Φανφάρες για την Οικονομία Ενώ Ανεργία, Φτώχεια, Χρέη Γονατίζουν τις Λαϊκές Μάζες

Του Δώρου Μιχαήλ

Η  κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2016 στη Βουλή, συνοδεύτηκε με πανηγυρικές κραυγές της κυβέρνησης για ανάπτυξη, έξοδο από το Μνημόνιο και επιστροφή στις «αγορές» από φέτος.

2013_03_29_10_05_04__7a9d99d0969b4dfeb127e9e353562ad1

Για το μόνο, όμως, που θα έπρεπε να πανηγυρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες είναι ότι αποδείχτηκαν οι καλύτεροι μαθητές στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου της λιτότητας των τοκογλύφων της Τρόικας, ενώ ετοιμάζονται να δώσουν τη χαριστική βολή στις λαϊκές μάζες με μέτρα που προωθούνται στο επόμενο διάστημα όπως είναι η μαζική πώληση δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και το ξεπούλημα του κρατικού πλούτου.

Το γεγονός ότι οι «οίκοι αξιολόγησης» αναβαθμίζουν την οικονομία δεν είναι χαρμόσυνη είδηση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις μάζες του φτωχοποιημένου πληθυσμού, αλλά μόνο για τους καπιταλιστές, ντόπιους και ξένους, που συνεχίζουν να κερδίζουν σε βάρος του λαού. Η «αναβάθμιση» είναι απλώς ψήφος εμπιστοσύνης για τις περικοπές μισθών και ωφελημάτων, για την προσφορά, προφανώς σε εξευτελιστικές τιμές, των ημικρατικών οργανισμών και άλλης κρατικής περιουσίας, για την έγκριση των εκποιήσεων κ.ο.κ.

Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας όσον αφορά τις λαϊκές μάζες είναι πολύ διαφορετική:

 • Η Ανεργία (επίσημα στοιχεία) παραμένει στο 15,3%, αφορά 66.000 άτομα και αποτελεί το τέταρτο πιο ψηλό ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία.
 • Το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους (κάτω των 25 ετών) φθάνει το 32,6%.
 • Η πραγματική ανεργία είναι μεγαλύτερη, αφού σημαντικός αριθμός ανέργων, κυρίως μακροχρόνια ανέργων, δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να υπογράφει στα αρμόδια γραφεία του Υπουργείου Εργασίας.
 • Η Φτώχεια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αγγίζει τους 240.000 (27,8% του πληθυσμού), ενώ ένας στους τρεις Κυπρίους στερείται των βασικών αγαθών διαβίωσης. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από την «έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης για το 2014 ». Η Κύπρος της ανάπτυξης και του success story, πάντα κατά τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Αναστασιάδη, βρίσκεται στο κλαμπ των υπολοίπων Χωρών των Μνημονίων ή αυτών που «πέτυχαν» κι έφυγαν από τα μνημόνια. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: Ελλάδα 35,7%, Ιρλανδία 29,5%, Πορτογαλία 27,5% και Ισπανία 27,3%.
 • Μερικά ακόμα στοιχεία φανερώνουν το δράμα που βιώνει ο λαός της Κύπρου:

Ένας στους τρεις Κυπρίους στερείται των βασικών αγαθών διαβίωσης.

Η παιδική φτώχεια βρίσκεται στο 27,7%.

11.000 οικογένειες ζουν ακόμα από τα Κοινωνικά  Παντοπωλεία.

 

 • Το Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει. Τα πρόσφατα περιστατικά, όπως η αδυναμία εντοπισμού δίδυμης κύησης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός νεογνού, το νεκρό βρέφος, το οποίο εντοπίστηκε στον κάλαθο αχρήστων του νεκροτομείου και η διάγνωση ότι το φούσκωμα στο πόδι δίχρονου παιδιού οφειλόταν σε στραμπούληγμα, αντί σε δάγκωμα τρωκτικού, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού:
 • Ο κάθε γιατρός υποχρεούται να εξυπηρετήσει κάθε μέρα 50-60 ασθενείς, ενώ τα διεθνώς επιτρεπτά όρια ασφαλείας καθορίζουν τους 25 ασθενείς ανά γιατρό.
 • Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό, αναλώσιμα κ.ο.κ.
 • Ο προϋπολογισμός για την Υγεία στην Κύπρο είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.
 • Υπάρχουν ατέλειωτες λίστες αναμονής, πληρωμή 10 Ευρώ ανά επίσκεψη κ.λπ..
 • Οι Κοινωνικές Παροχές έχουν κουτσουρευτεί σημαντικά. Η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) θα έχει ως αποτέλεσμα μια πτώση της τάξης του 30% στο βιοτικό επίπεδο των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ πλήττει κεκτημένα ωφελήματα κ.ο.κ.
 • Η δήθεν δωρεάν Παιδεία γονατίζει τους γονείς με μεγάλα έξοδα για σχολικά ναύλα, στολές, ιδιαίτερα κ.λπ. κ.λπ., ενώ η υποστελέχωση των δημόσιων σχολείων μειώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης και προωθεί τα ιδιωτικά σχολεία και την παραπαιδεία.

Επιβεβαιώνοντας όλα τα πιο πάνω, έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών για επτά χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, καταγράφει σοβαρά πλήγματα στους τομείς της στέγης, της παιδείας, της υγείας, της δικαιοσύνης και της ελεύθερης έκφρασης.

     Τράπεζες και δάνεια:

 • Το ποσοστό στο σύνολο των δανείων για εγχώριες εργασίες αναρριχήθηκε στο 47.4% που αντιστοιχεί σε 27,4δις. ευρώ.
 • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επιχειρήσεις ανήλθαν σε 56.77% επί συνόλου 24.1δις. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν δάνεια ύψους 13.5δις ευρώ που αφορούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των οποίων το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανέρχεται σε 65.9%.
 • Σε σχέση με τα νοικοκυριά, από τα συνολικά δάνεια 22.8δις ευρώ, το 55.5% κατατάσσεται ως μη εξυπηρετούμενα. (Ξεπερνά με μεγάλη διαφορά το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος, αυτό του Λουξεμβούργου, που είναι 195% του ΑΕΠ).
 • Η Κύπρος κατέχει τα σκήπτρα στα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τα οποία αντιστοιχούν στο 263% του ΑΕΠ της χώρας.
 • Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός με άρωμα Τρόικας. Το κοινωνικό κράτος διατηρείται συρρικνωμένο ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες αυξάνονται κατά 5% μετά από δύο χρόνια μείωσης της τάξης του 30%.
 • Οι Τράπεζες επιβάλλουν ακόμα τα πιο ψηλά επιτόκια στην Ευρώπη.

Η Κύπρος το 2014 κατέγραψε «την πιο ταχεία αύξηση της ανισότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη» (Eurostat, σύγκριση στοιχείων δείκτη Gini από 2008 μέχρι 2014). Ο δείκτης Gini δείχνει την ανισότητα στην κατανομή εισοδήματος σε μια χώρα. Η Κύπρος έχει χειρότερο δείκτη (34.8) και από την Ελλάδα! (34.5). Με λίγα λόγια οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Συμπερασματικά, όπως και στις άλλες Χώρες των Μνημονίων, υπάρχει στην Κύπρο  ανθρωπιστική κρίση. Οι αριθμοί μπορεί όντως να «ευημερούν», όσο όμως κι αν μας διαβεβαιώνει ο Χάρης Γεωργιάδης, όσο κι αν «δεσμεύεται» ο Νίκος Αναστασιάδης, αργεί πολύ να ακολουθήσει η «ευημερία των ανθρώπων.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι κυβερνώντες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση 1,6% το 2016. Η Ανεργία θα μειωθεί στο 14,8%. Το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί στο 115% το 2015 και θα μειωθεί εκ νέου, στο 111,6% το 2016.

Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, πράγμα αμφίβολο λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης της οικονομίας της Κίνας που υπήρξε ατμομηχανή την προηγούμενη περίοδο, της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ευρωζώνη, τα προβλήματα της Ρωσικής οικονομίας, που επηρεάζουν σοβαρά την Κύπρο, τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ συνεπάγονται πραγματική ανάπτυξη, με κανονικές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς που θα επηρεάσουν αισθητά την κατανάλωση. Κι όλα αυτά είτε η Κύπρος βρίσκεται μέσα ή έξω από τα μνημόνια. Η ανεργία, η φτώχεια, το απαράδεχτο επίπεδο διαβίωσης, θα συνεχίσουν να γονατίζουν τις λαϊκές μάζες.

Οι πολυδιαφημιζόμενες επενδύσεις, ακόμα και τυχόν επιτυχία του μεγάλου πρότζεκτ του φυσικού αερίου, από τη στιγμή που η οικονομία θα καταδυναστεύεται από τους  νεοφιλελεύθερους άπληστους  καπιταλιστές, στην Κύπρο και διεθνώς, δεν πρόκειται να ανατραπεί η σημερινή τραγική κατάσταση. Το μόνο που μπορεί να την ανατρέψει είναι οι μαζικοί, συντονισμένοι, δυναμικοί αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων και του φτωχοποιημένου πληθυσμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: