Ακάμας: ΝΑΙ στις χελώνες, ΟΧΙ στους μεγαλοκαρχαρίες!

Της Ελένης Ιωάννου

 Την Δευτέρα 11.01.2015, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση Κουγιάλη για τη διαχείριση της περιοχής του Ακάμα.

ακαμαςαναπτυξη

Η πρόταση αφορά κατάρτιση νέου πολεοδομικού σχεδίου για την προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000, στην οποία πλέον θα περιλαμβάνεται, αποκλειστικά δημόσια και χαλίτικη γή (25% της έκτασης του Νatura είναι ιδιωτική γή). Αυτό ξανασχεδιάζει το χάρτη της προστατευόμενης γής, επιτρέποντας έτσι την πολεοδομική ανάπτυξη ακόμα και μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες έγκλειστες στα πλαίσια των περιοχών Natura, καθώς και κατα μήκος της ακτογραμμής του Ακάμα.

Πρόκειται ίσως για το τελευταίο κομμάτι παρθένας γής στην Κύπρο, μαζί με την περιοχή της Καρπασίας, όπου φιλοξενούνται αρχαίοι βιότοποι με μεγάλη βιοποικιλότητα, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, αρχαία ναυάγια κοκ. Μεγάλης σημασίας είναι και οι παραλίες Λάρας και Τοξεύτρας, χώροι αναπαραγωγής της χελώνας Καρέτα- Καρέτα και της Πράσινης χελώνας, ήδη βεβαρημένες από απόβλητα ξενοδοχείων και πλοίων που μεταφέρονται από θαλάσσια ρεύματα στις ακτές.

 Βρισκόμαστε στα πρόθυρα οικολογικής καταστροφής.

Το εξωφρενικό είναι ότι τα νέα σχέδια έρχονται χωρίς τη βάση οποιασδήποτε επιστημονικής περιβαλλοντικής μελέτης. Αψηφούνται το σχέδιο διατήρησης της χερσονήσου του Ακάμα που εκπόνησε το Τμήμα Δασών το 1986, καθώς και οι υποδείξεις του Πτηνολογικόυ Συνδέσμου Κύπρου και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Τα ψέματα του Υπουργού Γεωργίας

Ο Κουγιάλης μετά την απόδοχή από το Υπουργικό δήλωσε ότι τα όρια του Νatura 2000 δε συρρικνώνονται καθόλου. Όταν από τη συνολική έκταση των 25,541 εκταρίων προστατευόμενης περιοχής το 2002, έχουμε φτάσει στο 2015 το εμβαδό της περιοχής Natura να είναι μόλις στα 7,564 εκτάρια, λιγότερο από το 1/3 της αρχικής έκτασης που όριζαν περιβαλλοντολογικές μελέτες, μπορεί ο κύριος Κουγιάλης -πλέον, να κάνει εκ του ασφαλούς αυτή τη δήλωση.

Δήλωσε επίσης ότι δε δίνονται αναπτυξιακά δικαιώματα σε κανέναν. Πώς όμως; Aφού από τις πρόνοιες (και σκοπούς) της πρότασης ήταν η αναίρεση των κατευθυντήριων γραμμών του Σχεδίου Διαχείρισης του Ακάμα, απαγορευτικές για οποιαδήποτε πολεοδομική ανάπτυξη μέσα στον Ακάμα.

Η πρόταση για τον Ακάμα έχει μόνο γνώμονα το κέρδος -αφού για τους μεγαλοκαρχαρίες ξενοδόχους η προστασία του Ακάμα ισούνταν με μη κέρδος. Aφού έχει καταστρέψει την υπόλοιπη Κύπρο με ανεξέλεγκτη “τουριστική ανάπτυξη”, το κεφάλαιο βλέπει ανοίγματα και επιχειρηματικές ευκαιρίες στη μέχρι πρότινος απάτητη γή του Ακάμα. Μάλιστα ο όμιλος Φωτιάδη, έχει ήδη δημοσιεύσει στο σάιτ της τις βλέψεις του ομίλου για την “ανάπτυξη” στην περιοχή Λάρας- Τοξεύτρας και Φοντάνα Αμορόζα, που περιλαμβάνουν ανέγερση ξενοδοχείων, σπα και γηπέδων γκολφ μεταξύ άλλων.

Και οι ντόπιοι;

Δυστυχώς, το κίνημα που δημιουργείται για υπεράσπιση της περιοχής και τη διατήρηση του Ακάμα σε εθνικό δασικό πάρκο, βρίσκει τους ιδιοκτήτες γής στον Ακάμα στην απέναντι πλευρά. Κι αυτό γιατί τόσα χρόνια οι περιοχές περίκλειστες στο Νatura 2000, ήταν δώρο άδωρο για τους ιδιοκτήτες, αφού όντας μέσα σε προστατευόμενη περιοχή δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν/ κτιστούν κοκ. Παρόλαυτά, οι ιδιοκτήτες γής στον Ακάμα όφειλαν να πληρώνουν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας! Ενώ όμως, τόσα χρόνια το κράτος θα έπρεπε να απαλλοτριώσει τη γη-όπως υποχρεούνταν από Ευρωπαϊκές οδηγίες και τις αποφάσεις του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου, είτε δίνοντας αντίτιμο κρατική ή χαλίτικη γή εκτός Natura, είτε με αποζημιώσεις, δεν το έχει πράξει, φέρνοντας τους μικροϊδιοκτήτες μπροστά στο δέλεαρ των ιδιωτών αγοραστών που μπορούν να αγοράσουν τη γή για πολύ περισσότερα απ’ όσα το κράτος, αφού το κέρδος που θα αποκομίσουν μακροπρόθεσμα είναι πολλαπλάσιο όσων θα διαθέσουν σ’ αυτό το στάδιο.Πολλοί από τους ιδιοκτήτες γής, έχουν κινηθεί δικαστικά γιά να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από το κράτο

Άν και η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γής στον Ακάμα φαίνεται να τάσσεται υπερ μιας ήπιας πράσινης αειφόρου ανάπτυξης στον Ακάμα, φαίνεται να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πρόταση Κουγιάλη που επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο!

 Το κίνημα για την προστασία του Ακάμα 

sostetonakama

Για χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες ομάδες στην υπεράσπιση του Ακάμα, οι φίλοι του Ακάμα, οι φίλοι της Γής, και τώρα πρόσφατα δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία για την διάσωση των φυσικών ακτών η οποία οργάνωσε και τις δύο τελευταίες κινητοποιήσεις έξω από την βουλή.

Τα κινήματα αυτά όμως κινούνται κυρίως στην Λευκωσία, χωρίς να έχουν επαφή με τους ντόπιους και αυτό γίνεται συχνά αφορμή κριτικής, αλλά και πάτημα από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να μην λάβει υπόψη τους τις θέσεις τους.

Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, παρόλο που οι Οικολόγοι είχαν εκπροσώπηση στις πορείες, κι ενώ έχουν δικό τους μέλος σαν τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, αρνούνται να αξιοποιήσουν τις θέσεις τους, ή και να τις συνέσουν έστω με το κίνημα που έχει δημιουργηθεί προκείμενου να νικήσει! Ήταν χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία κινητοποιήση, όταν βγήκε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, μέλος των Οικολόγων, αρνήθηκε να απευθυνθεί στον κόσμο, και επέλεξε να ενημερώσει μόνο τα μέλη του κόμματός της! Οι Οικολόγοι μάλιστα ανακοίνωναν μετά τη διαμαρτυρία (Παρασκευή 08.01) ότι η πρόταση δε θα επικυρωθεί χωρίς δημόσια διαβούλεύση, και την επόμενη εργάσιμη (Δευτέρα 11.1) η πρόταση πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο!

Την ίδια στιγμή, το ΑΚΕΛ, αν πραγματικά θέλει να λέγεται αριστερό και ότι παλεύει ενάντια στον καπιταλισμό, για μια κοινωνία που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα έπρεπε να είναι εκεί μπροστά στον αγώνα. Το ίδιο και οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Γιατί δεν μπορείς να οραματίζεσαι μια άλλη κοινωνία χωρίς να συμπεριλαμβάνεις σε αυτό την προστασία του περιβάλλοντος. Η καταστροφή του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, είναι όλα αποτελέσματα της υπερεκμετάλευσης της φύσης από το κεφάλαιο για την παραγωγή όσο μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Και για αυτό η προστασία της, είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της αριστεράς στη μάχη για την ανατροπή της παντοδυναμίας του κεφαλαίου.

Έτσι, τις μέρες των κινητοποιήσεων για τον Ακάμα, θα θέλαμε να δούμε το ΑΚΕΛ εκει, με τον κόσμο του και τις οργανώσεις του, ώστε να μην είμαστε κάποιες 10άδες αλλά κάποιες εκατοντάδες.

Ο Αδάμος Αδάμου, βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος προς τιμήν του, μετά τη λήξη της συνεδρίας, βγήκε έξω από τη βουλή , για να ενημερώσει όσους διαδήλωναν τι είχει γίνει μέσα στη βουλή. Βέβαιαδιαβεβαίωνε τους διαδηλωτές ότι με την πρόταση αυτή δεν εξυπηρετούνται συμφέροντα και ότι η κυβέρνηση δεσμευτηκε να προχωρήσει σε διάλογο!. Λίγες ώρες μετά διαψευδονταν από τα ΜΜΕ, και από την πραγματικότητα. Δυστυχώς λοιπόν, αντί να ειπωθεί στο κίνημα η αλήθεια έτσι ώστε να δυναμώσει και να δώσει το επόμενο ραντεβού την Δευτέρα 11/1 οπότε και ψηφίστηκε το πλαίσιο, τόσο Οικολόγοι όσο και ΑΚΕΛ, κάλυψαν την κυβέρνηση και τελικά αποδυνάμωσαν το κίνημα, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το πλαίσιο, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα άτομο διαμαρτυρώμενο έξω από την βουλή.

Η μάχη για τον Ακάμα συνεχίζεται

Ευτυχώς, υπάρχει όρεξη το κίνημα να συνεχίσει να δίνει αγώνες για τη διάσωση του Ακάμα.

save_cover

Με πρωτοβουλία των φίλων της Γής έχει ήδη γίνει κάλεσμα για ένα καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του αγώνα.

Για μας, τα επόμενα βήματα, είναι το κίνημα που έχει δημιουργηθεί, να περάσει από την απλή εναντίωση στα αναπτυξιακά έργα, στην διαμόρφωση επιστημονικής, εμπεριστατωμένης πρότασης για πράσινη ανάπτυξη, με σεβασμό στο οικοσύστημα που δε θα δρα εις βάρος της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας αλλά θα σέβεται και θα συνυπάρχει με αυτά. Μέσα στο κίνημα υπάρχουν νέοι, ανεξάρτητοι περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή τη δουλειά, όπως γίνεται και σε πολλά άλλα περιβαλλοντικά κινήματα παγκόσμια.

Να συναντήσει και να προσπαθήσει να πάρει μαζί του όσους περισσότερους από τους ντόπιους της περιοχής, έτσι ώστε να συνδιαμορφωθεί αυτή η πρόταση, και να παλέψουμε αυτή τη φορά μαζι, για να μην χαθεί ένας ακόμη πολύ σημαντικός βιότοπος.

apotonakamastinkarpasia

katheteratsia

Δεν είναι τυχαίο που το θέμα του Ακάμα ανοίγει τώρα. Στο όνομα της ανάπτυξης η οποία θα έρθει να μας σώσει, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προσπαθεί να ξεπουλήσει όλο τον δημόσιο πλούτο. Λιμάνια, ημικρατικοί, παραλίες, έφερε εργοστάσιο χρυσού, καταστρέφει την Λάρνακα με τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου, δίνει άδειες για τεράστειες φάρμες που θα καταστρέψουν περιβάλλον και περιοχή του Μαθιάτη. Με αφορμή την κρίση, ο ΔΗΣΥ βάζει σε εφαρμογή το προγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κάθε σπιθαμής γής, και κάθε φυσικού πόρου. Θα έρθει η ανάπτυξη έτσι; Θα σωθούμε από την κρίση;

Η απάντηση είναι αρνητική. Το μεγάλο κεφάλαιο μεσα στην περίοδο της κρίσης έχει σταματήσει να επενδύει, όσο δελεαστικές κι αν είναι οι προτάσεις. Τρανταχτό παράδειγμα τα γκόλφ στην κύπρο! Έχουν δωθεί 12 άδειες και μπορεί να έχουν αρχίσει να υλοποιούνται 1-2. Οι πλούσιοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, καπιταλιστές, έχουν σταματήσει επενδύουν, αλλά και να καταναλώνουν – όπως το ακριβό τουριστικό προιόν της κύπρου. Στην περίοδο της κρίσης, συσωρεύουν. Πάνω από 3 τρις ευρώ είναι συσωρευμένα στα χέρια των καπιταλιστών στην Ευρώπη μόνο. Αυτός ο πλούτος πρέπει να περάσει στα χέρια της κοινωνίας, κι όχι να ξεπουληθούν τα πάντα προκειμένου να πείσουμε το κεφάλαιο να επενδύσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: