ΗΠΑ:Πως μπορούμε να σταματήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;

δύο άρθρα για τον Ντόναλντ Τραμπ και πως μπορούμε να τον σταματήσουμε

images (13)

Ντόναλντ Τραμπ: ο τραγέλαφος της αμερικανικής δεξιάς

Του Νίκου Κοκκάλη

Όσο εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των «Δημοκρατικών» και των «Ρεπουμπλικάνων» στις ΗΠΑ, τόσο πολώνεται το κλίμα στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά και στην κοινωνία συνολικά. Από τη μια μεριά, στο στρατόπεδο των «Δημοκρατικών» ο Μπέρνι Σάντερς, ένας υποψήφιος που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς και ενάντια στους δισεκατομμυριούχους της Γουόλ Στριτ κερδίζει έδαφος εμπνέοντας μεγάλη μερίδα των φτωχών και των καταπιεσμένων. Από την άλλη, οι «Ρεπουμπλικάνοι» φαίνεται ότι προτιμούν τον ακροδεξιό ρατσιστή Ντόναλντ Τραμπ. Έναν υποψήφιο, που συσπειρώνει γύρω του τα πιο συντηρητικά και ξενοφοβικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, την ίδια ώρα που μια σειρά δηλώσεις του (για γέλια και για κλάματα) έχουν αφήσει άφωνο όλο τον πλανήτη…

«Όταν το Μεξικό μας στέλνει κόσμο, δεν στέλνει τους καλύτερους. Δεν στέλνει ανθρώπους σαν και εσάς. Στέλνει προβληματικούς ανθρώπους, που μεταφέρουν τα προβλήματα τους σε εμάς. Φέρνουν ναρκωτικά, φέρνουν εγκληματικότητα, είναι βιαστές και υποπτεύομαι ότι λίγοι από αυτούς είναι καλοί…

»Θα χτίσω ένα τεράστιο τείχος -και πιστέψτε με, κανείς δεν χτίζει τείχη καλύτερα από εμένα- και θα το κάνω πολύ οικονομικά. Θα χτίσω ένα τείχος στα νότια σύνορα μας και θα αναγκάσω το Μεξικό να πληρώσει για αυτό…

»Στη Μέση Ανατολή, τρομοκράτες αποκεφαλίζουν χριστιανούς και άλλους ανθρώπους. Τέτοια πράγματα δεν έχουν παρατηρηθεί από την εποχή του Μεσαίωνα. Θα επανέφερα τον εικονικό πνιγμό και θα επανέφερα και άλλες, πολύ χειρότερες, μεθόδους ανάκρισης…

»Κάνει κρύο και χιονίζει στην Νέα Υόρκη – χρειαζόμαστε την υπερθέρμανση του πλανήτη»

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις εξωφρενικές δηλώσεις ενός υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, δεν πρόκειται όμως για τη μοναδική τραγελαφική φωνή της αμερικανικής δεξιάς. Στο παρελθόν, η Σάρα Πέηλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος και υποστηρίκτρια του Τράμπ, τα έχει καταφέρει εξίσου καλά με το… είδωλό της:

«Λοιπόν, πιστεύω ότι οι Native Americans (ιθαγενείς Ινδιάνοι), θα πρέπει να επιστρέψουν στη Nativia, ή τέλος πάντων εκεί από όπου ήρθαν…

»O Καναδάς πρέπει να ξηλώσει το δημόσιο σύστημα υγείας του και να επιτρέψει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπουν στο παιχνίδια και να βγάλουν κέρδη».

Αυτή είναι η εικόνα της πόλωσης, αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας. Την ίδια ώρα που ένα πολύ μεγάλο μέρος της βάσης των «Δημοκρατικών» έχει «επαναστατήσει» ενάντια στην ηγεσία του κόμματος, υποστηρίζοντας  τον Μπέρνι Σάντερς, το… ίδιο κάνει και η βάση των «Ρεπουμπλικάνων», καταβαραθρώνοντας τους εκλεκτούς της ηγεσίας, όπως ο Τζεμπ Μπους και επιλέγοντας ακροδεξιούς, σεξιστές, ακραία νεοφιλελεύθερους υποψήφιους, σαν τον Ντ. Τραμπ και τη φημολογούμενη μέλλουσα αντιπρόεδρο του, Σάρα Πέηλιν. 

Protesters are removed as Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally in Fayetteville, N.C., last Wednesday.

Protesters are removed as Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally in Fayetteville, N.C., last Wednesday.

Πως μπορούμε να σταματήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;  

Άρθρο από το site της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής»,
αδελφής οργάνωσης της ΝΕΔΑ στις ΗΠΑ
Επιμέλεια: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Η ανοδική πορεία του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump – υποψήφιος για το χρίσμα των «Ρεπουμπλικάνων» που έχει γίνει γνωστός για τα κηρύγματα μίσους ενάντια σε κάθε μειονότητα στις ΗΠΑ) πρέπει να ανακοπεί άμεσα.

Ενώ ξεκίνησε σαν ένα κακόγουστο αστείο, η εκστρατεία του πλέον εκπροσωπεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τους εργαζόμενους της χώρας. Το «Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα» έχει στο σύνολό του τεράστια ευθύνη για την ανάδειξη του Τραμπ. Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιεί κωδικοποιημένα ρατσιστικά, σεξιστικά και εθνικιστικά μηνύματα, στην προσπάθειά του να αυξήσει την επιρροή του.

Αλλά αυτό που κάνει τον Τραμπ τόσο επικίνδυνο είναι το λαϊκίστικο αντικαθεστωτικό του μήνυμα, το οποίο ελκύει τα στρώματα της κοινωνίας που έχουν απαυδήσει με τη διεφθαρμένη πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Προσπαθεί να κατευθύνει την οργή των λευκών εργαζομένων και της μεσαίας τάξης για την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική αποσάθρωση προς εθνικιστικές, ρατσιστικές και απολυταρχικές «λύσεις».

Στην πραγματικότητα, η ρατσιστική ρητορική του έχει στόχο να πλήξει την ικανότητα της εργατικής τάξης να οργανώνει συλλογικούς αγώνες.

Μαζικές διαδηλώσεις συνδεδεμένες με μια αριστερή εναλλακτική

Εδώ και δεκαετίες το Δημοκρατικό κόμμα έχει αποτύχει να αποτελέσει μια εναλλακτική για τους εργαζόμενους, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών ή να προστατέψει τους μετανάστες απέναντι στο ρατσισμό. Η πλήρης ένταξή του στο οικονομικό σύστημα και κατεστημένο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για δεξιούς λαϊκιστές όπως ο Τραμπ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάζονται σαν αντικαθεστωτική εναλλακτική.

Απέναντι σε αυτή την απειλή, η αμερικανική κοινωνία χρειάζεται ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα. Το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι οι συντονισμένες μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή σε κοινές κινητοποιήσεις όλων των καταπιεσμένων και μαχητικών στρωμάτων της: εργαζόμενοι, συνδικάτα, φοιτητές, οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, το κίνημα «Black Lives matter» και όλοι όσοι σήμερα παρακολουθούν με εξαιρετική ανησυχία την ανοδική πορεία του Τραμπ.

Ήδη οι ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν βίαιες αντιδράσεις των οπαδών του. Πρόσφατα, σαν απάντηση σε αυτή την κατάσταση, επικεφαλής πάνω από 20 προοδευτικών οργανώσεων υπέγραψαν μια κοινή επιστολή για μια μαζική ειρηνική κινητοποίηση εργαζομένων, φοιτητών, μεταναστών κ.α., ώστε να αντιπαλέψουν την εκστρατεία φόβου που αναπτύσσει ο Τραμπ και οι οπαδοί του.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, πιστεύουμε όμως ότι αυτή η εκστρατεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε καμπάνια υπέρ της Κλίντον, αλλά να αποτελέσει την αρχή του χτισίματος μιας αυθεντικής αντικαθεστωτικής εναλλακτικής.

 Η Κλίντον δεν μπορεί να σταματήσει τον Τραμπ    

Ενώ η αναγνωρισιμότητα της Κλίντον και οι δεσμοί της με τη Γουόλ Στριτ την καθιστούν έναν τέλειο στόχο για τις δεξιές λαϊκίστικες επιθέσεις του Τραμπ, το μήνυμα του Μπέρνι Σάντερς για μια πολιτική επανάσταση ενάντια στους δισεκατομμυριούχους μπορεί να διεμβολίσει την υποστήριξη προς τον Τραμπ.

Υπάρχουν, πράγματι, κοινωνικά στρώματα που ελκύονται από το ρατσιστικό κήρυγμά του. Το σημαντικότερο όμως καύσιμο που προωθεί την εκστρατεία του είναι η βαθιά οργή στους κόλπους κυρίως των εργαζομένων και της λευκής μεσαίας τάξης που έχει καταστραφεί από την οικονομική κρίση και είναι εξοργισμένοι από την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το κάλεσμα του Μπέρνι Σάντερς για δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς, για δωρεάν εκπαίδευση και περίθαλψη, για επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές των τοπικών κοινοτήτων, μπορεί να ενώσει την εργατική τάξη σε μια πραγματική εναλλακτική απέναντι στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο Μπέρνι Σάντερς πρέπει να παραμείνει υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοέμβρη ως ανεξάρτητος, αν δεν καταφέρει να πάρει το χρίσμα των «Δημοκρατικών».

Αν αντί για αυτό επιτρέψει στην Κλίντον –ένα  εθνικό σύμβολο του διεφθαρμένου κυβερνητικού κατεστημένου– να  είναι η μόνη εναλλακτική απέναντι στον Τραμπ, θα καταφέρει τελικά να ενισχύσει τη διεύρυνση του πεδίου ανάπτυξης του δεξιού λαϊκισμού. Χωρίς την ορατή παρουσία μιας αριστερής εναλλακτικής, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να καρπωθεί την οργή της κοινωνίας ενάντια στο σύστημα.

 Πάλη για μια σοσιαλιστική κοινωνία

Αντ’ αυτού, μια ανεξάρτητη εκστρατεία του Σάντερς θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για τις μάχες που χρειαζόμαστε. Είναι άμεση ανάγκη, επομένως, η οργή ενάντια στο οικονομικό σύστημα να εξαπλωθεί από την εκστρατεία εκλογής του Μπέρνι Σάνερς σε ένα οργανωμένο, μαχητικό και με διάρκεια κίνημα, που να απαιτεί 15 δολάρια την ώρα κατώτατο μισθό, δωρεάν εκπαίδευση, περίθαλψη για όλους, τερματισμό του ρατσισμού και της καταστολής, υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, προστασία των μεταναστών, κ.α.

Οι πραγματικές ρίζες του δεξιού λαϊκισμού του Τραμπ βρίσκονται στην κρίση του ίδιου του καπιταλισμού και στην πλήρη αποτυχία των δύο παραδοσιακών κομμάτων να τη διαχειριστούν. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, που θα εκπροσωπεί πραγματικά το 99% της κοινωνίας και θα αποτελεί μια πραγματική πολιτική εναλλακτική, ενώνοντας τους καταπιεσμένους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και εθνικότητας, σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στην κυριαρχία της πλούσιας ελίτ και των μεγάλων εταιρειών στις ζωές μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: