Το νομοσχέδιο που επικυρώνει την Πολιτική Συμβίωση (Σύμφωνο Συμβίωσης) είναι πλέον γεγονός!

Θεόδωρος Ι.

gay-marriage.png

Την τελική του μορφή δεν την γνωρίζαμε από πριν και όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο τεύχος (14/10/2015) όμως δεν αφήνονταν πολλές προσδοκίες ως αναφορά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του κειμένου. Αυτά που γράψαμε επαληθεύτηκαν τόσο με την ρητή απαγόρευση της υιοθεσίας να εισάγετε στο κείμενο όσο και με αυτά που λέχθηκαν και ακούστηκα εντός της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πέρα από αυτό, το νομοθέτημα είναι ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνία όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να ρυθμίσουν την σχέση τους και να έχουν επιτέλους νομική αναγνώριση και κάλυψη, λύνοντας αρκετά από τα προβλήματα που διέπουν όλα τα ζευγάρια όπως κληρονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα, αλλά και γιατί αναγνωρίζεται ένας ακόμη τρόπος για το οπουδήποτε ζευγάρι να νομιμοποιήσει τη σχέση του πέραν του πολιτικού ή θρησκευτικού γάμου, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό.

Το νομοθέτημα ΔΕΝ αφορά μόνο ομόφυλα ζευγάρια αλλά εφαρμόζεται ίσα για όλους, καταρρίπτοντας κάποια επιχειρήματα που ακούστηκαν και εντός της ίδιας της Βουλής περί ευνοϊκής αντιμετώπισης ΛΟΑΤΙ ατόμων! Η νομική συνέπεια και βαρύτητα της Πολιτικής Συμβίωσης αντικατοπτρίζετε και στο γεγονός ότι εντός του Νόμου αναφέρετε ρητά ότι η πολιτική συμβίωση έχει την ίδια νομική συνέπεια ως αν να έχει τελεστεί γάμος βάση του Περί Γάμων Νόμο εξασφαλίζοντας έτσι ίσα δικαιώματα και αναγνώριση.

Η στρατηγική της παρέμβασης στα κόμματα και του lobbying που ακολουθήθηκε από φορείς και οργανώσεις δείχνει να απέδωσε για την ψήφιση του νόμου, που άλλωστε ήταν ένα νομοθέτημα το οποίο αργά η γρήγορα ένεκα και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) θα επιβαλλόταν (όπως επιβάλλετε και τώρα στην Ελλάδα να αναγνωρίσει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια, κατόπιν καταδίκης της). Αυτό δεν αναφέρεται για να μειώσει με οποιονδήποτε τρόπο τη σκληρή δουλειά όσον εργάστηκαν για να γίνει γεγονός η ψήφιση του νόμου. Είναι αναμφίβολα ένα σπουδαίο επίτευγμα και ένα πολύ θετικό βήμα ως αναφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.
Αναγνώριση στο νόμο δεν σημαίνει αναγνώριση και στη ζωή

Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά ζητήματα όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στη υιοθεσία και στην οικογενειακή ζωή, η δυσμενής μεταχείριση η διάκριση και το bullying σε σχολεία, εργασιακούς αλλά και δημόσιους χώρους. Και ένα νομοθέτημα δεν λύνει δια μαγείας τα προβλήματα ενός κομματιού της κοινωνίας. Εδώ είναι που χρειάζεται σκληρή και επιμελής δουλειά. Γιατί ναι μεν είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει αναγνώριση από την πολιτεία και νομική κάλυψη για ένα ζευγάρι αλλά όταν αυτό δεν συνοδεύετε με αποδοχή στην κοινωνία, εξάλειψη των διακρίσεων και αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης τότε πώς μπορούμε να λέμε ότι αντιμετωπίζονται ως ίσα μέλη της κοινωνίας μας τα ΛΟΑΤΙ άτομα;

Χρειάζεται και επιβάλεται να κτίσουμε πάνω σε αυτή τη νομοθετική επιτυχία με εμπράγματη παρέμβαση στην κοινωνία. Να προβάλλονται τα προβλήματα και η προκατάληψη που βιώνουν άτομα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Καλό το lobbying και η παρασκηνιακές επεμβάσεις αλλά αυτό που πραγματικά λείπει είναι η επαφή και η παρέμβαση στην κοινωνία για την εξάλειψη της προκατάληψης για πραγματική ισότητα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να προβληθούν και να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: