Η απεργία των νοσηλευτών είναι αγώνας ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας

του Παναγιώτη Σολωμού

d0ed0e6fc686707afab12223338bdc64_XL

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσοκόμων – ΠΑΣΥΝΟ έχουν σαν αιτήματα την αναγνώριση από το κράτος του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών τους, αλλά και τον τερματισμό της εργοδότησης ενός σημαντικού αριθμού νοσηλευτών και ιατρών σε προσωρινή βάση, κύρια με δεκαπενθήμερα συμβόλαια. Συγκεκριμένα από τους 750 γιατρούς οι 300 είναι έκτακτοι με 15νθήμερα συμβόλαια. Από τους 2.000 νοσηλευτές της γενικής νοσηλευτικής οι 800 είναι έκτακτοι και από τους 400 νοσηλευτές ψυχικής υγείας οι 120 εργάζονται με καθεστώς εκτάκτου.


Μπροστά σε αυτά τα αιτήματα η κυβέρνηση έδρασε διασπαστικά. Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας συναντήθηκαν με τις κλαδικές των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, στους οποίους υποσχεθήκαν αποπαγοποίηση των 185 θέσεων των νοσηλευτών και την μετατροπή των δεκαπενθημέρων συμβολαίων σε εξαμηνιαία με προοπτική να γίνουν αορίστου χρόνου μετά τους 30 μήνες, ενώ το αίτημα της αναγνώρισης του πανεπιστημιακού τίτλου απορρίφτηκε. Η ΠΑΣΥΔΥ αποδέχτηκε από την πλευρά της την οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτό βάζει υπό αίρεση όλες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών ο βουλευτής του ΔΗΣΥ N.Νουρής δήλωσε ότι παρατηρώντας πως τις τελευταίες ημέρες προτάσσονται πολλά αιτήματα “θέλουμε να διασαφηνίσουμε ότι από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μεταρρυθμιστική πορεία στο χώρο της Υγείας, τα όποια άλλα θέματα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, περιλαμβανομένης της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων». Ουσιαστικά οι νοσηλευτές μέσα από την αυτονόμηση θα χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ταυτότητα. Ο κ Αβέρωφ Νεοφύτου σε αυτό το ζήτημα ήταν λαλίστατος. Είπε συγκεκριμένα, «ας συμφωνήσουμε όλοι τις επόμενες μέρες για αυτονόμηση και όταν αυτονομηθούν οικονομικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, τότε ως ανεξάρτητοι οργανισμοί, αν έχουν τέτοια έσοδα ας τους δώσουν (τους νοσηλευτές), όχι κλίμακα Α8, ας τους δώσουν Α16, αν τα σηκώνουν τα οικονομικά και τα έσοδα των νοσοκομείων».
Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΠΑΣΥΝΟ εξάγγειλε επ’ αόριστον απεργία, την οποία τα μέλη της επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτή η εξαγγελία έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στο χώρο της δημόσιας υγείας ενώ η ΠΑΣΥΝΟ έχει μπει στο στόχαστρο τόσο της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος όσο και της ΠΑΣΥΔΥ.
Σε δηλώσεις του, ο κ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στο δικαίωμα της απεργίας, ωστόσο την ίδια ώρα υπέδειξε ότι «εμείς έχουμε την ευθύνη όμως να δώσουμε τις σωστές υπηρεσίες προς τους ασθενείς» και διερωτήθηκε, γιατί οι νοσηλευτές δεν ψάχνουν αλλού δουλειά, με καλύτερους όρους εργοδότησης, αφού κανένας δεν τους υποχρεώνει να εργάζονται με συμβάσεις που δεν τους ικανοποιούν.
Οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ είναι αλαζονικές και εκβιαστικές προς τους νοσηλευτές και υποκριτικές προς την κοινωνία. Η υποκρισία βρίσκεται στην δήθεν έγνοια του να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών και ειδικότερα των ασθενών. Την στιγμή που τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υποστελεχωμένα, λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα, υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, ενώ υπάρχουν ουρές ενός και δυο χρόνων για χειρουργικές επεμβάσεις. Με τους ασθενείς να πεθαίνουν είτε στις λίστες αναμονής είτε από έλλειψη φαρμάκων, τότε αποτελεί μεγάλη υποκρισία από πλευράς κυβέρνησης να καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για τους ασθενείς.
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων -η αυτονόμηση είναι το πρώτο βήμα – και η μετατροπή της υγείας ,από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, όπου το επίπεδο εξυπηρέτησης στους ασθενείς θα είναι ανάλογο των χρημάτων που διαθέτουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ κάνει περικοπές προς τα δημόσια νοσηλευτήρια, δίνει μεγάλα ποσά στέλλοντας ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Η απεργία της ΠΑΣΥΝΟ βρίσκεται μπροστά σε δύο κινδύνους: ο πρώτος είναι η διασπαστική κίνηση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ και ο δεύτερος είναι να καταφέρει η κυβέρνηση να στρέψει την κοινωνία ενάντια στους νοσηλευτές. Ο πρώτος κίνδυνος μπορεί να αντιμετωπιστεί εξηγώντας στα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ ότι ο αγώνας δεν είναι απλά για κάποια δικαιώματα αλλά αφορά την ίδια τη δημοσιοϋπαλληλική τους ταυτότητα, κερδίζοντας τους έτσι στον απεργιακό αγώνα. Η κοινωνία μπορεί να ταχθεί υπέρ των νοσηλευτών στη βάση του ότι οι νοσηλευτές δίνουν ένα αγώνα για τη διατήρηση της υγείας σαν κοινωνικό αγαθό. Η δυνατότητα τους να κερδίσουν και να κινητοποιήσουν τους κοινωνικούς φορείς είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του αγώνα ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: