Εμπορευματοποίηση ανθρώπων και δουλεία εν έτει 2016;

Σύνδεσμος Γονέων ενός σχολείου στην Αραδίππου κληρώνει μία οικιακή βοηθό ως “δώρο”.

Της Ρόζας Χαραλάμπους

oikiaki voithos

Η κλήρωση “οικιακής βοηθού” ως χριστουγεννιάτικο δώρο προκάλεσε σάλο τόσο στα νέα όσο και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η είδηση της κλήρωσης της “οικιακής βοηθού” έγινε μέσα σε λίγα λεπτά viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Απασχόλησε επίσης και ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η συγκεκριμένη είδηση δείχνει πως  εν έτει 2016 η δουλεία είναι νόμιμη και θεσμοθετημένη καθότι η οικιακή βοηθός όχι μόνο ανήκει στον ιδιοκτήτη της αλλά και ανταλλάσεται εξισώνεται με ένα ακόμη αντικείμενο! Είναι εξοργιστικό!  

Οι οικιακές εργάτριες είναι κυρίως μετανάστριες, οι οποίες γενικά κάνουν τις πιο βαριές και κακοπληρωμένες δουλειές. Η αμοιβή τους πολλές φορές δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ και εργάζονται άνω των 16 ωρών ημερησίως . Εκτός από τις οικιακές εργασίες, οι οικιακοί βοηθοί έχουν και την ευθύνη για τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και των κατοικιδίων μίας οικογένειας. Κάποιες οικιακές εργάτριες δεν έχουν ούτε καν το κυριακάτικο ρεπό το οποίο προβλέπεται από το νόμο, όπου μπορούν να κάνουν πράγματα που τις ευχαριστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να πολιτικοποιηθούν.  Επομένως, πέρα από το ότι είναι δέκτες εξευτελιστικά χαμηλών απολαβών τους στερείται και το δικαίωμα στην προσωπική ζωή.  

Οι οικιακές εργάτριες είναι και γυναίκες. Η ισότητα μεταξύ των φύλων δεν έχει επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στις μέρες μας οι γυναίκες αποτελούν μία ευάλωτη ομάδα πληθυσμού η οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το σεξισμό, την καταπίεση και τις διακρίσεις στο οικογενειακό, εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον. Η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν επέφερε την πολυπόθητη ισότητα. Το αντίθετο, μία σύγχρονη γυναίκα στον ανεπτυγμένο κόσμο αναγκάζεται να ανταποκριθεί στο ρόλο της εργαζόμενης γυναίκας, της μητέρας και της οικοκυράς. Δηλαδή, μία γυναίκα αφότου γυρίσει στο σπίτι από την εργασία της έχει να φροντίσει το νοικοκυριό και τα παιδιά. Από την άλλη, ο άνδρας δεν έχει επιφορτιστεί με επιπλέον ευθύνες. Ακόμη και στη Βόρειο Ευρώπη, όπου υπάρχει η εντύπωση ότι υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα φύλα, δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των ανδρών σε οικιακές εργασίες.

Οι οικιακές εργασίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη χειραφέτηση των γυναικών και την ενεργό εμπλοκή τους στα κοινά. Το νοικοκυριό αποτελεί ένα σύνολο επίπονων εργασιών χωρίς δημιουργικότητα. Επίσης, οι οικιακές εργασίες συντελούν στη ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των γυναικών. Όμως, η ”χειραφέτηση” των γυναικών δεν επιτυγχάνεται με την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση άλλων γυναικών. Ένας καταλυτικός παράγοντας στη χειραφέτηση των γυναικών είναι η συμβολή των ανδρών στις οικιακές εργασίες. Επιπλέον, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να παλέψουν από κοινού για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας καθώς επίσης και για οποιεσδήποτε διακρίσεις που βιώνουν λόγω του φύλου τους.

Τέλος οι οικιακές εργάτριες με το να  αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων διότι μία εργαζόμενη μητέρα δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο αντικαθιστούν κομμάτια του κοινωνικού κράτους!. Το κράτος θα έπρεπε να φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Αντίθετα με το να έχουν αφεθεί αυτές οι παροχές στον ιδιωτικο τομέα, ειναι πολύ πιο φτηνό για κάποιον να προσλάβει μια οικιακή εργάτρια παρά να απευθυνθεί σε όποιες δομές υπάρχουν!

Η κλήρωση της οικιακής βοηθού, δεν έκανε εντύπωση στον σύλλογο γονέων, κι αυτό γιατί η εκμετάλευση μιας γυναίκας για την χειραφέτηση μιας άλλης ή και για την αντικατάσταση του κράτους πρόνοιας έχει γίνει μια κανονικότητα. Για να σταματήσει όμως αυτό χρειάζεται να παρθούν κάποια μέτρα όπως:

  • Να μειωθούν τα ωράρια εργασίας,  χωρίς μείωση των αποδοχών.

  • Ανέγερση παιδικών σταθμών και κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων, δημόσια και δωρεάν.

  • Ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες στο χώρο εργασίας, ίσες γονικές άδειες για άνδρες και γυναίκες.

  • Συμβολή ανδρών και γυναικών σε οικιακές εργασίες.

  • Ανρθώπινες συνθήκες εργασίας για όλες τις οικιακές εργάτριες (ωράριο, δικαίωμα στην προσωπική ζωή, αξιοπρεπείς απολαβές).

  • Παύση της λειτουργίας ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης οικιακών εργατριών. Αν υπάρχει η ανάγκη, να γίνεται για αυτό απεύθυνση στα κρατικά γραφεία εργασίας.

  • Κατάρτιση των λειτουργών στις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: