Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία: το AKP κερδίζει την πλειοψηφία, το HDP περνά το εκλογικό μέτρο παρόλη την καταστολή

 

 της Αθηνάς Καρυάτη

Το AKP κέρδισε τις εκλογές και δημιούργησε κυβέρνηση πλειοψηφίας, με ποσοστό 49,4% και 312 (από τις 550) έδρες. Το CHP, διατήρησε τους ψήφους του και το ποσοστό του (25.4% και 134 έδρες), και το HDP κατάφερε να περάσει το εκλογικό μέτρο με ποσοστό 10,7% και να βγάλει 59 έδρες. Μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν το MHP, το οποίο έβγαλε 11,9% και 40 έδρες, έχασε δηλαδή 4% και μισές έδρες, από ότι στις εκλογές του Ιουνίου.

12208760_1655587948012854_2891741706482594203_n

Το AKP ανέβασε τα ποσοστά του κατά 9% το οποίο είναι μια μεγάλη νίκη. Δεν είναι όμως μια νίκη βασισμένη στην εμπιστοσύνη ή στην πίστη ότι το AKP θα φέρει σταθερότητα. Είναι μια νίκη βασισμένη στο φόβο, το AKP εκβίασε τους ψηφοφόρους να το ψηφίσουν, με την δημιουργία αστάθειας.

Στις εκλογές του Ιουνίου το AKP έχασε την πλειοψηφία στη βουλή μετά από 13 χρόνια. Αμέσως αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας το AKP ξεκίνησε έναν ανοιχτό πόλεμο ενάντια στο HDP, τους κούρδους και την αριστερά. Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις, μία στο Σορούντζ και μία στην Άγκυρα άφησαν πίσω τους 200 περίπου νεκρούς στο σύνολό τους 500 αν υπολογίσουμε και τους νεκρούς στις άλλες περιοχές, συλλήφθηκαν 400 μέλη του HDP, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές κουρδικές πόλεις και έγιναν επιθέσεις σε πολλές πόλεις στα γραφεία του HDP. Αυτή η αστάθεια οδήγησε ακόμη και στην αξία της λίρας να πέσει. Όλα αυτά ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το AKP.

Παρολά αυτά, η αδυναμία να δημιουργηθεί μια εναλλακτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αφού ούτε το CHP μαζί με το HDP και το MHP δεν κατάφεραν να φτιάξουν κυβέρνηση, οδήγησαν τον κόσμο σε ένα αδιέξοδο: ή θα ψήφιζαν κάτι άλλο και θα μπαίναν σε ακόμη μια 6-9 μηνη περίοδο χωρίς κυβέρνηση και με νέες εκλογές στο τέλος, είτε θα ψήφιζαν το AKP και θα υπήρχε τουλάχιστον κυβέρνηση.

Το HDP ένα ιστορικό εγχείρημα

Το HDP είναι το πρώτο και μόνο κόμμα στην Τουρκία που αποτελείται από κούρδους και τούρκους, αριστερούς, οικολόγους, φεμινίστριες, και γενικότερα συγκεντρώνει μέσα και γύρω του όλα τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Δημιουργήθηκε το 2012 και κατέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούνη σαν κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Τον Ιούνη το ποσοστό του 13% που έβγαλε ήταν ιστορικό! Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη να ξεπεράσει ένα τέτοιο κόμμα το εκλογικό όριο από την πρώτη φορά που κατεβαίνει στις εκλογές.

Τον Νοέμβρη το HDP έχασε 2% και 20 έδρες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το HDP ηττήθηκε. Παρόλη την καταστολή κατάφερε να περάσει το εκλογικό μέτρο και να έχει σημαντικό αριθμό εδρών στην βουλή.

Αν δούμε προσεκτικά τα ποσοστά, έχασε μόνο 1% από τις κουρδικές περιοχές, κι αυτό λόγω του φόβου και της τρομοκρατίας που επικρατούσε εκεί όλους αυτούς τους 5 μήνες. Αυτός μπορεί να είναι ο κύριος λόγος όμως και το ίδιο το HDP είχε αρκετές αδυναμίες στην προεκλογική του εκστρατεία.

Το HDP έκανε πολύ λίγη εκστρατεία για αυτές τις εκλογές και κυρίως βασίστηκε στο εθνικό ζήτημα, χάνοντας έτσι τα ταξικά και κοινωνικά αιτήματα που είχε στις εκλογές του Ιούνη. Στις εκλογές του Ιουνίου το HDP δεν παρουσίασε τον εαυτό του σαν ένα κουρδικό κόμμα, γιατί δεν είναι. Αγκάλιασε κοινωνικά κινήματα, όπως το κίνημα για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, το κίνημα των γυναικών, και είχε υποψήφιους από αυτά τα κινήματα στις λίστες τους. Ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα, όχι μόνο με το εθνικό ζήτημα, ενώ είχαν και ταξικά αιτήματα όπως η καταπολέμηση της ανεργίας. Φυσικά οι συνθήκες του καλοκαιριού ήταν δύσκολες και ειδικά μετά την επίθεση στην Άγκυρα, όμως καθόλες τις επιθέσεις που δέχτηκε, το HDP φαινόταν ότι υποχωρούσε, δεν καλούσε σε μαζικό κίνημα απάντηση στις επιθέσεις, αντίθετα παρουσιάζονταν σαν πασιφιστές, κι άφηνε στην ουσία το ΠΚΚ να δρα σαν υπερασπιστής του.

Την ίδια στιγμή, και 10 μέρες πριν τις εκλογές, ο Ντεμίρτας, πρόεδρος του HDP είπε ότι θα συνεργαζόταν ακόμη και με το AKP μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τους υποψήφιους του HDP σαν υπεύθυνους πολιτικούς, σαν οποιουσδήποτε άλλους πολιτικούς του κατεστημένου. Όμως δεν είναι τέτοιους πολιτικούς που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, τούρκοι και κούρδοι. Αυτές οι θέσεις, αυτά τα ζιγκζάγκ είναι που τους κόστισαν ψήφους, που απογοήτευσαν κόσμο και δεν τους ψήφισε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι εκλογές έφεραν σταθερότητα;

Αμέσως μετά τις εκλογές ο Ερντογάν και το AKP ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να διαλύσουν και να σιωπήσουν οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή. Ξεκίνησαν από κάποια περιοδικά, και κάποια ηλεκτρονικά μέσα, ενώ παράλληλα τα ΜΜΕ που πρόκειται στον Ερντογάν εξαπολείουν απειλές προς όλα τα άλλα μέσα.

Το πρώτο τους θύμα, το περιοδικό Νόκτα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του με την αιτιολογία ότι καλεί σε εμφύλιο πόλεμο στην χώρα, επειδή είχε δημοσιεύσει πριν τις εκλογές, φωτογραφία selfie του Ερντογάν με τους νεκρούς της τραγωδίας της άγκυρας.

Βέβαια αυτοί που προκαλούν εμφύλιο πόλεμο είναι το ίδιο το AKP και το κράτος, καθώς οι επιθέσεις στις κουρδικές πόλεις δεν έχουν σταματήσει. Δύο μέρες μετά τις εκλογές, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σιλβάν, μια πόλη λίγο έξω από το Ντιαρμπακιρ, έπειτα από συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί και κόστισαν έναν νεκρό.

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός έχει αρχίσει συστηματικές επιθέσεις σε βάσεις του ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Υποκρισία της δύσης

«Ψυχρό τηλεγράφημα έστειλε ο Ομπάμα στην άγκυρα για να συγχαρεί» αναφέραν τα ΜΜΕ κι αυτό γιατί εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλήγματα που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης, και το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν όλοι οι υποψήφιοι να διεξάγουν μια ελεύθερη εκστρατεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, δήλωσε «ικανοποιημένη ότι οι εκλογές διεξάχθηκαν μέσα σε ειρηνικό κλίμα» και ότι «ο Νταβουτογλού τόνισε στην νικήτρια ομιλία του ότι επιθυμεί να ξεπεραστούν η πόλωση και οι εντάσεις στην τουρκική κοινωνία».

ΗΠΑ και ΕΕ αποκαλύπτονται ακόμη μια φορά να είναι οι μεγαλύτεροι υποκριτές. Εδώ και 5 μήνες που εξαπέλυσε το AKP μια τόσο μεγάλη επίθεση κατά του HDP και των κούρδων, κανένας τους δεν το καταδίκασε. Αντίθετα δεν είχαν κανέναν ενδοιασμός να δείξουν την υποστήριξη στον Ερντογάν.

Η Τουρκία συνεχίζει να είναι μια από τις καλύτερες συνεργάτιδες χώρες των ΗΠΑ στην περιοχή.

 

Η Μέρκελ σε επίσκεψή της, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, έδειξε καθαρά την υποστήριξή της, και δεν έκανε καθόλου λόγο για τις επιθέσεις στην Άγκυρα.

Δεν αναμέναμε και κάτι διαφορετικό βέβαια. Η ΕΕ δεν έχει να επιδείξει μεγάλο σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα, στην κριτική και στην αντιπολίτευση στο εσωτερικό της. Η καταστολή που έχουμε δει να ασκείται προς τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα τα τελευταία χρόνια, είναι χαρακτηριστική.

AKP – business as usual

Πέρα από τις υποκριτικές κραυγές για την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κύπρο από την Τουρκία, το ελληνοκυπριακό κατεστημένο φάνηκε ανακουφισμένο με την εκλογή του AKP στην κυβέρνηση.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγραφε στο twitter του την μέρα των τουρκικών εκλογών: turkey elections results are clear. If Erdogan means business we can solve the Cyprus problem.

Η δήλωση αυτή μεταφέρθηκε και στα ε/κ ΜΜΕ όμως δεν μπορεί να αποδοθεί τόσο καλά όσο στα αγγλικά. Είναι φανερό ότι ΔΗΣΥ και κυβέρνηση, αλλά και Ακιντζι και Τουρκία, βλέπουν το κυπριακό σαν business. Όλοι θέλουν να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Κανείς δεν νοιάζεται ουσιαστικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για το δικαίωμα περιουσίας εκτός αν αφορά την περιουσία των κεφαλαιοκρατών που εκπροσωπούν!

Για μια νέα ενωμένη πολιτική δύναμη στην Τουρκία

Πολλοί της αριστεράς αντιμετώπισαν τα αποτελέσματα των εκλογών με απογοήτευση. Πολλοί προχώρησαν ακόμη και σε δηλώσεις ότι θα μεταναστεύσουν.

Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο αρχικά φαίνεται. Το ποσοστό που πήρε το HDP ήταν μια επιτυχία μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Το HDP κατάφερε να συσπειρώσει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, των κούρδων και των κινημάτων. Αυτή τη συσπείρωση πρέπει να αξιοποιήσουν την επόμενη μέρα στην Τουρκία. Οι σύντροφοι μας, από την Σοσιαλιστική Ενναλακτική, την αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Τουρκία, καλούν στην διοργάνωση ενός συνεδρίου στο οποίο να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς, το HDP, το ΒΗΗ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς, τα κινήματα και τα συνδικάτα, ιδιαίτερα τις  DİSK, KESK, TMMOB, TTB που δώσαν την μάχη και υπερασπίστηκαν και στήριξαν το HDP σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, το οποίο να μεταφραστεί σε ένα κοινό μέτωπο, έναν νέο φορέα που να παλέψει ενωμένα για να σταματήσει τον πόλεμο, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 2000 λίρες και να προετοιμάσει τους υπόλοιπους αγώνες που έρχονται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: