Τουρκία- Κουρδιστάν: μια σύγκρουση που έχει αποσιωπηθεί…

της Αθηνάς Καρυάτη

Αυτές οι εικόνες δεν είναι από την Συρία… είναι από την Τσίζρε και το Σιλβάν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. 

cizre

cizre3cizre2

Από το καλοκαίρι του 2015 ως σήμερα έχει σπάσει η εκεχειρία στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχουν αρχίσει ξανά οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού κράτους – αστυνομία και στρατός, και του κουρδικού εργατικού κόμματος ΠΚΚ. Βέβαια δίπλα σε αντάρτες του ΠΚΚ το τουρκικό κράτος δεν διστάζει να δολοφονεί και άμαχο πληθυσμό.

Την περίοδο του καλοκαιριού, ανάμεσα δηλαδή στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία (7 Ιούνη και 1 Νοέμβρη) πάνω από 300 άτομα πέθαναν στις συγκρούσεις, και 800 τραυματίστηκαν, κυρίως κούρδοι, συμπεριλαμβανομένου και την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα και την επίθεση στο Σουρούντς. Εκείνη την περίοδο, ο Ερντογάν χρησιμοποιούσε την σύγκρουση για να εκφοβίσει τους υποστηρικτές του HDP του φιλοκουρδικού κόμματος της αριστεράς, το οποίο στις εκλογές του Ιούνη κατάφερε και πήρε 13% ενώ το κόμμα το Ερντογάν έχασε την παντοδυναμία του.

Μέχρι τις έκτακτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 1 του Νοέμβρη, πολλές κουρδικές περιοχές κηρύχθηκαν ιδιωτικοί χώροι ασφαλείας, πάρθηκαν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, χιλιάδες συλλήφθηκαν, εκτοπίστηκαν εκκενώνοντας ολόκληρα χωριά, ενώ κάποια θύμιζαν Συρία από τις οδομαχίες.

Στις 1 του Νοέμβρη, το κόμμα του Ερντογάν κατάφερε και ξανά έβγαλε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παρόλα αυτά οι επιθέσεις του στρατού και της αστυνομίας στις κουρδικές περιοχές δεν μειώθηκαν, αντίθετα αυξήθηκαν, ειδικά μέσα στον Δεκέμβρη.

Οι κούρδοι άρχισαν να ζητούν την αυτονομία τους στην νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας και ο Ερντογάν απάντησε κατεβάζοντας τανκς μέσα σε χωρία και πόλεις, με εμπάργκο στα τρόφιμα και βασανιστήρια στους δρόμους.

1.128 τούρκοι ακαδημαϊκοί από 89 και περίπου 350 ξένοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικάνος γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, η Μπάτλερ, κ.α. σπάσαν την σιωπή. Υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

Η ανακοίνωση με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα» λέει:

«Ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές σ΄ αυτή τη χώρα, δεν θα συμμετέχουμε σ΄ αυτό το έγκλημα!

Το τουρκικό κράτος έχει ουσιαστικά καταδικάσει τους πολίτες του στις Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi, και πολλές άλλες πόλεις και γειτονιές των κουρδικών επαρχιών στην πείνα μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που συνεχίζεται επί πολλές εβδομάδες. Διεξάγει επιθέσεις εναντίον αυτών των οικισμών με βαρύ οπλισμό που χρησιμοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ασφάλεια , και ιδίως η απαγόρευση βασανιστηρίων και βάναυσης μεταχείρισης, δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Αυτή η σκόπιμη και σχεδιασμένη σφαγή παραβιάζει τους ίδιους τους νόμους της Τουρκίας και τις διεθνείς συνθήκες που η Τουρκία έχει υπογράψει. Οι πράξεις αυτές αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Απαιτούμε να σταματήσει το κράτος τη σκόπιμη σφαγή και εκδίωξη των Κούρδων και άλλων λαών από την περιοχή. Απαιτούμε επίσης να άρει το κράτος την απαγόρευση κυκλοφορίας , να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποζημιώσει εκείνους τους πολίτες που έχουν υποστεί υλική και ψυχολογική βλάβη. Γι΄ αυτό, απαιτούμε να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους εθνικούς και διεθνείς παρατηρητές και να τους επιτραπεί να παρακολουθούν και να υποβάλλουν αναφορές για τα γεγονότα.

Απαιτούμε να προετοιμάσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις και να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη η οποία θα περιλαμβάνει τα αιτήματα του κουρδικού πολιτικού κινήματος. Απαιτούμε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις αυτές ανεξάρτητοι παρατηρητές από ευρείς τομείς της κοινωνίας. Δηλώνουμε επίσης την προθυμία μας να είμαστε εθελοντές παρατηρητές. Είμαστε αντίθετοι στην καταστολή οποιουδήποτε είδους αντιπολίτευσης.

Ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές που εργαζόμαστε για /ή στην Τουρκία , δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη σφαγή μένοντας σιωπηλοί και απαιτούμε να τερματιστεί αμέσως η βία του κράτους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την υπόθεση απευθυνόμενοι στα πολιτικά κόμματα, στο κοινοβούλιο και στη διεθνή κοινή γνώμη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.»

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση τύπου της κίνησής τους, και μόλις μια μέρα μετά την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξαπέλυσε μια λυσαλαία επίθεση στους ακαδημαϊκούς, στο λόγο που έβγαλε σε ετήσιο δείπνο με τους πρέσβεις της Τουρκίας.

«Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (…) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία». Τέλος, κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να αφήσουν το πανεπιστήμιο και να ανέβουν αντάρτες στα βουνά!!!

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ θλιβερό ότι ορισμένοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».

Την επόμενη μέρα έβγαλε ανακοίνωση το Συμβούλιο Ανώτατης εκπαίδευσης (YÖK), ένας θεσμός που ελέγχει πλήρως ο Ερντογάν και που μέσα από τον οποίο εδώ και καιρό προσπαθεί στην ουσία να ελέγξει τον ακαδημαϊκό χώρο, όχι μόνο τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια στο σύνολό τους μια και είναι χώροι που οι αριστερές, αντιπολεμικές, αντικαπιταλιστικές ιδέες και δράσεις ανθούν, στην οποία διαβεβαίωνε την κυβέρνηση ότι θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Τα επόμενα 24ωρα συλλήφθηκαν γύρω στους 30 ακαδημαϊκούς οι οποίοι οδηγήθηκαν για ανάκριση και κρατήθηκαν και δύο μέρες στην φυλακή. Ερευνήθηκαν τα σπίτια τους για να βρεθούν στοιχεία κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι.

20160111142918_akademisyenler

Σ ε όλους τους καθηγητές που υπέγραψαν την ανακοίνωση απαγγέλθηκαν κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη απολυθεί από τα πανεπιστήμια στα οποία δούλευαν, κάποιοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες φοιτητών σημάδεψαν με κόκκινους σταυρούς και άφησαν απειλητικά σημειώματα στις πόρτες των γραφείων άλλων πανεπιστημιακών, αποκαλώντας τους προδότες και τους υπογράμμισαν ότι δεν τους θέλουν στο πανεπιστήμιό τους.

Οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν αφεθεί μόνοι τους. Τις επόμενες μέρες των συλλήψεων, πάνω από 200 δημοσιογράφοι, δεκάδες ψυχολόγοι και ο σύνδεσμός τους, γύρω στα 500 άτομα από τον χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου εξέδωσαν ανακοινώσεις για την στήριξή τους. Διεθνώς, πάνω από 1000 ακαδημαϊκοί από διάφορες χώρες έχουν υπογράψει επιστολή υποστήριξης των ακαδημαϊκών που διώκονται, και καταδίκασαν τις επιθέσεις στο Κουρδιστάν.

Πιο σημαντικά 2000 δικηγόροι και εργαζόμενοι στα δικαστήρια βγάλαν ανακοίνωση στήριξης των ακαδημαϊκών και δωρεάν παροχής νομικής αρωγής στις δίκες που θα ακολουθήσουν.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του, ήταν καθαρό ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση φίμωσης των ακαδημαϊκών για να τρομοκρατήσει ακόμη μια φορά την κοινωνία όμως δεν έχει περάσει η πολιτική του όπως ακριβώς το σχεδίαζε. Ήδη υπάρχουν κάποιες δεκάδες λίστες συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών που κυκλοφορούν τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλο τον κόσμο και είναι σίγουρο ότι τις μέρες των δικών θα υπάρχει κινητοποίηση ατόμων στήριξης των ακαδημαϊκών.

Διαμαρτυρία και στην Κύπρο

Υπάρχει και στην Κύπρο διαμαρτυρία τόσο για την σφαγή που πραγματοποιείται στην νοτιοανατολική Τουρκία όσο και σε αλληλεγγύη με τους ακαδημαϊκούς, μια και πολλοί ακαδημαϊκοί από το βορρά και ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, στην Αμμόχωστο είχαν υπογράψει την επιστολή και μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Στις 25 του Δεκέμβρη οργανώθηκε πορεία με την πρωτοβουλία κουρδικών και αριστερών οργανώσεων στο βορρά ενάντια στον πόλεμο στο Κουρδιστάν.

Α περγία πείνας σε βορρά και νότο!

Στις αρχές του Γενάρη, ο σύνδεσμος Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (Πολιτιστικός Σύνδεσμος Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ – Σύνδεσμος Αλεβιτών) στην Βόρεια Λευκωσία πραγματοποίησε απεργίας πείνας για 5 μέρες με το σύνθημα: είμαστε ενάντια στους πολέμους – πεθαίνουν παιδιά. Μια εβδομάδα μετά, συνδέθηκαν μαζί τους σύλλογοι και πολιτικά κόμματα, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία πείνας εκ περιτροπής, και ευ αορίστου χρόνου, μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος.

pirsultan

Σ το νότο, στην Λεμεσό, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» ξεκινήσαν απεργία πείνας την Πέμπτη 15/1 και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 22/1 μπροστά από το Διοικητήριο Λεμεσού.

theofiloskurd

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «τους τελευταίους μήνες η τουρκική αστυνομία και ο στρατός περικύκλωσαν πολλές πόλεις και συνοικίες πόλεων στο βόρειο Κουρδιστάν – όπως αναφέρεται στην ΝΑ Τουρκία – και τις βομβαρδίζουν με τεθωρακισμένα και πυροβολικό, ενώ η τουρκική αστυνομία κάνει επιδρομές στα σπίτια. Καταγγέλλει ακόμη ότι εκατοντάδες κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ακροβολιστών της αστυνομίας, αλλά και από αδιάκριτους πυροβολισμούς εναντίον των σπιτιών αλλά και πολιτών, σημειώνοντας ότι αυτά δεν προβάλλονται από τα διεθνή και άλλα μέσα ενημέρωσης».

***
Οι κούρδοι είναι ένα έθνος χωρίς κράτος. Εδώ και δεκαετίες τα καθεστώτα στις 4 χώρες όπου βρίσκονται (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία) τους υποσχόταν δικαιώματα, αυτονομία ή και συμμετοχή σε κοινό κράτος, όμως όλες οι υποσχέσεις ήταν ψεύτικες.
Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, οι Κούρδοι στο Ιράκ πήραν μια διευρυμένη αυτονομία, που όμως τώρα διοικείται από κεντρώα εθνικιστικά κόμματα και είναι κάτω από την «προστασία» και τον έλεγχο της αμερικάνικης κυβέρνησης.
Πριν ένα χρόνο στην Συρία, οι Κούρδοι που μένουν στο βόρειο μέρος της χώρας κατάφεραν, αφού αντέκρουσαν το ΙΣΙΣ να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής Ροτζάβα και να αρχίσουν να χτίζουν μια μορφή κράτους.
Στην Τουρκία το κουρδικό κίνημα έχει περάσει από πολλά κύματα, αιτήματα και περιπέτειες. Με τον Οτζαλάν τον αρχηγό του ΠΚΚ, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στην φυλακή, το αίτημα για αυτονομία είχε πολλά χρόνια να ακουστεί. Για χρόνια υπήρχαν διαπραγματεύσεις με το κουρδικό κράτος για την πραγματοποίηση ειρήνης. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2015 αυτή η διαδικασία έχει καταρρεύσει και έχει ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος. Μέσα σε αυτή την πίεση το κουρδικό κίνημα άρχισε να ξανά διεκδικεί αυτονομία.
Όπως ο καπιταλισμός δεν έχει λύσει κανένα εθνικό πρόβλημα μέχρι σήμερα, όπως ούτε και το Κυπριακό έτσι δεν έχει λύσει και το Κουρδικό. Μόνο με την συνεργασία των Κούρδων εργαζομένων με τους Τούρκους, Σύριους, Ιρανούς, Ιρακινούς, με ένα στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας της Μέσης Ανατολής σε εθελοντική βάση μπορούν τα αιτήματά τους να εκπληρωθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: