Ποτέ Δουλεία την Κυριακή!

φυλλαδιο της ΝΕΔΑ για τις Κυριακές

kyriakes edited

Μετά από 2 χρόνια αντιδημοκρατικά διατάγματα για το διευρυμένο/τουριστικό ωράριο που εκδίδονταν από την Υπουργό Εργασίας, η Βουλή αποφάσισε να της αφαιρέσει αυτό το καταχρηστικό δικαίωμα. Ήταν επιτέλους μια κίνηση υπέρ των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος βέβαια έδειξε αμέσως ποιανού τα συμφέροντα εκπροσωπεί! Αψήφησε την απόφαση της Βουλής, των 5 από τα 6 κόμματα, αψήφησε τις 11 οργανώσεις, φορείς και συνδέσμους που είχαν σαν αίτημά τους την κατάργηση των διαταγμάτων, και τάχθηκε υπέρ των μεγαλο-βιομηχάνων, και μεγαλο-εργοδοτών, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, στέλνοντας την απόφαση της Βουλής στο Ανώτατο!

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση του δεν εκπροσωπούν πλέον,καθόλου τον λαό!

Από τον Απρίλη του 2013 που άρχισαν να εφαρμόζονται τα διατάγματα για το τουριστικό ωράριο, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου και της στατιστικής υπηρεσίας:

  • Οι μόνοι που επωφελήθηκαν είναι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και οι μεγάλες υπεραγορές!

Το 30% του τζίρου του 92% της αγοράς που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταφέρθηκε στο 8% που είναι οι αλυσίδες καταστημάτων και οι μεγάλες υπεραγορές!

  • Μειώθηκαν στην πραγματικότητα οι θέσεις εργασίας!

Η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο την περίοδο 2011-2014 μειώθηκε κατά 3000 άτομα! Ψέμα είναι η δημιουργία 7000 θέσεων εργασίας!

  • Καταργείται σταδιακά η μόνιμη εργασία!

Μειώθηκε κατά 3000 άτομα ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμη απασχόληση! Αντίθετα αυξάνεται η μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνο 2 μέρες την εβδομάδα! (Κυριακή – Τετάρτη)

  • Καταργείται ο κατώτατος μισθός! Η κυβέρνηση κατάργησε τον κατώτατο μισθό – αίτημα εδώ και χρόνια της ΟΕΒ – χωρίς τυπικά καν να τον πειράξει!

Το 2014 ο αριθμός των εργαζομένων με μισθό κάτω των 350 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 100%!

Από 350-500 ευρώ αυξήθηκε κατά 50%!

Πάνω από 800 ευρώ, που είναι ο βασικός μισθός μειώθηκε κατά 5000 άτομα!

Το 50% των νέο-προσληφθέντων το 2013-2014 ήταν κάτω από 800 ευρώ!

  • Νομιμοποιείται την παράνομη εργασία!

Η ίδια η υπουργός εργασίας στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τις προσλήψεις που έχουν γίνει δήλωσε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν είναι δηλωμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις!

  • Καταργείται κάθε εργασιακό δικαίωμα!

Η δουλειά την Κυριακή – λόγω αργίας μετρούσε 1:2 και ήταν ένα εξτρά εισόδημα για έναν εργαζόμενο. Αυτό δεν ισχύει πιά. Όταν κάποιος εργαζόμενος δούλευε πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα έπαιρνε υπερωρίες – ούτε αυτό ισχύει πια.

Εργοδότες και κυβέρνηση προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να μένουν τα μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές, με το να κατεβάσουν σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας τους εργαζόμενους αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων με την απειλή της απόλυσης!

Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι μένουν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές!

Αν περάσει το διευρυμένο ωράριο εργασίας τότε:

  • Περνάει η αυθαιρεσία της κυβέρνησης να κινείται ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας και υπέρ μιας πλούσιας ολιγαρχίας!

  • Γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και τίποτα δεν θα εμποδίζει τους εργοδότες να το επεκτείνουν και σε άλλους κλάδους εργασίας πέρα από το εμπόριο και τη σίτιση.

Είναι καιρός να αντιδράσουμε!

Το διευρυμένο ωράριο μας αφορά όλους ακόμη κι αν τη μεγαλύτερη δύναμη για την ανατροπή του την έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις Κυριακές.

Οι εργαζόμενοι τις Κυριακές χρειάζονται τη στήριξή μας! Κατ’ αρχήν χρειάζονται τη στήριξη από τις συντεχνίες, οι οποίες μπορούν να οργανώσουν και να συντονίσουν δράσεις των εργαζομένων ώστε να φανεί η αντίδρασή τους προς το διευρυμένο ωράριο.

Χρειάζονται όμως και τη στήριξη της κοινωνίας. Μπορούμε να καταργήσουμε στην πράξη το επιχείρημα των εργοδοτών; Μπορούμε να σταματήσουμε να ψωνίζουμε την Κυριακή;

Εξάλλου με τις περικοπές που έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας στους μισθούς μας, στα ωφελήματα και στις κοινωνικές υπηρεσίες

δεν μας λείπουν οι ώρες για να καταναλώσουμε αλλά τα λεφτά!

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών και της κυβέρνησης που τους υπηρετεί!

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ! * ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ * ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: