Ferries όχι Frontex! Ασφαλή διέλευση των προσφύγων! Όχι άλλους νεκρούς στην Μεσόγειο!

12235280_10153092070137541_917627199_o

Τους πρώτους 10 μήνες του 2015 περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο. Σε ολόκληρη την Μεσόγειο οι νεκροί ξεπερνούν τους 2000.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ρίχνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς, προτείνουν στην ουσία περισσότερη καταστολή, παρά διάσωση και προστασία των προσφύγων.

Ένα από τα μέτρα είναι η ενίσχυση του ρόλου της Frontex στην φύλαξη των συνόρων. Τούσκ και Γιουνγκερ δεσμεύτηκαν για να μετατραπεί η Frontex σε μια πλήρη λειτουργική Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Παρόλο που η Κύπρος ούτε έχει δεχτεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων, ούτε είναι στην Σένγκεν και αποτελεί ένα απομονωμένο νησί, η Frontex, όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, θα βρίσκεται εδώ για να εκπαιδεύσει την Λιμενική και Ναυτική αστυνομία και τον στρατό της Κύπρου.

Διάσωση και πάταξη της λαθρομετανάστευσης;

Ένα από τα επιχειρήματα για την ενίσχυση της Frontex, είναι να συμβάλει στην διάσωση ανθρώπινων ζωών που κινδυνεύουν. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα!

Μετά το μεγαλύτερο στα χρονικά ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζας πριν 2 χρόνια όπου και χάθηκαν 940 ζωές, η ΕΕ αποφάσισε να ενδυναμώσει την Frontex την επιχείρηση «Triton». Η επιχείρηση αυτή απέτυχε! Τα ναυάγια δεν σταμάτησαν και η διάσωση των προσφύγων και μεταναστών δεν ήταν πιο αποτελεσματική! Αντίθετα το 2014 σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς 3400 άνθρωποι πέθαναν στην Μεσόγειο!

Όσο δεν υπάρχει νόμιμη και ασφαλής δίοδος για να έρθουν πρόσφυγες στην Ευρώπη, τόσο οι πρόσφυγες θα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους λαθρέμπορους! Καμία συνοριοφυλακή δεν πρόκειται να τους σταματήσει.

Φύλαξη συνόρων;

Φύλαξη από ποιους; Όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμμετέχουν σε πολέμους στις γειτονικές χώρες όπως στην Λιβύη, την Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιρακ κτλ, πόσο μεγάλη υποκρισία είναι να θέλουν να «φυλάσσουν τα σύνορα» από τους πρόσφυγες που οι ίδιες οι πολιτικές τους δημιουργήσαν!

Τι θα έπρεπε να γίνει

  • Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι να μπουν πλοία που να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τις ακτές της Τουρκίας, της Λιβύης, της Συρίας, προς την Ελλάδα, την Ιταλία και τις άλλες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν άμεσα δυνατό το σταμάτημα των πνιγμών στη θάλασσα και το χτύπημα της παράνομης διακίνησης.
  • Να πέσουν οι φράχτες όπου υπάρχουν (Έβρος, σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας κλπ) και να αντικατασταθούν από ανοικτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας που να διασφαλίζουν τη γρήγορη και ανθρώπινη διέλευση των προσφύγων για τη χώρα προορισμού τους.
  • Δυνάμεις χερσαίας ή ναυτικής καταστολής τύπου Frontex και άλλες παρόμοιες να καταργηθούν. Τα κονδύλια που προορίζονταν γι’ αυτές να διατεθούν για τους πρόσφυγες και τα κέντρα υποδοχής.
  • Να υπάρξει ένας καταμερισμός προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός ΕΕ αναλογικά, με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση.

Και αυτό προσωρινά μέχρι να υπάρξει κατάπαυση πυρός στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη και πολιτικές γενναίας οικονομικής βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες ώστε να γίνει δυνατή η εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτές είναι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όχι απαραίτητα από μαρξιστές και επαναστάτες, αλλά από επιστήμονες και κοινωνικούς φορείς που απλά έχουν μια δημοκρατική και ανθρωπιστική ευαισθησία – ακόμα και από τον υπεύθυνο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με έναν στοιχειώδη σχεδιασμό και πολιτική βούληση θα ήταν δυνατό να γίνουν σχετικά απλά και γρήγορα. Και να σώσουν χιλιάδες ζωές άμεσα.

Μόνος τρόπος για να πιέσουμε να υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση είναι να ασκηθεί πίεση από όλους αυτούς τους πολίτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, που παρόλη την κρίση που βιώνουν, παρόλο τις επιθέσεις στο δικό τους βιοτικό επίπεδο δείχνουν μια θαυμαστή αλληλεγγύη!

Να αλλάξουμε τις πολιτικές που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, να σταματήσουμε τους πνιγμούς, αλλά και να συνδέσουμε τα αιτήματα αυτά με τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τις πολιτικές που επιβάλλουν μια χούφτα καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η ταξική αλληλεγγύη δεν έχει στόχο να μοιράσουμε τη δυστυχία και τη φτώχεια μας. Αλλά να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους μας. Γιατί η Ευρώπη μας χωράει, ο καπιταλισμός όχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: