Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Ελεγχόμενη Ελλειμματική Επιβίωση!

images (15)

της Μ. Καρπασία

Στα μέσα του 2014 η κυβέρνηση Αναστασιάδη εξάγγειλε το «επαναστατικό νομοσχέδιο» για παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) που στόχο είχε να βοηθήσει τους φτωχούς συνανθρώπους μας, κυρίως άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες!

Το κύριο ερώτημα τότε, εκτός του ότι ήταν ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο, ήταν  πως το κράτος θα βρει τα λεφτά για να καλύψει τις ανάγκες για επιπλέον 60-70 χιλιάδες δικαιούχους όπως τους υπολόγιζαν! Κανείς δεν ξεκαθάρισε που θα βρεθούν 25 εκ για το 2014 και επιπλέον 50εκ για το 2015. Πως γίνεται από περίπου 20.000 δικαιούχους δημοσίου βοηθήματος τότε (εκ των οποίων 8.000 άτομα με αναπηρία) να καλύψει το επίδομα γι’ άλλες 60-70 χιλιάδες νέους αιτητές. Η απάντηση ήρθε από μόνη της φυσικά εφαρμόζοντας το νόμο, όπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έκαναν αίτηση. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, είχαν κάνει αίτηση γύρω στις 65.000 άτομα μεταξύ των οποίων γύρω στις 18000 ήταν ήδη λήπτες δημοσίου βοηθήματος, 15000 νέες αιτήσεις και πέραν των 26000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Δόθηκε παράταση για τους τελευταίους μέχρι και τέλος Νοεμβρίου του 2014, μήπως ορισμένοι δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση, δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν. Στην ουσία δεν υπέβαλαν αίτηση γύρω στους 17.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και περίπου 2.500 άτομα που ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ήταν τόσο αργός και παράλληλα ο κάθε νέος αιτητής περνούσε μέσα από μια εξευτελιστική διαδικασία για να αποδείξει ότι πραγματικά έχει ανάγκη.

Την κρίση την πληρώνουν οι συνταξιούχοι

Στη ουσία το ΕΕΕ θα έπρεπε να διασφαλίζει το ελάχιστο επίπεδο της φτώχιας όπως καθορίζεται στην Κύπρο, το οποίο ανέρχεται στα €794 για ένα άτομο και για ένα ζευγάρι υπολογίζεται στα €1191. Όμως ένας μονήρης βάσει του ΕΕΕ, θα παίρνει €480 βασικές ανάγκες και €185 ποσοστό ενοικίου (αύξηση 20% που εγκρίθηκε τελευταία), σύνολο περίπου €660! Δηλαδή λιγότερο από το καθορισμένο επίπεδο της φτώχειας. Υπάρχουν όμως χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη €336 και επιπλέον 150 από το ταμείο χορηγιών. Αυτοί εάν έχουν καταθέσεις περάν των €5.000 δεν θα δικαιούται ΕΕΕ. Ξέρουμε πως η πλειονότητα των ηλικιωμένων στην Κύπρο προσπαθούν να έχουν κάτι στην άκρη για έκτακτες ανάγκες, αλλά για το κράτος αυτό είναι απάτη. Επιπλέον το σύνολο της σύνταξης τους ανέρχεται στα €486 που σημαίνει πως δεν δικαιούνται ΕΕΕ (μόνο αν δικαιούνται ποσοστό για ενοίκιο θα παίρνουν επιπλέον γύρω στα €185). Αυτό δείχνει ότι εσκεμμένα το κράτος θέλησε να δημιουργήσει το «μητρώο» επιδομάτων (περιλαμβάνει συνταξιούχους, μονογονιούς, δικαιούχους δημοσίου βοηθήματος, επιδόματος τέκνου, φοιτητικής χορηγίας)  για να ελέγξει ελεύθερα τις καταθέσεις τους και μειώσει τις παροχές.

Θυματοποιούνται και τα άτομα με αναπηρίες

Παράλληλα συνυπολογίζεται πλέον το οικογενειακό εισόδημα για παροχή του ΕΕΕ, δηλαδή όλων όσων διαμένουν στην ίδια στέγη. Αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα σε άτομα με αναπηρία τα οποία στην ουσία βλέπουν να μειώνεται το ατομικό τους εισόδημα και να αυξάνεται η εξάρτηση τους από τους οικείους τους. Η οικογένεια επίσης έχει την ευθύνη των τέκνων μέχρι τα 28 τους χρόνια (για να μην επωμιστεί το κράτος άλλα 100εκ δαπάνη). Σημειώνεται δε ότι και για σκοπούς κάρτας νοσηλείας ευθύνη έχουν επίσης οι γονείς γιατί υπολογίζονται τα δικά τους εισοδήματα. Ένας νέος ο οποίος μένει άνεργος είναι πλήρως εξαρτώμενος από τους γονείς ακόμη και σε θέματα υγείας, εκτός εάν είχαν καταβάλει εισφορές για 3 χρόνια στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Ένα άτομο με αναπηρία είναι δικαιούχος πια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο με εισοδηματικά κριτήρια κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Όταν το 2015 άρχισαν να εξετάζουν τις αιτήσεις αυτών που έπαιρναν ΔΒ, κυρίως των ατόμων με αναπηρία άρχισαν τα προβλήματα γιατί ανεξέλεγκτα άρχισαν να τερματίζουν το επίδομα χωρίς προειδοποίηση. Μάλιστα το Υπουργείο δήλωσε στις 24/06/15 «Διευκρινίζεται επίσης ότι καμιά υποχρέωση υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εκ των προτέρων ενημέρωση λήπτη δημόσιου βοηθήματος για επικείμενη διακοπή του, όταν αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως αυτός ουσιαστικά λάμβανε το δημόσιο βοήθημα με ψευδείς παραστάσεις». Σημειώνεται ότι ψευδείς παραστάσεις ήταν οι αποταμιεύσεις ολόκληρης της οικογένειας που υπέρβαιναν τις €5.000, ενώ με βάσει τον προηγούμενο νόμο λάμβαναν υπόψη μόνο τα εισοδήματα του ατόμου με αναπηρία. Το κακό πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν σε άτομα με λίγο παραπάνω από €5.000 έκοβαν το Δημόσιο Βοήθημα γιατί θεωρούσαν πως εξαπατούσαν το κράτος. Έκοψαν το βοήθημα σε άτομα που είχαν αποταμιεύσεις για σκοπούς υγείας, ή που ήταν καταθέσεις δανείου για φοιτητικά έξοδα ή ακόμη αποζημιώσεις από δυστυχήματα. Μετά από αντιδράσεις του κόσμου, του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες, παρεμβάσεις και δημοσιεύματα ο νόμος τροποποιήθηκε τον Αύγουστο 2015, αλλά πολλοί δικαιούχοι έμειναν χωρίς λεφτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλοί δεν έχουν πάρει αναδρομικά τα δικαιώματα τους. Άλλοι λαμβάνουν μειωμένο επίδομα και πάλι χωρίς επεξήγηση!

Σήμερα η δαπάνη για το ΕΕΕ  ανέρχεται σε  €75.5 για 45026 δικαιούχους ή 25160 οικογένειες (Πολίτης Οnline 16/02/16). Εγκρίθηκαν 20000 νέες αιτήσεις ανάμεσα στους οποίου 5705 χαμηλοσυνταξιούχοι και 1094 μονήρεις. Οι αριθμοί δεν πείθουν! Αν όπως αναφέρθηκε το 2014 οι χαμηλοσυνταξιούχοι στο σύνολο τους ήταν περίπου 43 χιλιάδες και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος ήταν 20000 και εγκρίθηκαν άλλες 20000 νέες αιτήσεις σημαίνει ότι πολλοί έμειναν χωρίς επίδομα για να το πάρουν κάποιο άλλοι.

Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας που ενώ διαλαλούν τη «μεγαλοψυχία» του, καταδικάζει τους πολίτες στην πενία και τον αποκλεισμό! Την ίδια στιγμή μιλούν για έξοδο από το μνημόνιο και την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας. Φυσικά οι κυβερνώντες  μας  είναι τα καλά παιδιά της Ευρώπης – πρώτοι στα μαθήματα με Α’ άριστα υποταγμένοι στην Τρόικα και στην εφαρμογή της λιτότητας!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους :

70 χιλιάδες άνεργοι – 30 χιλιάδες μετανάστες στο εξωτερικό – 234 χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας – αλλά μια μικρή μερίδα του πληθυσμού (10%) έχει αυξήσει τα κέρδη της κατά 3.4% ! Γι’ αυτούς έχει φέρει αποτέλεσμα η κρίση, για τον υπόλοιπο πληθυσμό όχι! Γιατί οι υπόλοιποι πληρώνουμε τα χρέη των τραπεζών και τις μίζες των πολιτικών και των ιδιωτικών εταιρειών που τους στηρίζουν!

Γι΄ αυτό παλεύουμε ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στη Τρόικα και τις αντιλαϊκές συνταγές της ΕΕ. Παλεύουμε για μια ισότιμη κοινωνία και για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: