Αλληλεγγύη στους απεργούς δάσκαλους

poed

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι δάσκαλοι στα δημόσια και στα κοινοτικά σχολεία κατεβαίνουν σε απεργία. Όπως και σε κάθε άλλη απεργία, η κυβέρνηση σε συνεργασία με φορείς που ελέγχει και φυσικά με τη στήριξη των ΜΜΕ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να μην καταφέρει η απεργία να κερδίσει τη στήριξη του κόσμου.

Οι δάσκαλοι έχουν δίκαια αιτήματα που αφορούν όλους.

Οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία γιατί 15 μέρες αφού άνοιξαν τα σχολεία έχουν ακόμη τρομερές ελλείψεις. Και ήδη έχουν αργήσει πολύ! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά συσσωρεύονται εδώ και χρόνια!

Το δημόσιο σχολείο όμως και η δημόσια υγεία καταστρέφεται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη στο όνομα της κρίσης!

Τον Μάη οι δάσκαλοι πήραν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.

Όμως ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί όλα τα σχολεία, δεν έχουν γίνει οι μεταθέσεις – ενώ οι δάσκαλοι που θα προσλαμβάνονταν για να καλύψουν μόνιμες θέσεις και ανάγκες, τελικά δεν είναι καν συμβασιούχοι αλλά αναπληρωτές περιορισμένου χρόνου! Αυτό από τη μία έχει πολύ άμεσες σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων καθώς ο διδακτικός χρόνος θα μοιράζεται σε δύο ή και τρεις δασκάλους. Από την άλλη η εξέλιξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών! Η πρόσληψη των αναπληρωτών, οι οποίοι δεν έχουν σταθερότητα (δεν μιλάμε καν για μονιμότητα) πληρώνονται λιγότερους μήνες, ή και μόνο κάποιους μήνες τον χρόνο, δείχνει το μέλλον για την δημόσια εκπαίδευση από εδώ και πέρα.

Αν περάσει αυτή η πολιτική, που εντάσσεται βέβαια στη γενικότερη πολιτική της λιτότητας των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού, θα ενισχύσει τις προθέσεις της κυβέρνησης του κεφαλαίου για να περάσει παρόμοια μέτρα και σε άλλους τομείς – στους νοσηλευτές, στους ημικρατικούς κ.λπ. Θα ενισχύσει, επίσης, τα αφεντικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν ήδη συνθήκες απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Ένα από τα πιο σημαντικά άλλα αιτήματα είναι τα προγράμματα αλφαβητισμού, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μόνο σε 33 από τα 307 σχολεία που υπάρχει η ανάγκη – ενώ με τις ελλείψεις που υπάρχουν δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι ανάγκες της ειδικής αγωγής, για την οποία κινητοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες γονείς και μαθητές.

Παρόλο που όλα αυτά τα αιτήματα είναι δίκαια και δικαιολογημένα, όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση με την άμεση συμβολή των ΜΜΕ προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους δασκάλους!

Έχουν κινητοποιήσει ακόμη και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων η οποία έχει γίνει καθαρά η φωνή της κυβέρνησης! Ακολουθούν την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν και με τον Σύνδεσμο Ασθενών και την απεργία των νοσηλευτών!

Τα ΜΜΕ, έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση αποκαλώντας τους δάσκαλους “βολεμένους και με αξιώσεις και με μεθόδους που πλήττουν το κοινό”, βάζοντάς τους τις φωνές, και χρησιμοποιώντας το άτοπο επιχείρημα ότι αν είχαν δίκαιο θα έκαναν απεργία και οι καθηγητές!

Η μόνη συντεχνία που στηρίζει την απεργία είναι η συντεχνία των κοινοτικών νηπιαγωγείων και είναι προς τιμήν της! Οι ελλείψεις στην Παιδεία δεν βρίσκονται μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στη δευτεροβάθμια. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και αίθουσες είναι τόσο μεγάλες που έφτασαν οι γονείς να διαμαρτύρονται στην Πάφο για την σύμπτυξη τμημάτων, ενώ σε άλλα σχολεία έγινε πρόταση ακόμη και να γίνονται μαθήματα το απόγευμα! Από ότι φαίνεται όμως η γραφειοκρατία των συντεχνιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Η απεργία των δασκάλων είναι δίκαιη, και ήδη έχει αργήσει εδώ και χρόνια και οι δάσκαλοι χρειάζονται τη στήριξη όλων μας!

Χρειάζεται τη στήριξη και των άλλων συντεχνιών στο δημόσιο, αλλά και ημικρατικό και ιδιωτικό τομέα, των μαθητών, των γονιών  και της κοινωνίας. Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απεργία δεν μπορούμε να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όπως έκανε και στους άλλους κλάδους της οικονομίας που απήργησαν τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν διαλλακτική μέχρι να ξεχαστούν τα αιτήματά τους κι έπειτα έπαιρνε πίσω όλες τις δεσμεύσεις της. Οι δάσκαλοι δεν πρέπει να υποχωρήσουν. Χρειάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ο αγώνας τους για ποιοτική εκπαίδευση, για να σταματήσει η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και η επιβολή μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων μας αφορά όλους, αφορά το μέλλον όλων των παιδιών και όλων των εργαζομένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: