Περί κατώτατου μισθού ο λόγος….

της Αθηνάς Καρυάτη

Ένα πάγιο αίτημα του ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ είναι η μείωση του κατώτατου μισθού, για να «γίνουμε ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί για επενδύσεις». Ο κατώτατος μισθός ορίστηκε τελευταία φορά τον Απρίλη του 2012, και παρόλο που λέγετε ότι κάθε Απρίλη επανακαθορίζεται, αυτός έχει μείνει σταθερός στα 870 ευρώ ακαθάριστο, και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη στα 924 ευρώ.

10-2-skitso-5-thumb-medium

Ποιους καλύπτει;

Θεωρητικά ο πιο πάνω μισθός αφορά τα επαγγέλματα του πωλητή, γραφέα, νοσηλευτικού βοηθού, βοηθού παιδοκόμου, βοηθού βρεφοκόμου, σχολικού βοηθού και φροντιστή. Τα υπόλοιπα επαγγέλματα καθορίζονται από τις συλλογικές τους συμβάσεις. Ακόμη όμως κι αν δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις, κι ακόμη κι αν υπάρχει συναίνεση του υπαλλήλου, ο εργοδότης ΔΕΝ δικαιούται να δώσει λιγότερα χρήματα! Ακόμη και στις δουλειές μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με το νόμο, ο εργοδότης πρέπει να δώσει 870€/ 38 ώρες που είναι οι νόμιμες την εβδομάδα (!)  5,7 ευρώ την ώρα, και 6 ευρώ μετά από 6 μήνες συνεχή περίοδο απασχόλησης…

Αυτά λέει ο νόμος. 

Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα;

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, σαν γνήσιοι υπηρέτες του κεφαλαίου, και μάλιστα του μεγάλου κεφαλαίου, παρόλο που δεν μπορεί τυπικά και νομικά να μειώσει ή να καταργήσει τον κατώτατο μισθό, και για αυτό έχει να ανανεωθεί από το 2012, έχει πάρει όμως μια σειρά από μέτρα ώστε ο κατώτατος μισθός να καταργηθεί στην πράξη!

ΑΝΑΔ

23 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η ΑΝΑΔ και εργοδότησε 8700 άνεργους τα τελευταία 3 χρόνια. Αν έδινε το κράτος 10 φορές περισσότερο, 230 εκατομ €, τα οποία είναι απλά όσο μια δόση του δανείου στην Τρόικα, θα μπορούσε να εργοδοτήσει όλους τους ανέργους και 10-20.000 ακόμη άτομα που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι! (87.000) Κι αν έδινε 2.3 δις €, ποσό που δόθηκε στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, μόνο, το 2013, τότε θα μπορούσε να εργοδοτήσει ολόκληρη την Κύπρο (870.000 άτομα!).

Επωφελήθηκαν 2400 επιχειρήσεις από τις επιχορηγήσεις και 8700 εργαζόμενοι λένε[1]. Το παρουσιάζουν σαν επιτυχία. Σε σχέση με τους 70.000 άνεργους και τις 12.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο την τελευταία 4ετία, η επιτυχία της ΑΝΑΔ είναι πλήρως αμφισβητήσιμη.

Όμως κυβέρνηση και κεφάλαιο χαίρονται γιατί το σχέδιο της ΑΝΑΔ πέτυχε έναν άλλο σκοπό, κρυφό: έριξε τον κατώτατο μισθό! Όταν οι μισθοί που δίνονταν στους νέους επιστήμονες της ΑΝΑΔ μπορεί να ήταν 500 ή ακόμη και λιγότερο το μήνα, ειδικά στο δημόσιο τομέα, τότε τι εμποδίζει τον ιδιωτικό τομέα από το να δίνει κι αυτός 500 ευρώ το μήνα μισθό;

Διάταγμα για το ωράριο καταστημάτων

Από 5-7,700 λένε ότι είναι οι εργαζόμενοι που βρήκαν δουλειά λόγω του διευρυμένου ωραρίου των καταστημάτων[2].

Ποιες θέσεις καλύφθηκαν; Της Τετάρτης (4-5 ώρες επιπλέον) και της Κυριακής (8 ώρες επιπλέον). Τις υπόλοιπες μέρες, στα περισσότερα καταστήματα το διευρυμένο ωράριο καλύφθηκε με τους ήδη υφιστάμενους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως δεν είδαν καμία αύξηση μισθών. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν μια ομάδα εργαζομένων, κυρίως νεολαία, οι οποίοι εργάζονται 12-13 ώρες την εβδομάδα, οι οποίοι, αν οι εργοδότες δίνουν το κατώτατο μισθό, ζουν με 273,6 ή 296,4 ευρώ μεικτά το μήνα αν είναι τυχεροί!

Έτσι ο κατώτατος μισθός για αυτούς τους εργαζόμενους είναι περίπου 300 ευρώ!

Μερική απασχόληση

Μια ματιά στις μικρές αγγελίες να ρίξουμε, οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν εργαζόμενους για μερική απασχόληση. Ειδικά στα καφέ και εστιατόρια που ξεπηδούν τώρα σαν μανιτάρια, ο πιο πιθανός μισθός είναι 5 ευρώ την ώρα – κάτω δηλαδή του κατώτατου μισθού. Κάνοντας μερικά τηλέφωνα, ψάχνοντας για δουλειά, θα δούμε ότι για πωλητές σε περίπτερα, ο μηνιαίος μισθός που προσφέρεται υπολογίζεται είτε με την ώρα – 4,5 ευρώ την ώρα, είτε με τον μήνα 450 ευρώ το μήνα! Κι όλα αυτά με την δικαιολογία της κρίσης! Τα κέρδη όμως των επιχειρήσεων κατά τα έτη 2012-13 αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια, και φτάσανε τα 4.2 δις[3].

Φυσικά αυτούς τους εργοδότες κανείς δεν τους ελέγχει συνεπώς έχουμε ακόμη ένα στρώμα με τις ευλογίες του κράτους και της κυβέρνησης που στην πράξη καταργεί τον κατώτατο μισθό!

Ξενοδοχεία

Για πολλά χρόνια, ο ξενοδοχειακός τομέας εργοδοτούσε μετανάστες, από την Ευρώπη κυρίως. Το 2012, μετά από έρευνα του υπουργείου εργασίας, το 25% των εργαζομένων δεν είχαν συμβόλαιο – ήταν δηλαδή οι εργοδότες παράνομοι, που δεν τους έκαναν κανονικό συμβόλαιο! Οι μισθοί δε, κινούνταν από 450 ευρώ ως 600 και 800 στην καλύτερη περίπτωση – πάλι κάτω από τον κατώτατο μισθό[4]. Μετά από πιέσεις των συντεχνιών, μπήκε στον κλάδο πλαφόν για την πρόσληψη 70% κυπρίων και 30% ξένων, με το σκεπτικό ότι «οι ξένοι δεν θα μας παίρνουν τις δουλειές». Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πασυξε – Παγκύπριος Σύνδεσμος των Ξενοδόχων, ανέφερε ότι παρόλο το πλαφόν, οι κύπριοι δεν έρχονται για να δουλέψουν. Δεν είναι σνομπ όμως οι κύπριοι εργαζόμενοι. Απλά με 800 ευρώ δεν ζεις!

Κατάργησαν τον κατώτατο μισθό χωρίς καν να τον αγγίξουν!

Έτσι με την ΑΝΑΔ, με το διευρυμένο ωράριο, την μερική απασχόληση, τους άθιχτους μισθούς στα ξενοδοχεία κατάφερε η κυβέρνηση Αναστασιάδη να καταργήσει τον κατώτατο μισθό χωρίς καν να τον αγγίξουν! Δείχνουν καθαρά με ποιου το μέρος είναι: υποστηρίζουν καθαρά τα συμφέροντα του ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, των εργοδοτών μικρών και μεγάλων, ντόπιων και ξένων!

Οποιαδήποτε έκκληση προς μια τέτοια κυβέρνηση για να φτιάξει δίχτυ προστασίας και να βοηθήσει τους εργαζόμενους είναι το λιγότερο αστείο! Οποιαδήποτε επίσης έκκληση για νομοθετική αλλαγή, είτε νομοθετικό/ βουλευτικό αγώνα επίσης είναι κενή περιεχομένου! Ο νόμος είναι εκεί, απλά κανείς δεν τον εφαρμόζει! Ούτε καν όταν ήταν το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση δεν τόλμησε να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργοδοτών!

Όποια αλλαγή θέλουμε να γίνει σε αυτή την διαστρεβλωμένη κατάσταση πρέπει να γίνει από εμάς τους εργαζόμενους. Χρειαζόμαστε τις συντεχνίες δίπλα μας, αλλά οι ηγεσίες τους φαίνεται ότι βρίσκονται σε μια άλλη εποχή, τότε που διαπραγματεύονταν με τους εργοδότες και με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο τους έδινε ένα ψίχουλο. Αυτή η εποχή έχει περάσει.

Χρειάζεται να οργανωθούμε, με τις συντεχνίες ή χωρίς αυτές, να ξανά θυμηθούμε τους αγώνες που έδωσαν οι παππούδες μας για να κατακτηθεί ο κατώτατος μισθός, αγώνες – απεργίες που μπορεί να ήταν ακόμη και αιματηρές, σε καιρό αποικιοκρατίας και χωρίς κανένα δικαίωμα κατοχυρωμένο.

Χρειαζόμαστε ένα νέο εργατικό μαζικό κίνημα και ένα νέο μαζικό εργατικό κόμμα, που να μπορεί να εκπροσωπήσει τις ανάγκες μας, τους αγώνες μας, και να πετύχει. ê ΑΚ

 

[1]http://www.lgr.co.uk/

http://www.inbusinessnews.com/inbusiness/news/financials/cyprus/anad-epofelhthhkan-2-xiliades-epixeirhseis-apo-tis-epixorhghseis

[2] http://www.foni-lemesos.com/news/cyprus/13806-ergodotithhkan-5000-me-thn-epektash-orariou-leei-h-up-ergasias.html

http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/14263

[3] http://www.inek.org.cy/index.php/ewsevents/144-ektesi-apasxolisi

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=253154&-V=articles

[4] http://larnakaonline.com.cy/announcement.php?id=54212

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: