι κοινοί και συντονισμένoι, η πάλη μας πρέπει να είναι διεθνιστική.

Καλούμε όλους, όσοι θα θέλαν να δείξουν την συμπαράστασή τους να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης, και ειδικά την ΠΣΕΜ, στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται τώρα η ΠΕΟΜ, μια αριστερή μαθητική παράταξη. Αυτή τη στιγμή για την αριστερά στην Κύπρο το ιστορικό της καθήκον να οργανώσει αντίστοιχους αγώνες, μαζί με τους φοιτητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές, να παλέψει μαζί με τους Ισπανούς μαθητές, κι όλους τους μαθητές, εργαζόμενους και λαούς της Ευρώπης, για μια δημόσια, δωρεάν, ποιοτική εκπαίδευση για όλους.

Μπορούμε να συμπαρασταθούμε στον αγώνα της ισπανικής νεολαίας στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης: σαν άτομα, σαν φοιτητικές παρατάξεις ή σύλλογοι, σαν μαθητικά συμβούλια, σαν συνδικαλιστικές ενώσεις ή σαν κοινωνικοί φορείς στις διευθύνσεις: sindicato@sindicatodeestudiantes.net καιsolidarityspain26Oct16@gmail.com 

ακολουθεί πρότυπο ψήφισμα αλληλεγγύης:

Petición en solidaridad con la lucha de los jóvenes españoles

Compañeros-as, jóvenes, padres y docentes,

Con motivo de vuestra movilización y huelga estudiantil el 26 de octubre, os dirigimos un saludo cordial y solidario y nuestras esperanzas para un movimiento victorioso.

Nuestros pueblos han sufrido mucho de las políticas de austeridad, aplicadas en toda Europa y sobre todo en los países del sur y en la “periferia” europea.

Los problemas que la gente de la clase trabajadora, los jóvenes y los pobres enfrentan, son comunes y enormes. Nuestras luchas son el único camino a seguir y deben ser compartidas y coordinadas, nuestra lucha debe ser internacional.

¡La lucha sigue!

Para una Educación pública gratuita para todos y no como un privilegio para los hijos de los ricos.

Firma,

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της Ισπανικής Νεολαίας

Συναγωνιστές, νέοι, νέες, γονείς, εκπαιδευτικοί,

Με αφορμή την ημέρα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησής σας, στις 26 Οκτώβρη, απευθύνουμε θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό και τις ελπίδες μας για ένα μεγάλο και νικηφόρο κίνημα.

Οι λαοί μας έχουν υποφέρει από τις ατέλειωτες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – και ιδιαίτερα οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και της «περιφέρειας».

Τα προβλήματα είναι κοινά και τεράστια, οι αγώνες μας είναι μονόδρομος, πρέπει να είναι κοινοί και συντονισμένoι, η πάλη μας πρέπει να είναι διεθνιστική.

Εμπρός στον αγώνα!

Για μια δημόσια δωρεάν Παιδεία, για όλους, κι όχι προνόμιο για τα παιδιά των πλουσίων

Υπογραφή

……………………..

 

Solidarity to the struggling Spanish Students

To the struggling Spanish students, parents and teachers.

Dear all

We have been informed of your struggle and of the all education strike of October 26 and we forward our warmest greetings and hope for a great and victorious movement.

Our people have been suffering from the endless austerity policies that are being applied on an all European level – and particularly so the countries of Southern Europe and of the “periphery”.

The problems that working class people, the youth and the poor are facing are common and huge, our struggles are the only way forward, they should be commonly coordinated and internationalist in character!

Forward to struggle

Forward for Free, Public Education for all, in the service of society and not a privilege for the sons and daughters of the rich.

Signed

…………………………..

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: