Η βία κατά των γυναικών δεν ειναι γυναικείο ζήτημα…

έχει τις ρίζες του βαθιά χωμένες στο σύστημα της πατριαρχικής κοινωνίας που θέλει τη γυναίκα υπόδουλο και αντικείμενο προς εκμετάλλευση σε όλα τα επίπεδα! 

της Μ. Καρπασία

red-shoes-against-violence-on-women-620

Τα στοιχεία συγκλονίζουν και μιλάμε για την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

Σωματική βία

Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων της έρευνας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών στην ΕΕ.

Σεξουαλική βία

Περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων της έρευνας, ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών στην ΕΕ.

Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Περίπου το 12 % των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 21 εκατομμύρια γυναίκες εντός της ΕΕ[1].

Ακόμη και στους ορισμούς είμαστε πρωτοπόροι στην ΕΕ : «Βία ορίζεται ως η κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση που δημιουργεί ψυχολογικό ή σωματικό πόνο ή ακόμα δημιουργεί πληγές. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Πιο συγκεκριμένα «βία είναι η χρήση μιας μορφής εξουσίας, που επιβάλλεται σε κάποιο θύμα  για να διατηρήσει τον έλεγχο συμπεριφοράς του θύματος, είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων του. Επίσης είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική συμπεριφορά η οποία εξαναγκάζει, κυριαρχεί ή απομονώνει το θύμα. Η βία εκφράζεται με τους εξής τρόπους: Χειροδικία, τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί, θάνατος- δολοφονία, βιασμός, σεξουαλική ή οικονομική εκμετάλλευση κι οτιδήποτε άλλο έχει φανερά καταστροφικά αποτελέσματα ή προσβάλλει ‘τα χρηστά ήθη’ (εμφανής ψυχολογική βλάβη, εκβιασμός, εκμετάλλευση, περιορισμός κίνησης, καταστροφή περιουσίας). αυτό μπορεί να φύγει

Τι έχουμε κάνει εμείς σαν κράτος και κοινωνία ενάντια στη βία κατά των γυναικών? Αν και υπογράφονται διεθνείς συμβάσεις και ψηφίζονται πρωτοποριακές νομοθεσίες, το κράτος αγνοεί παντελώς τις προτάσεις για κατάρριψη και μείωση του φαινομένου. Αυτό ίσχυε και πριν την οικονομική κρίση,  γιατί στην ουσία δεν ενδιαφέρει σε ορισμένους που «έχουν την εξουσία» εάν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κακοποιείται, καταπατούνται τα ανθρώπινα του δικαιώματα, ή αν δεν υπάρχουν επαρκής υπηρεσίες στήριξης και εάν εξευτελίζονται τα θύματα σε ανακριτικές ή άλλες  δικαστικές διαδικασίες.

Το φαινόμενο της βίας για να καταπολεμηθεί πρέπει να κτυπηθεί στη ρίζα της πατριαρχικής κοινωνίας με φεουδαρχικά και ιδιοκτησιακά κατάλοιπα, που αφομοιώθηκαν στο καπιταλιστικό σύστημα που εκτρέφει και διαιωνίζει το φαινόμενο της βίας. Χρειάζεται  να φυτευτούν οι ρίζες για μια ισότιμη και δίκαιη κοινωνία όπου  αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων (γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, μετανάστες κά). Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεσκεπάζεται καθημερινά η υποκρισία του συστήματος που εξευτελίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και της ανέχειας.

Καμία ανοχή σε κάθε μορφή βίας

 

[1] πηγή : Ομιλία της Επιτρόπου Διοικήσεως& Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εκδήλωση του  Cyprus Stop Trafficking  (2015)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: