Στο βωμό της ανάπτυξης θυσία γίνεται η υγεία μας και το περιβάλλον

Άλλη μια παράνομη ανάπτυξη ετοιμάζουν στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.

Από το 2013 που πήρε την εξουσία η κυβέρνηση Αναστασιάδη, έχουμε μετρήσει ήδη 3 παράνομες αναπτύξεις οι οποίες θυσιάζουν την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μία φάρμα στο Μαθιάτη (2014), οι υποστηρικτικές μονάδες για το φυσικό αέριο στη Λάρνακα και την Αραδίπου (2015) και τώρα το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού. Είμαστε σίγουροι πως έχουν γίνει κι άλλες που όμως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας για διάφορους λόγους.

12195093_768272793295049_4897615522816334567_o

Και στις 3 περιπτώσεις έχει δοθεί έγκριση από το υπουργικό για να γίνουν, χωρίς όμως καμία περιβαλλοντική μελέτη και με πολύ άσχημες επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει δείξει δηλαδή ότι είναι διατεθειμένη να ξεπουλήσει τα πάντα, περιβάλλον, δημόσια υγεία, να καταπατήσει κάθε ίχνος δημοκρατίας και να μετατρέψει την Κύπρο στην χωματερή της Μεσογείου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.  

Για ακόμη μια φορά ευτυχώς οι κάτοικοι της περιοχής, στην προκειμένη περίπτωση οι ομάδες «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης Και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά» και «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς Μενεού» και την ομάδα «Λάρνακα εν δράσει», δραστηριοποιούνται μαχητικά.

Μέχρι την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το δημοτικό συμβούλιο Αραδίππου έχει αναβάλει την συζήτηση για την παραχώρηση πολεοδομικής άδειας, μετά από προτροπή του προέδρου της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής.

Τι έχει γίνει;

Εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού

Αυτή τη φορά η κινητοποιήσεις των κατοίκων αφορούν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και εξευγενισμού χρυσού, το οποίο θα χρησιμοποιεί άκρως επικίνδυνα χημικά όπως το θανατηφόρο αέριο χλώριο και θα παράγει εξαιρετικά επικίνδυνα απόβλητα. Επιστημονικές πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση διαρροής αέριου χλωρίου αυτό εξαπλώνεται σε μεγάλη ακτίνα μέσα σε λίγα λεπτά και προκαλεί από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι θάνατο.

Το εργοστάσιο αυτό έχει πάρει άδεια από το υπουργικό συμβούλιο (;), και έχει εξασφαλίσει όλες τις άδειες, παρόλο που τοποθετείται χωροταξικά παράνομα – στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, η οποία είναι ελαφράς βιομηχανίας, έχει μέσα αποθήκες τροφίμων, κι άλλων εμπορευμάτων – ενώ το εργοστάσιο κατηγοριοποιείται ως βαριά βιομηχανία. Όταν αυτή η παρανομία ανακαλύφθηκε από τους κατοίκους οι οποίοι το έκαναν θέμα, τόσο το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος άλλαξαν την γνωμάτευσή τους, χαρακτήρισαν την ανάπτυξη βιομηχανίας Β – ελαφριάς ενώ στην ουσία της παραμένει Α!  Αποτελεί δηλαδή ακόμη ένα σκάνδαλο, με τις κρατικές αρχές που είναι εκεί για να προστατεύουν τους πολίτες από την ασυδοσία του ιδιωτικού κεφαλαίου, τελικά να αλλάζουν τις θέσεις τους για να προστατεύσουν αυτό ακριβώς το κεφάλαιο που θέλει να βγάλει κέρδη με κόστος την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον!

 Περιβαλλοντικό παρατηρητήριο

Μιλώντας για το θέμα στο ραδιόφωνο, ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αποκάλυψε ότι σε κάθε δήμο, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τη λειτουργία περιβαλλοντικού παρατηρηρίου. Βέβαια σε κανένα δήμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο καθώς τα κατάλληλα μηχανήματα κοστίζουν ακριβά. Αλλά και να υπήρχε, οι μετρήσεις που μπορεί να κάνει ο δήμος, δεν γίνονται δεχτές στο δικαστήριο – ενάντια σε μια ιδιωτική εταιρία ή στο κράτος που απαξιεί για την υγεία και το περιβάλλον. Στην περίπτωση των υποστηρικτικών μονάδων για το φυσικό αέριο, οι τοπικές αρχές, με παρέμβαση του ΔΗΣΥ (!) ζήτησαν να φτιαχτεί ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για την συγκεκριμένη ανάπτυξη. Τα λεφτά θα τα έβρισκε ο δήμος από το ενοίκιο που ζητά από την ανάπτυξη (!). Αυτά ήταν τουλάχιστον τα νέα που μας μεταφέρθηκαν, και με αυτά τα νέα ήταν που το κίνημα σταμάτησε να ασχολείται ενεργά με τις υποστηρικτικές μονάδες. Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή από τις τοπικές αρχές ήταν για να καθησυχάσει το κίνημα των πολιτών, και για αυτό δεν πρέπει ούτε αυτοί ούτε εμείς να επαναπαυόμαστε.

Η δύναμή μας είναι η συλλογική δράση!

Καμία κυβέρνηση, καμία ιδιωτική εταιρία (όσο κι αν διαφημίζει τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες) καμία Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα νοιαστεί για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό και στο οικονομικό κέρδος. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η πίεση από τον λαό. Μπορεί να μην κατάφεραν οι λαρνακείς να σταματήσουν τις υποδομές για το φυσικό αέριο, όμως κάθε αγώνας που δίνεται, βγάζει και τα μαθήματα του. Έτσι σε κάθε μάχη που δίνεται βγαίνουμε πιο δυνατοί. Ένα συμπέρασμα λοιπόν είναι να γίνονται όλο και περισσότερες δράσεις, όπως οι κινητοποιήσεις έξω από το δημοτικό συμβούλιο, η αποχή από το σχολείο που πραγματοποίησαν οι Λαρνακείς την προηγούμενη περίοδο. Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ο συντονισμός των δράσεων. Στην Λάρνακα δραστηριοποιούνται 4 οργανώσεις πολιτών συντονισμένα. Αν αυτός ο συντονισμός μπορεί να επιτευχθεί και με άλλες οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών σε άλλες πόλεις που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα, τότε τα κινήματα μας θα μπορούν να είναι ακόμη πιο δυνατά – εξάλλου η Κύπρος είναι πολύ μικρή, και κάθε περιβαλλοντικό πρόβλημα επηρεάζει όλο το νησί.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: