Προσφυγικό: Η συμφωνία αίσχος ΕΕ – Τουρκίας

του Δώρου Μιχαήλ

αλληπροσφ

Η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 18ης Μαρτίου, μόνο ως απάνθρωπη και επαίσχυντη μπορεί να χαρακτηριστεί. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία και 9 Βαλκανικές χώρες, παγιδεύοντας 50-60 χιλιάδες πρόσφυγες, που περιλαμβάνουν χιλιάδες παιδιά (πολλά ασυνόδευτα) στην Ειδομένη, στα νησιά, στον Πειραιά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, να ζουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα στις λάσπες, να αντιμετωπίζουν ασθένειες και ανήκουστες κακουχίες.

 Η συμφωνία, στην ουσία, νομιμοποιεί το κλείσιμο των συνόρων και δίνει στο ημι-δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας τον ρυθμιστικό ρόλο, αφού από τις 20 Μαρτίου και μετά όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, θα ‘επαναπροωθούνται’ πίσω στην Τουρκία. Για να μην είναι η επαναπροώθηση εξώφθαλμα παράνομη, η Τουρκία βαφτίστηκε «ασφαλής Τρίτη Χώρα»! Μια χώρα που κλείνει εφημερίδες, φυλακίζει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και όσους άλλους διαφωνούν με το καθεστώς, που έχει εισβάλει στις Κουρδικές περιοχές όπου καταπιέζει και δολοφονεί καθημερινά, μια χώρα που αποδεδειγμένα συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου.

Η συμφωνία διαλαμβάνει ότι για κάθε Σύριο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία, οι χώρες της ΕΕ θα δέχονται έναν για επανεγκατάσταση. Έστω κι έτσι, το ανώτατο όριο θα είναι 72.000, όταν προηγούμενη απόφαση ανέβαζε τον αριθμό στις 160.000. Και το ανέκδοτο, αν δεν ήταν τραγικό, είναι ότι η επανεγκατάσταση θα είναι εθελοντική, όταν η προηγούμενη απόφαση οδήγησε σε 325 (!!!) μετεγκαταστάσεις.

Την όλη επιχείρηση θα ‘συντονίζουν’ στρατεύματα και φρεγάτες του ΝΑΤΟ, της ΦΡΟΝΤΕΞ, της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής κ.λπ. που θα περιπολούν στο Αιγαίο, θα σταματούν και θα στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες.

Για τις πολύτιμες αυτές υπηρεσίες του, το Τουρκικό καθεστώς θα πάρει αρχικά 3 δις Ευρώ και αργότερα άλλα 3. Ξεπαγώνει άμεσα ένα από τα κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, η οποία θα συνεχιστεί τον Ιούνιο με συζήτηση για τα υπόλοιπα, και θα καταργηθεί η υποχρέωση της θεώρησης διαβατηρίου (Visa) για τους Τούρκους υπηκόους μέχρι τον Ιούνιο, αν η Τουρκία ικανοποιήσει κάποια κριτήρια..

Η συμφωνία έχει καταδικαστεί από πληθώρα διεθνών οργανισμών και από ακτιβιστές σε όλο τον πλανήτη. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την 18η Μαρτίου ως «Μαύρη Μέρα για την Ευρώπη». Ωστόσο, οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας την θεώρηασν ως νίκη, εστιάζοντας στην αποτροπή του ξεπαγώματος πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τις ενταξιακές της Τουρκίας και για το ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για την Ελλάδα. Είναι να διερωτάται κανείς τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί από τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και την απαγόρευση εισόδου σε 5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και σε εκατομμύρια άλλους εκτοπισμένους από τις σφαγές, τους πολέμους και τους εμφύλιους σπαραγμούς που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν Ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ και άλλων.

Κι όλα αυτά, μετά από τον πνιγμό στη Μεσόγειο 3.700 ανθρώπων που προσπαθούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη κατά το 2015. Της Ε.Ε. που είναι το πλουσιότερο μπλοκ στον κόσμο με ΑΕΠ 18,5 τρις. δολάρια (σε σύγκριση με 17,4 των ΗΠΑ). Της Ε.Ε. που διαθέτει 10 εκατομμύρια άδεια κτήρια, που θα προσέθετε στον πληθυσμό της των 508 εκατ. το 1%, ακόμα κι αν δεχόταν όλους τους Σύριους πρόσφυγες (5 εκατ.).

Με τις αποφάσεις της 18ης Μαρτίου, η Ε.Ε. δεν αφήνει πλέον καμιά αμφιβολία για τον πραγματικό της χαρακτήρα. Είναι μια αδίσταχτη συμμορία που δουλεύει για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας εκατομμυριούχων. Αφού βύθισε, με τα μέτρα λιτότητας, στη φτώχεια, την ανεργία και τη μιζέρια τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα με την εφαρμογή, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007, έρχεται τώρα να καταργήσει νόμους, κανονισμούς και συμβάσεις που ισχύουν για δεκαετίες (όπως τη Σύμβαση της Γενεύης), καταργώντας κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων ηθικές αξίες και αρχές.

Μια δικαιολογία που επικαλούνται οι ηγέτες της Ε.Ε. για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους είναι το φρενάρισμα της ανάπτυξης των ξενοφοβικών και ρατσιστικών ρευμάτων στην Ευρώπη, που οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς σε όλη την Ήπειρο. Το αντίθετο όμως θα συμβεί: Η υιοθέτηση των ακροδεξιών πολιτικών είναι νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, αφού το ξενοφοβικό χαρτί εξαργυρώνεται πλουσιοπάροχα.

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες και η τρομολαγνεία που αναπτύσσεται, θα επιδεινώσει παραπέρα την κατάσταση προς όφελος της ακροδεξιάς.

Μόνο η οργανωμένη πάλη των εργατικών μαζών και της νεολαίας σε ένα ενιαίο μέτωπο ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων για τερματισμό της λιτότητας και των πολέμων που προκαλούν την προσφυγιά, μπορεί να δώσει ελπίδες για τον τερματισμό του εφιάλτη της βαρβαρότητας που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.

Το προσφυγικό δεν είναι καινούριο πρόβλημα

Η Ευρώπη – Φρούριο χτίζεται για περισσότερα από 20 χρόνια. Αφού ‘εισήγαγαν’ εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες όταν τους χρειάζονταν (μετά την καταστροφή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου) για να ανοικοδομήσουν την Ευρώπη, άρχισαν τους περιορισμούς σε συνδυασμό με τις Θατσερικές πολιτικές της λιτότητας. Εισήγαγαν συμβάσεις όπως το Δουβλίνο 2, που υποχρεώνει τη χώρα υποδοχής – που ‘τυχαίνει’ να βρίσκεται συνήθως στη Νότια Ευρώπη – να δέχεται όλο το βάρος για τους πρόσφυγες.

Οι αριθμοί (Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες)

  • Αριθμός βίαια εκτοπισθέντων παγκοσμίως: 59.5 εκατ.
  • Στα μέσα του 2015 υπήρχαν 15.1 εκατ. πρόσφυγες + 5.1 εκατ. παλαιστίνιοι στην Εγγύς Ανατολή.
  • Υποσαχάρεια Αφρική 4.1 εκατ. Ασία και Ειρηνικός 3.8, Ευρώπη 3.5, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική 3.0 Αμερική 753,000.

Παλεύουμε για:

  • Γκρέμισμα των φραχτών και εξασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς στην Ευρώπη για αποφυγή του πνιγμού αθώων ανθρώπων και παιδιών
  • Αναλογικό μοίρασμα των προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της κάθε μιας.
  • δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και παροχή υγειονομικής και νομικής υποστήριξης∙
  • Κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνου 2
  • Κατάργηση των δυνάμεων καταστολής τύπου Frontex. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Οι τεράστιες δαπάνες συντήρησής τους να διατεθούν για τη στέγαση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες ανάγκες των προσφύγων.

Η προσφυγική κρίση έχει αποδείξει ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο η απανθρωπιά των καπιταλιστών και των πιονιών τους στα κοινοβούλια. Είναι τα εκατομμύρια των αλληλέγγυων που δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς, όπως τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, παρά τη δική τους μνημονιακή φτώχεια. Υπέρτατο καθήκον μας σήμερα να συνδέσουμε τα πιο πάνω αιτήματα με τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τις πολιτικές που επιβάλλουν μια χούφτα καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η ΝΕΔΑ συμμετείχε στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19/3:

10930925_10153511568328811_5084223077675096391_n 12030449_1272321516129337_1786460580438810297_o 12821590_1272319709462851_5355546356266922795_n

One Trackback to “Προσφυγικό: Η συμφωνία αίσχος ΕΕ – Τουρκίας”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: