Πυρκαγιές – το κράτος κατέρρευσε – την κατάσταση σώζουν ακούραστοι πυροσβέστες και εθελοντές

Δυο εβδομάδες πέρασαν από το τέλος της πύρινης λαίλαπας που κατέστρεψε 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους (15 περίπου τετραγωνικά μίλια) και οδήγησε στον θάνατο 2 πυροσβεστών.

Μέσα σε 4 μέρες βγήκαν στη φόρα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, την κατάρρευση του κράτους και τα εγκληματικά αποτελέσματα της λιτότητας στο όνομα της κρίσης.

Από τις 30/6, μια βδομάδα μετά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της. Οι τέσσερις υπουργοί, υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς, “υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών χειρισμών” και “απέρριψαν επικρίσεις”.

Έριξαν το φταίξιμο στα ΜΜΕ χωρίς ίχνος ντροπής, στους “επιχειρησιακούς”, στους πυροσβέστες που με αυτοθυσία πάλευαν με τις φλόγες χωρίς ξεκούραση, ενώ οι υπουργοί κάναν περιοδεία στα χωριά και πόζαραν μπροστά από τις φλόγες κάνοντας τους ειδικούς, ενώ τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα!

Παρόλο που, με ανακοίνωσή του ο υπουργός διόρθωσε τις δηλώσεις του, η υπεροψία αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, όπως φάνηκε και προς τις δηλώσεις της κυβέρνησης προς τους νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ (δες λινκ), δεν έχει όρια!

Κανένας δεν κάλεσε την κυβέρνηση σε παραίτηση, παρόλο που ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή! 2 άνθρωποι πέθαναν, το μισό βουνό κάηκε, και η κυβέρνηση θα βγει ξανά αλώβητη, με ένα ακόμη σαξές στόρι! Η αντιπολίτευση, ειδικά του ΑΚΕΛ, που περιορίζεται στο να καλέσει για να φτιαχτούν επιτροπές και να γίνουν έρευνες, αφήνει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλους όσους πάλεψαν με τις φλόγες για 4 μέρες, με μια πικρή απογοήτευση.

της Αθηνάς Καρυάτη

oi-limouzines-kainourgies-alla-oi-fortiges-pou-trechoun-stis-foties-18-chronon

Ασυνεννοησία 4 υπουργείων

Πόσα δημοσιεύματα δεν βγήκαν για την ασυνεννοησία των υπουργείων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Δεν κατάφεραν να στείλουν αρκετό προσωπικό στην αρχή της φωτιάς, δεν κατάφεραν να ταΐσουν τους πυροσβέστες, δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τους εθελοντές.

Από ότι φαίνεται οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι χωρισμένες σε 4 κομμάτια: υπάρχει η πυροσβεστική, η δασοπυροσβεστική, το τμήμα δασών, η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) και η ΜΜΑΔ που ανήκουν στην αστυνομία, αλλά και κομμάτια του στρατού. Από κάποια δημοσιεύματα βγήκε στην επιφάνεια ότι ούτε η ΕΜΑΚ ούτε η ΜΜΑΔ, αλλά ούτε και ο στρατός αξιοποιήθηκε όσο θα χρειαζόταν (2 οχήματα και 6 μέλη της από τα 46 που έχουν και κανένας ΜΜΑΔίτης1) ενώ η πυροσβεστική και το τμήμα δασών είχε σοβαρή υποστελέχωση!

Συνεχόμενες περικοπές λόγω κρίσης

477 είναι οι υπάλληλοι στην πυροσβεστική… από αυτούς μόνο 77 είναι μόνιμοι. Οι υπόλοιποι εργάζονται με 6μηνα συμβόλαια, κι αυτό για να μην δικαιούνται αύξηση! Δουλεύουν με 1100 ευρώ το μήνα2, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες και σαββατοκύριακα. Αυτά δήλωσαν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ3. Οι υπουργοί στις πρώτες τους δηλώσεις περί του θέματος στις 30/6 το διαψεύδουν. Μπορούμε να τους πιστέψουμε; Θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αποποιηθούν τις ευθύνες που θα έλεγαν τα πάντα! Πολλοί βιάστηκαν να κατηγορήσουν τους πυροσβέστες που δεν δούλευαν την Κυριακή και για αυτό δεν μπορούσε να ελεγχθεί η φωτιά.

Κι όμως οι πυροσβέστες έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν, δούλευαν 30 συνεχόμενες ώρες, χωρίς φαγητό ή νερό, επειδή η πολιτική άμυνα δεν είχε συνεννοηθεί καλά με την πυροσβεστική… και τους ξέχασε!

67 κενές θέσεις έχει αφήσει πίσω του, το μέτρο για «πάγωμα των θέσεων στο δημόσιο» για το οποίο περηφανεύονταν και οι δύο κυβερνήσεις – Χριστόφια και Αναστασιάδη!

Έγιναν τόσες πολλές περικοπές που δεν υπήρχαν καύσιμα για να γίνουν ο απαραίτητες περιπολίες, και για να φτιαχτούν εξτρά δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, που στην ουσία αυτές ήταν που θα βοηθούσαν να σταματήσει η φωτιά κι όχι τόσο η ρίψη νερού από αέρα.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι το καλοκαίρι οι σταθμοί της υπαίθρου δεν ενισχύονται! Πότε δηλαδή περιμένουν να ενισχυθούν;

Και γιατί είχαμε 2 νεκρούς; Γιατί πηγαίναν με ένα απαρχαιωμένο όχημα της πυροσβεστικής, σε έναν δρόμο που δεν είχε συντηρηθεί, ο οποίος κατέρρευσε και το όχημα ανατράπηκε!

Κι αυτό προσπαθούν να το διαψεύσουν. Προσπαθούν να τα καλύψουν όλα, και για αυτό ανακήρυξαν τους νεκρούς, ήρωες. Για να μην παραπονεθεί κανένας…

Αναστολή της δημοκρατίας για να σωθεί η κυβέρνηση και το κράτος

Από την πρώτη ανακοίνωση ότι η φωτιά έχει κατασβεστεί και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση ότι από εδώ και πέρα δηλώσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε θα γίονται μόνο από τους αρμόδιους υπουργούς και ότι δεν δικαιούνται οι λειτουργοί και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που χειρίστηκαν την φωτιά να κάνουν δημόσιες δηλώσεις…. Ανέστειλε έτσι η κυβέρνηση την δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης για να μην βγουν τα λάθη και οι ελλείψεις στην δημοσιότητα! Γιατί από τους απλούς εργαζόμενους ήταν που μάθαμε όλα τα παραπάνω.

Ο νόμος βέβαια είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον “περι Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο” του 1990, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την γνώμη τους για ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος, όχι όμως να μεταδίδουν στο ραδιόφωνο ή σε οποιαδήποτε άλλο μέσο, οποιαδήποτε ύλη αναφέρεται στην άσκηση των καθηκόντων τους χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής4! Συνεπώς αν κάποιος εργαζόμενος έχει εντοπίσει κακοδιαχείριση, ελλείψεις κτλ, και η “αρχή” δηλαδή ο υπουργός θέλει να μην βγουν αυτά στην δημοσιότητα, τότε ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πει τίποτα!

Από την Δευτέρα 5/7 καλούνται οι εργαζόμενοι στην βουλή για να καταθέσουν τις απόψεις τους για το τί έγινε τις μέρες των πυρκαγιών. Πώς θα μπορέσουν να πουν πραγματικά την γνώμη τους αφού τους το απαγορεύει ο νόμος;

Έτσι κυβέρνηση και κράτος χρησιμοποιώντας για το συμφέρον τους την “δημοκρατία” που δίνει το σημερινό σύστημα, θα καταφέρει να βγάλει πόρισμα ότι όλα πήγαν καλά….

Άγνωστες σπηλιές του εθνικοαπελευθερωτικού 55-59…

Όσο εξαπλώνονταν η φωτιά τόσο συναντούσε “ξεχασμένες” σπηλιές με πυρομαχικά από την περίοδο 55-59 τα οποία εκπυρσοκροτούσαν και δυνάμωναν την φωτιά5!

Ποιος άραγε ευθύνεται για αυτό; Τα στελέχη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα βρίσκονται από το 60 στις κυβερνήσεις και σε θέσεις κλειδιά του κράτους, και ιδιαίτερα μέσα στο κυβερνών κόμμα. Γιατί κανείς δεν φρόντισε να ξεθάψει τα πυρομαχικά; Ακόμη κι αν δεν ήταν η φωτιά, η ζέστη μαζί με την ημερομηνία λήξης των πυρομαχικών, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει φωτιές!

Την είχαμε άλλωστε την εμπειρία με το Μαρί. Τότε όλοι ζητούσαν επί πινάκι το κεφάλι του Χριστόφια. Για μια καταστροφή που ξανά φτιάχνεται. Για το δάσος που ήταν 150 χρονών και μπορεί να θέλει άλλα τόσα χρόνια για να ξανά φτιαχτεί, κανείς δεν ζήτησε ούτε καν να παραιτηθεί η κυβέρνηση! Κανένας! Κανένας από την αντιπολίτευση! Κανένας “αγανακτισμένος”!

Διπλωματικά παιχνίδια στις καψαλισμένες πλάτες του Τροόδους

Δεν ήξεραν, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, πότε χρειαζόταν, και πόσο χρειαζόταν βοήθεια από αέρα. Αυτό το ξέραν οι “επιχειρησιακοί”. Τότε γιατί απέρριπτε η κυβέρνηση την βοήθεια που προτάθηκε να δώσει η κυβέρνηση στη βόρεια Κύπρο και την Τουρκία; Από την πρώτη μέρα, ο Ακιντζί βγήκε και δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει. Ο Αναστασιάδης όμως την απέρριψε για να μην αναγνωρίσει το ψευδοκράτος! Έπειτα έρχεται η Τουρκία και λέει ότι θέλει να βοηθήσει. Άδραξε την ευκαιρία ο πρόεδρος να «ξεγελάσει» την Τουρκία ώστε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία! Και φυσικά η Τουρκία αρνήθηκε να το κάνει. Ποιος ήταν ο χαμένος όμως σε αυτή την υπόθεση; Η Τουρκία; Ή το δάσος;

Ενώ θα μπορούσε να έρθει βοήθεια, με νερό από την Μόρφου, που είναι 10 λεπτά μακρυά από τις εστίες της φωτιάς, και θα μπορούσε να σταματήσει την φωτιά πολύ πιο νωρίς, με τα διπλωματικά παιχνίδια που αποφάσισε ο Πρόεδρος να παίξει, θυσιάστηκε το δάσος…

Δεν υπονοούμε σε καμία περίπτωση ότι η στάση της Τουρκικής κυβέρνησης ήταν “ανθρωπιστική”. Έπαιξε κι εκείνη το παιχνίδι της: ενώ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία όταν θέλει, πχ σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις, τώρα επέλεξε να μην την “αναγνωρίσει”…

Το κράτος κατέρρευσε! Την κατάσταση έσωσαν οι ακούραστοι πυροσβέστες και εθελοντές!

Οι πυροσβέστες δούλευαν ακούραστα, για πάνω από 30 ώρες, ακόμη κι όταν τους ξεχνούσε η πολιτική άμυνα χωρίς φαγητό και νερό.

Εκατοντάδες κόσμου πήγε να βοηθήσει εθελοντικά. Άλλοι παλεύοντας με τις φλόγες, άλλοι συγκεντρώνοντας τρόφιμα, οι νοσηλευτές φτιάχνοντας σταθμούς πρώτων βοηθειών. Ανάμεσα στους εθελοντές, 200 τουρκοκύπριοι.

O εθελοντισμός κάλυψε το κενό του κράτους. Έδειξε ότι η πραγματική ανθρώπινη φύση είναι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αυτοθυσία, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα, και εθνικές ταυτότητες. Έδειξε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε και χωρίς τους πολιτικάντηδες υπουργούς και βουλευτάδες που πόζαραν στις κάμερες.

Αυτοί είναι όμως που ελέγχουν το παιχνίδι. Ελέγχουν την οικονομία, ελέγχουν την οργάνωση του κράτους… είναι καιρός η συμμετοχή των πολιτών, των εθελοντών, να μην μένει στην αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά να απαιτήσουμε να γίνεται σε κάθε στιγμή της ζωής και για κάθε απόφαση.

Χρειαζόμαστε πέρα από την εθελοντική μας εργασία, να προτάξουμε και διεκδικήσεις ώστε να μπορέσουν να αποτραπούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον:

Να απαιτήσουμε διαφάνεια, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική και σε όλους τους κρίσιμους τομείς του κράτους, κι όχι στην αστυνομία και στο στρατό, αύξηση της χρηματοδότησης αυτών των τομέων και εκσυχρονισμού του εξοπλισμού τους, χρήματα για να δημιουργηθούν παραπάνω έργα πυρασφάλειας.

Για όλα αυτά δεν θέλουμε καμία υπόσχεση από κανέναν υπουργό ότι “θα τα κάνει”. Θέλουμε την δημιουργία επιτροπών, στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν κομμάτια της κοινωνίας, μαζί με τους εργαζόμενους ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα νούμερα που θα δουν την δημοσιότητα είναι αληθινά, και οι δαπάνες που λένε ότι θα γίνουν, πραγματικά θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη κι όχι στο εξοχικό κάποιου βουλευτή ή διευθυντή.

Έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε το κράτος που δεν θα χρειάζεται εθελοντές για να κάνει την δουλειά του, αλλά θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αν δεν μιλούσαν οι εργαζόμενοι τις 4 αυτές μέρες, και οι εθελοντές, για όλα αυτά που συνέβαιναν, τότε δεν θα μάθαινε τίποτα η υπόλοιπη κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως την μέρα που τελικά έσβησε η φωτιά, η κυβέρνηση βγήκε με ανακοίνωση που απαγόρευε κάθε εργαζόμενο από τις μονάδες που εργάστηκαν στις φωτιές να μιλήσουν, και επέβαλε ότι οποιαδήποτε δήλωση θα γίνεται μόνο από τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να εκτεθεί άλλο.

Οι 4 αυτές μέρες, ξεσκεπάστηκε τόσο πολύ την κυβέρνηση, όμως δυστυχώς η αντιπολίτευση ήταν “υπεύθυνη” για ακόμη μια φορά. Δυστυχώς το ΑΚΕΛ δεν τόλμησε να έρθει σε καθαρή αντιπαράθεση. Δεν τόλμησε να βάλει το σύνθημα – να πέσει η κυβέρνηση – όπως αντίστοιχα είχε κάνει το ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και λοιποί το 2011.

υποσημειώσεις….

Τα ΜΜΕ δεκανίκι της κυβέρνησης και του συστήματος

Η κυβέρνηση κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι έπαιξαν έναν πολύ κακό ρόλο, μέχρι και αντικυβερνητικά προσπαθεί να τα βγάλει!
Κι όμως τα ΜΜΕ παίξανε το παιχνίδι του συστήματος: παρόλο που οι υπουργοί, και ιδιαίτερα ο Χάσικος ο οποίος είχε χάσει κάθε έλεγχο, βγαίναν και φώναζαν και ωρύονταν για να κρύψουν την ανικανότητά τους, τα ΜΜΕ τους μιλούσαν “με όλο τον σεβασμό!”

Την ίδια στιγμή, από όλους τους εθελοντές, τα περισσότερα ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλλουν μόνο το ΕΛΑΜ!

Για να μην αναφερθούμε στην επιμονή που είχαν με τον 12χρονο, τον παππού του και τα “ήθη και έθιμα” του κύπριου να καψαλίζει τα ξερά, τα οποία επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά προκειμένου να απομακρυνθεί η προσοχή των αναγνωστών από τον πραγματικό υπεύθυνο – την κυβέρνηση και το κράτος.

Κι είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες που κατάφεραν να διαρρεύσουν από τα ΜΜΕ για την πραγματικότητα της κατάστασης, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Αναδασώσεις

Κάποιοι φορείς ανακοινώσαν ότι θα προχωρήσουν από τώρα σε αναδασώσεις από ώρα. Κάποιοι συλλέγουν χρήματα – παρόλο που το τμήμα δασών δίνει δωρεάν τα δέντρα και την καθοδήγηση για να γίνουν οι αναδασώσεις! Ευκολος τρόπος να κεφαλαιοποιήσουν τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη του κόσμου. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για αναδασώσεις. Το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι χρειάζονται να γίνουν κάποια άλλα έργα ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για να δεχτεί νέα δέντρα, ενώ παράλληλα οι αναδασώσεις για να συμβάλουν στην δημιουργία δάσους, πρέπει να γίνουν την περίοδο των βροχοπτώσεων. Επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Δασών και μας είπε ότι από τον Οκτώβρη και μετά, και μόνο όταν οι συνθήκες θα είναι καλές, θα ξεκινήσουν ομάδες για αναδασώσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν πολίτες με την καθοδήγηση ειδικών. Η ΝΕΔΑ θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, και καλεί όποιον θέλει να έρθει μαζί μας θα επικοινωνήσει μέσω του σαιτ, facebook, email ή τηλέφωνο, για να μπορέσουμε κι εμείς να συμβάλουμε στην δημιουργία του νέου δάσους όσο μπορούμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: