Ένα πλοίο διασώθηκε από τις αγγλικές βάσεις της Δεκέλειας

Στις 21 Οκτωβρίου 114 άτομα, Σύριοι, παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι, οι οποίοι πήγαιναν στην Ελλάδα, διασώθηκαν από της Βρετανικές Βάσεις και βρίσκονται τώρα στη Δεκέλεια. Οι πρόσφυγες αυτοί είναι κάτω από την ευθύνη των βάσεων καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2003 μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, οι πρόσφυγες που φθάνουν απευθείας στην βρετανική βάση είναι ευθύνη του Λονδίνου και θα έχουν μεν πρόσβαση στις υπηρεσίες της Κύπρου, αλλά το κόστος θα επιβαρύνει τους Βρετανούς. Παρόλα αυτά 14 άτομα δόθηκαν στις κυπριακές αρχές, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ οι βάσεις πιέζουν τους υπόλοιπους να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι πρόσφυγες εξεγείρονται και ζητούν από την Βρετανική Κυβέρνηση να μεταφερθούν στην Αγγλία.

4265

Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης….

Οι βάσεις έφτιαξαν έναν καταυλισμό όπου μένουν οι πρόσφυγες. Οι συνθήκες διαβίωσης, οδήγησαν τους πρόσφυγες στο να εξεγερθούν. Οι περιγραφές τους μοιάζει να είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τι ειρωνεία, στην ίδια περιοχή, λίγα βήματα πιο μακριά, το 1946 υπήρχε ένα βρετανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης με εκατοντάδες εβραίους που συλλήφθηκαν στην προσπάθειά τους να μπουν στην Παλαιστίνη.

Η εξέγερσή τους ήταν ο μόνος τρόπος να τραβήξουν την προσοχή και να μάθει όλη η Κύπρος για τις συνθήκες διαβίωσής τους μια και οι βάσεις τους έχουν αποκλείσει, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στα ΜΜΕ, ούτε σε ΜΚΟ ή άλλες οργανώσεις, δικηγόρους, και άλλα άτομα. Ένας πρόσφυγας απείλησε να αυτοκτονήσει, κάποιοι έβαλαν φωτιά στις σκηνές στις οποίες ζουν.

Μέσα από το βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, γίναμε μάρτυρες των προσφύγων που καταγγέλλουν:

«Το όνομα μου είναι Μανάρ και είμαι από την Συρία. Είναι 27 ετών. Φθάσαμε εδώ από λάθος, για να γλυτώσουμε από τον πόλεμο. Περάσαμε τρεις μέρες στην θάλασσα και κινδυνέψαμε πολλές φορές να πεθάνουμε…. Εδώ μας μετράνε κάθε μέρα σαν να είμαστε σε φυλακή… Δεν αντέχουμε άλλο.»

«Αφήστε μας να φύγουμε»

«Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα».

«Είμαι 12 χρονών, καθόμαστε εδώ στα αντίσκηνα και κρυώνουμε. Δεν μας επιτρέπεται να βγούμε έξω… Σας παρακαλούμε βοηθείστε μας!»

«δεν υπάρχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»,

«δεν είμαστε τρομοκράτες».

Όντας στην αρμοδιότητα των ΒΒ καλούν τον Κάμερον να τους αφήσουν να πάνε στην Αγγλία. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν πάρει απάντηση.

http://www.theguardian.com/world/2015/nov/03/refugees-plead-for-release-raf-base-cyprus


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: