Η σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας και ποιος την πληρώνει

Του Δώρου Μιχαήλ
the-bad-blood-between-russia-and-turkey-is-spreading-to-armenia-and-azerbaijan-1449098477

Η κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που, όπως ισχυρίζεται η Τουρκική πλευρά και αμφισβητεί η Ρώσικη, παραβίασε τα σύνορά της, προκαλεί τεράστιο ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών με οικονομικά εμπάργκο, απειλές για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου κ.ά. αλλά και πρωτόγνωρες επιπτώσεις και στις διεθνείς σχέσεις.

Πίσω από την κατάρριψη βρίσκεται αναμφίβολα η κλιμάκωση της Ρωσικής εμπλοκής στον πόλεμο στη Συρία με τους καθημερινούς βομβαρδισμούς θέσεων των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, με στόχο τη στήριξη του καθεστώτος Άσσαντ. Το Συριακό καθεστώς είναι ο μοναδικός σύμμαχος των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της Ρωσίας στην περιοχή και της παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, την πολύ σημαντική στρατιωτική βάση στη Λατάκεια. Η Τουρκική άρχουσα τάξη, από την πλευρά της, επιδιώκει την ανατροπή του Άσσαντ, τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε μεγάλη έκταση μέσα σε Συριακό έδαφος, και την αποτροπή της ανάπτυξης συνθηκών για δημιουργία Κουρδικού κράτους που θα ενώνει την ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Συρίας με το ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος στο Βόρειο Ιράκ, εξέλιξη που θα έχει τεράστια επίδραση στους καταπιεσμένους Κούρδους της Τουρκίας.
Η κατάρριψη του αεροσκάφους αποτελεί ταυτόχρονα ένα πισωγύρισμα στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Συρία, που μπήκε σε νέα φάση μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία της 13ης Νοεμβρίου και τη συνένωση δυνάμεων για καταπολέμηση του «κοινού εχθρού», του ISIS.

Το μήνυμα Ερντογάν-Νταβούτογλου προς τη Ρωσία, αλλά και προς τους πιο «light», ως προς το ζήτημα αυτό, συμμάχους τους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία κ.λπ. ήταν σαφές. Είτε λαμβάνετε και τα δικά μου συμφέροντα υπόψιν είτε σας χαλάω το παιχνίδι, καθυστερώ τις διπλωματικές προσπάθειες και τον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών. Αυτό, δεν σημαίνει, φυσικά ότι δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ, που αν μη τι άλλο τεστάρει, δι’ αντιπροσώπου, τις αντοχές της Ρωσίας, μετά και τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, και πιέζει τη Ρωσία να αποδεχτεί συμβιβασμό στο Συριακό χωρίς τον Άσσαντ.

Οι φτηνές δικαιολογίες της Τουρκικής άρχουσας τάξης περί δήθεν προστασίας των Τουρκομάνων της Συρίας, που βομβαρδίζει η Μόσχα, θυμίζουν πολύ την εισβολή στην Κύπρο το 1974, για δήθεν προστασία των Τουρκοκυπρίων. Ενέργειες όπως η κατάρριψη του αεροσκάφους δεν είναι άσχετες με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), την εισβολή σε Κουρδικές περιοχές στην Τουρκία, την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού, τα μέτρα τρομοκρατίας κατά του Κουρδικού κόμματος HDP, τις συλλήψεις και δολοφονίες αντιφρονούντων, όπως πρόσφατα του γνωστού Κούρδου δικηγόρου και ακτιβιστή, Ταχίρ Ελτσί, στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, την ώρα που έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι το PKK «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Οι «αποκαλύψεις» Πούτιν ότι η κατάρριψη έγινε για να μην επηρεαστεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το ISIS προς την τουρκία, ίσως να έχουν προσθέσει στα κίνητρα της Τουρκικής άρχουσας τάξης, ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Εξ’ άλλου ένα από τα πρώτα θύματα ενός πολέμου είναι πάντα η αλήθεια.
Ένα όχι ευκαταφρόνητο κίνητρο είναι η υποκίνηση του εθνικισμού που κερδίζει δημοτικότητα και στα δύο μέρη. Η δημοτικότητα του Πούτιν ανέβηκε στα ύψη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, μετά την εθνικιστικές του κραυγές και τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων. Παρεμπιπτόντως, η δημοτικότητα Ολάντ, που έφτασε στο ναδίρ με την οικονομική κρίση και την πολιτική λιτότητας, έχει κι αυτή σκαρφαλώσει σε πρωτοφανές επίπεδο μετά το κλίμα εθνικιστικής έξαρσης που ακολούθησε τα γεγονότα του Παρισιού και τη ‘σκληρή’ πολιτική που ακολουθεί εναντίον του ISIS.

Η σύγκρουση των ζωτικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης Ρωσίας και Τουρκίας είναι τόσο ισχυρή ώστε, παρά τα μεγάλα κοινά οικονομικά τους συμφέροντα, να εξαγγέλλουν καθημερινά μέτρα όπως:

• εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων από την Τουρκία
• επαναφορά της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους επισκέπτες
• φρένο στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία
• Εμπόδια στη διέλευση Ρωσικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου κ.ά.

Αυτά τα μέτρα θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στις δύο χώρες, αν λάβουμε υπόψιν το μέγεθος των κοινών οικονομικών τους συμφερόντων. Μερικά παραδείγματα:

• 55% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο (από το οποίο παράγεται το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα) καλύπτεται από τη ρωσική Gazprom. Η Ρωσία απείλησε με πάγωμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, που θα περνά από την Τουρκία στην Ευρώπη.
• Απειλείται το πάγωμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu, με το κόστος των πρώτων τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων να ανέρχεται στα $20 δισ.
• 4,4εκατ. Ρώσοι επισκέφθηκαν πέρυσι την Τουρκία, κυρίως ως τουρίστες, δηλαδή οι περισσό¬τεροι μετά τους Γερμανούς. Υπολογίζεται ότι ο τομέας ταξίδια/τουρισμός απέφεραν το 2014 $96 δις και 2,1 εκατ. θέσεις εργασίας.
• 20% των αναγκών της Ρωσίας σε λαχανικά καλύπτεται με εισαγωγές από την Τουρκία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των τροφίμων είναι 4%.
• Το ύψος των εξαγωγών στη Ρωσία το 2014 ανήλθε στα $5.9 δις και των εισαγωγών από τη Ρωσία στα $25.2 δις. Να σημειωθεί ότι σε μια πολύ φιλική συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβρη, τέθηκε ως στόχος το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ξεπεράσει τα $100 δις μέχρι το 2023.

Τα συμφέροντα αυτά είναι πιθανόν να αποτρέψουν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με πολεμικού τύπου επιχειρήσεις.

Ωστόσο γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου μοιράσματος του κόσμου, όπως έγινε παλιότερα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον Πρώτο Παγκόσμιο, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο και, με διαφορετική μορφή, (νέες ζώνες επιρροής) μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Τέτοια μοιράσματα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, έχουν έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας που μπορεί να οδηγήσει και σε ένοπλες συγκρούσεις, όπως έδειξε και η κρίση της Ουκρανίας, όπου οι δυτικοί νόμιζαν ότι θα έκαναν περίπατο, μετά την αναίμακτη επικράτησή τους στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία κ.λπ.

Όπως και να ‘χει, τον λογαριασμό τον πληρώνουν καθημερινά οι εργατικές μάζες, με τις δεκάδες χιλιάδες θύματα στις χώρες των συγκρούσεων, τις εκατοντάδες θύματα των τρομοκρατών στην Ευρώπη, στη Βηρυτό στο Μάλι κ.λπ., με την τρομολαγνεία, την αστυνομοκρατία και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με ακόμα πιο σκληρή λιτότητα που χειροτερεύει από τη μετακύληση σημαντικών εξόδων στις πολεμικές επιχειρήσεις αντί στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ευημερία. Και τέλος με τα εκατομμύρια ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που αφού γλυτώσουν από το πεδίο των μαχών, αντιμετωπίζουν πνιγμούς στο Αιγαίο, τείχη και δακρυγόνα στα Βαλκάνια, εμπρησμούς συνοικισμών στη Γερμανία και όλα τα άλλα.

Η ρήση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» επιβεβαιώνεται ως προς το δεύτερο. Είναι στο χέρι των εργαζομένων και της νεολαίας να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να αντικαταστήσουν αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα των συγκρούσεων με τον σοσιαλισμό και την ειρήνη σε όλο τον πλανήτη.

*****

Η σύγκρουση Ρωσίας Τουρκίας άναψε τα λαμπάκια (έρχονται και Χριστούγεννα) των Κυπρίων εθνικιστών. Μπράβο στον Πούτιν! Το ξανθό ελληνορθόδοξο γένος τα βάζει με τους βάρβαρους Τούρκους ξανά, και θα μας σώσει κι εμάς. «Τρανό παράδειγμα ο Λαβρόφ που αρνείται να δει τον Ακκιντζί στα κατεχόμενα». «Να οι αρχές, που δεν έχουν οι Αμερικανοί και ο Κέρρυ». Η τζάμπα διπλωματική τιμωρία, που την πληρώνει ο Ακκιντζί, για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανάγεται εις μέγα εθνικόν θέμα και γεμίζει με εθνική υπερηφάνεια τους γνωστούς τζάμπα μάγκες του ΔΗ.ΚΟ., της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων, που βρήκαν ξανά τη λύση για να διώξουμε τους Τούρκους.
Ένα παρδαλό κατσικάκι προσπαθεί να γελάσει, μα δεν το αφήνει η υποκρισία, η στενοκεφαλιά και τα πολιτικά αδιέξοδα όλων αυτών των γελοίων τύπων.

*****

Το κόστος των βομβαρδισμών

Το κόστος των επιθέσεων στη Συρία είναι εξωπραγματικό:

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας στη Συρία κοστίζουν $4 εκατ. ημερησίως. Το συνολικό κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβρη που άρχισαν οι Ρωσικές επιδρομές, ανήλθε στα $80 με $115 εκατ.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει σχεδόν $3 δις σε αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία. Το ημερήσιο κόστος ανέρχεται στα $9 εκατ. Η συμμαχία χωρών υπό τις ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει 8.000 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς να καταφέρει σημαντικές ανακτήσεις εδαφών.

Ακόμα και η επέκταση με στρατεύματα εδάφους, δεν μπορεί να εξαλείψει την ISIS, όπως έδειξε η εμπειρία του Αφχανιστάν. Στο μεταξύ, οι αεροπορικές επιδρομές προκαλούν πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Μόνο οι επιδρομές των Ρώσων, έχουν κοστίσει τη ζωή σε 485 αμάχους, ανάμεσά τους 117 παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς και 47 γυναίκες, από σύνολο 1500 θυμάτων (Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

Τέλος, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι επιτυχίες κατά του ISIS, δεν πρόκειται να εξαλείψουν την ιδεολογία που γεννά και εκτρέφει τους κάθε λογής Τζιχαντιστές, που στηρίζεται στα αμαρτήματα των ιμπεριαλιστών στις χώρες τους, την εξαθλίωση και τον ρατσισμό που βιώνουν στις φτωχές συνοικίες των Ευρωπαϊκών πόλεων οι νεαροί μουσουλμάνοι, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης.

*****

Η Κύπρος Ξανά Ορμητήριο για τους Ιμπεριαλιστές

Οι Αγγλικές βάσεις στην Κύπρο έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν από τους Εγγλέζους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η άρχουσα τάξη της Κύπρου ήταν πάντα πρόθυμη να τους «εξυπηρετήσει», χωρίς ποτέ να αμφισβητεί το καθεστώς της «κυριαρχίας» τους και χωρίς να ρωτά τους Κυπρίους ή να υπολογίζει τις συνέπειες. Στην περίπτωση της καταπολέμησης του ISIS, η Βάση Ακρωτηρίου έχει χρησιμοποιηθεί από Αγγλικά βομβαρδιστικά εναντίον στόχων του ISIS στο Ιράκ, από την αρχή των επιχειρήσεων της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ (Σεπτέμβρης 2014). Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Αγγλική κυβέρνηση προσέφερε τη Βάση στους Γάλλους για υποστήριξη των επιθέσεών τους εναντίον του ISIS (συμπληρωματική υποστήριξη στο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle).

Στις 2 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε με 397 ψήφους υπέρ και 223 κατά να επεκτείνει τους βομβαρδισμούς και στη Συρία, με τη χρήση βομβαρδιστικών της RAF από το Ακρωτήρι. Ήδη, μερικά μόνο λεπτά μετά τη ψηφοφορία, άρχισαν οι βομβαρδισμοί.

Το κλίμα τρόμου που προκάλεσαν οι Τζιχαντιστές με τους αποκεφαλισμούς και τα αδιάκριτα χτυπήματα στο Παρίσι και αλλού, και η μαζική απαίτηση να αναχαιτιστεί η βαρβαρότητα του ISIS, αποτελεί τη βάση για την επέκταση των βομβαρδισμών από τους ιμπεριαλιστές. Οι βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να κατανικήσουν τον ISIS, ούτε φυσικά να εξαφανίσουν τους φανατικούς, οι οποίοι θα εμφανίζονται, όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία, με άλλα ονόματα και σχηματισμούς, σαν απάντηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Η δεξιά Ισλαμιστική ιδεολογία αναπτύσσεται και κερδίζει οπαδούς, ακόμα και στις Ευρωπαϊκές πόλεις της καπιταλιστικής κρίσης, λόγω της απουσίας μαζικών κομμάτων στηριγμένων στην εργατική τάξη και τη δημοκρατία. Η τρομοκρατία μπορεί και πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα της μέσα από το χτίσιμο τέτοιων κομμάτων, καθήκον για το οποίο παλεύει η ΝΕΔΑ και η Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, πολλές φορές ενάντια στο ρεύμα, όπως σήμερα με την εναντίωσή μας στους βομβαρδισμούς.

Με τους ιμπεριαλιστές να έχουν το πάνω χέρι και να δρουν ανεξέλεγκτα, στηριζόμενοι στην «κοινή γνώμη», δημιουργούνται συνθήκες επέκτασης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Η χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ορμητηρίου για βομβαρδισμούς, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός και χωρίς να έχει κάτι να κερδίσει, προσθέτει τη χώρα μας στον χάρτη των φιλο-ιμπεριαλιστικών κρατών – στόχων της τρομοκρατίας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: