Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το ωράριο! Προς το παρόν σε κλειστά δώματα…

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο με σκοπό να το καταθέσουν για ψήφιση μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Έτσι ενημέρωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Φακοντής, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής. [1]

Ετοιμαζόμαστε!

Οι οργανώσεις θα έπρεπε να είναι σε κατάσταση επιφυλακής!

 

kyriakes edited

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος που έχουν αφήσει την αγορά να αυτορρυθμιστεί κι αυτή έχει απορρυθμιστεί εντελώς – τόσο όσον αφορά τον εργαζόμενο όσο και τον μικροεπιχειρηματία!

Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά κατά το δοκούν, κανείς δεν πληρώνει πρόστιμα, κανείς δεν ελέγχει αν και πώς και πόσο πληρώνονται οι εργαζόμενοι!

Είμαστε στους τρείς πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με Ελλάδα και Ισπανία) στην  υποαπασχόληση[2], η κατανάλωση δεν έχει αυξηθεί αλλά βρίσκεται 10% κάτω του μέσου όρου των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, στην ίδια θέση περίπου με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Λιθουανία[3] και η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει.

Τον τελευταίο αυτό χρόνο, κι εκεί που η Βουλή είχε ξεσπαθώσει επιτέλους και είχε αφαιρέσει το δικαίωμα του καθορισμού του ωραρίου από την Υπουργό Εργασίας, και άρχισε να τοποθετείται πιο συγκεκριμένα για τα δικαιώματα των εργαζομένων (πληρωμή 1:2 τις Κυριακές, πληρωμή υπερωριών, κ.λπ.) μέσα από δημοσιεύματα ενημερωνόμαστε ότι η Βουλή σιγά σιγά τα παίρνει όλα πίσω![4]

Έχει δεχτεί την Τετάρτη, έχει δεχτεί και το Σάββατο να λειτουργούν μέχρι αργά τα καταστήματα, και να είναι ανοιχτά κάποιες Κυριακές. Μέχρι που έφτασε να δεχτεί να λειτουργούν τα καταστήματα τους καλοκαιρινούς μήνες!

Είναι ένα βήμα πριν να δεχτεί το διάταγμα όπως ήταν! Κι αυτό θα ήταν μια μεγάλη ήττα για τους εργαζόμενους!

Αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ συνεχίσει την πολιτική της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και σε αυτό το θέμα, και απλά προσπαθήσει να πείσει την Υπουργό, και τα άλλα κόμματα για να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, θα οδηγήσει σε ακόμη μια ήττα.

Από πέρυσι πέρα από την αριστερά – βουλευτική και εξωκοινοβουλευτική-  που τάχθηκαν ενάντια στο διευρυμένο ωράριο, ήταν και οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ΠΟΒΕΚ και άλλες 9 οργανώσεις!

Τώρα είναι η ώρα να συντονιστούμε, πριν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο! Να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε ζητώντας:

  • Να κλείνουν τα καταστήματα την Κυριακή και το απόγευμα Τετάρτης και Σάββατου!
  • Όσα ανοίγουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους 1:2 μισθό όπως προβλέπει ο νόμος, ακόμη κι αν εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης
  • Πλήρη δικαιώματα στις κοινωνικές ασφαλίσεις και στη δημόσια υγεία σε όλους τους εργαζόμενους – είτε πλήρουςς είτε μερικής απασχόλησης.
  • Στοπ στην υπερεργασία – πληρωμή των υπερωριών για εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλέψουν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα.
  • Έλεγχος και παραδειγματική τιμωρία των εργοδοτών που δεν υπογράφουν συμβόλαια και δεν τηρούν τους κανόνες εργοδότησης των υπαλλήλων τους.
  • Να γίνουμε φρένο στην κυβέρνηση της εκμετάλλευσης!

 

[1] http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=263603

[2] http://www.i-eidisi.com/2016/05/19/eurostat-i-kipros-metaxi-ton-3-%E2%80%8B%E2%80%8Bchoron-ee-me-ta-megalitera-meridia-ipoapascholisis/

[3] http://www.typos.com.cy/cat/2/article/22225

http://www.elemesos.com/index.php/77-2016-06-29-13-00-19/23155-19.html

http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-your-country/cyprus/country-specific-recommendations/index_el.htm

[4] http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/306798/fakontis-vs-nouris-i-rythmisi-tou-orariou-katastimaton

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: