Κυβέρνηση και ΟΕΒ μαγειρεύουν περικοπές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – η αντίδραση των συντεχνιών

Με αφορμή τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν για την μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Κύπρου, η κυβέρνηση άρχισε τις συνομιλίες με… την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, τις οργανώσεις των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα!

cmintervib

Και φυσικά, και οι δύο οργανώσεις έχουν πολύ ισχυρές απόψεις, για την συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, το οποίο η κυβέρνηση αποδέχεται να ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ,  την κατάργηση της ΑΤΑ, την προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία – που σημαίνει κι άλλες περικοπές, την νομική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδης υπηρεσίες, την οριστική ρύθμιση του ωραρίου στον ιδιωτικό τομέα και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τα μάτια στραμμένα κυρίως στο ΓΕΣΥ.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει ξεκάθαρα ποιους εκπροσωπεί! Έχει από τον Αύγουστο που συνομιλεί με τους εργοδότες, όμως με τις συντεχνίες θα αρχίσει τώρα ένας διάλογος, λένε, μέσω του Υπουργείου Εργασίας!

Πρώτη αντίδραση των συντεχνιών ξεκίνησε με ΠΕΟ και ΔΕΟΚ να καταδικάζουν την επίθεση στην ΑΤΑ και τις «συγκρατημένες αυξήσεις» και μειώσεις που θα γίνουν στους μισθούς, ειδικά καθώς θα υπολογίζονται με βάση την αύξηση του ΑΕΠ.

Καμία αντίδραση δεν υπήρχε από την ΠΑΣΥΔΥ! Η μόνη συντεχνία που αντέδρασε από τον δημόσιο τομέα, είναι η ΑΣΔΥΚ, μια νέα συντεχνία του δημοσίου τομέα με μια ανακοίνωση καταπέλτη, η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους δηλώνοντας:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει το 20% των μισθών τους ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10% από το κούρεμα και μετά. Συνεπώς το να πάρουν προσαυξήσεις ή και την ΑΤΑ δεν είναι πραγματικά αύξηση αλλά αποκατάσταση όσων προσφέρουν εδώ και 7 χρόνια!

Τα μέλη της ΟΕΒ κάνουν προτάσεις παρόλο που είναι αυτοί κι όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι που χρωστούν €2δις στο φόρο! Δεν πληρώνουν το εταιρικό τέλος, και πολλοί από αυτούς δηλώνουν πάντα το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα έτσι ώστε να φοροδιαφεύγουν!

Οι πραγματικές σκοπιμότητες της ΟΕΒ, δεν είναι άλλες από το να συγκρατηθεί το κρατικό μισθολόγιο προκειμένου να έχουν αφορμή τα μέλη της ΟΕΒ να μειώσουν μελλοντικά κι άλλο το ιδιωτικό μισθολόγιο υποστηρίζοντας και υποβοηθώντας έτσι, με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο, την εκμετάλλευση μεγάλου ποσοστού ιδιωτικών υπαλλήλων από τους εργοδότες τους.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωσή τους:

 

ΔΕΛ. ΤΥΠ. 022-21092016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Οφειλόμενη Απάντηση στην ΟΕΒ

 Αναφορικά με την επιστολή της ΟΕΒ ημερομηνίας 13/09/2016, προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, για τα Νομοσχέδια που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία, η ΑΣΔΥΚ απαντά στις επικριτικές και απαράδεκτες εισηγήσεις της ΟΕΒ και παραθέτει τις δικές της θέσεις.

Είναι γνωστό ότι η ΟΕΒ, προωθεί τα συμφέροντα των μελών της μέσω της παρακολούθησης των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δρώμενων. Να διευκρινίσουμε όμως ότι, άλλο η παρακολούθηση και προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του επιχειρηματικού κόσμου και άλλο η προσπάθεια αφαίρεσης ή, ως φαίνεται να είναι ο σκοπός, αφαίμαξης δικαιωμάτων από εργαζόμενους, στην προκειμένη περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Επίτροπος Μεταρρύθμισης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την περίοδο την οποία διανύουμε μετά το κούρεμα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10% ενώ ο μέσος μισθός στο δημόσιο μειώθηκε κατά 20%. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή, έχουν επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος για τη διάσωση της οικονομίας από όσο τους αναλογεί.

Για μια ακόμη φορά, η ΟΕΒ λησμονεί επιλεκτικά και πολύ εύκολα ότι μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, πέρα από τον υπέρογκο δανεισμό που υπερφορτώνει το τραπεζικό σύστημα, δεν πληρώνει το εταιρικό τέλος των €300 που έχει επιβληθεί λόγω της κρίσης αλλά ούτε και τους φόρους ακίνητης ιδιοκτησίας ενώ, μερίδα επιχειρηματιών, φοροαποφεύγει και φοροδιαφεύγει συστηματικά. Άλλωστε, τα €2δις που οφείλονται στο φόρο δεν τα χρωστούν οι εργαζόμενοι και δη οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ΟΕΒ ξεχνά επίσης ότι μερίδα επιχειρηματιών, ανεξάρτητα με τις πραγματικές τους αποδοχές, δηλώνουν πάντα το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα αρκετοί, αφενός να μην επιμερίζονται το βάρος της συνεισφοράς που τους αναλογεί στα κοινά με βάση την οικονομική τους επιφάνεια και αφετέρου να καθίστανται δικαιούχοι διαφόρων επιδομάτων που στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν. Για τους δημοσίους υπαλλήλους η επιδοματική πολιτική λαμβάνει υπόψη το μισθό πριν τις αποκοπές και όχι μετά (που είναι ο πραγματικός) με συνέπεια αρκετοί να μην λαμβάνουν κανένα επίδομα που λογικά θα δικαιούντο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν πάντοτε μέρος της ραχοκοκαλιάς που αποτελεί κοινωνικοικονομικά τη μεσαία τάξη. Η τάξη αυτή με τις πολιτικές που ακολουθηθήκαν έχει αλωθεί και η αγοραστική της δύναμη έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όσο παρατείνονται οι αποκοπές και οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ιδιωτών και δημοσίων, η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Από το 2011, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν δει το εισόδημα τους να παγώνει και ένα χρόνο μετά να μειώνεται. Έξι χρόνια μετά, μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλεί η όποια πρόταση για μη παραχώρηση ΑΤΑ ή προσαυξήσεων αφού στην πραγματικότητα δεν θα πρόκειται για αύξηση αλλά αποκατάσταση των όσων οι εργαζόμενοι για 7 χρόνια προσφέρουν στο κράτος και στις επιχειρήσεις για να μην χρεοκοπήσουν.

Συμπέρασμα: Η πολιτική της ΟΕΒ είναι κοντόφθαλμη και χωρίς όραμα. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αξιώνει μείωση και συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου προκειμένου να έχει αφορμή για να μειώσει μελλοντικά κι άλλο το ιδιωτικό μισθολόγιο υποστηρίζοντας και υποβοηθώντας έτσι, με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο, την εκμετάλλευση μεγάλου ποσοστού ιδιωτικών υπαλλήλων από τους εργοδότες τους. Η ΟΕΒ ας κοιτάξει να υποστηρίξει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών της χωρίς να θέλει να στερήσει ή να αφαιρέσει από άλλους.

Εκ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ

22/9/2016

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: