67 Ιρακινοί και Σύριοι Κούρδοι πρόσφυγες στις Βρετανικές Βάσεις: 17 χρόνια σε μια ανοιχτή φυλακή – το άκρον άωτον της υποκρισίας!

 

Road-to-nowhere---entranc-012

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις βρετανικές βάσεις. Η πρώτη ομάδα έφτασε στις βάσεις το 1998, και αποτελούνταν κυρίως από Κούρδους από το Ιράκ και την Συρία. Οι αιτήσεις των προσφύγων αυτών εξετάστηκαν από τις βάσεις, σε κάποιους παραχωρήθηκε άσυλο από τις βρετανικές βάσεις – όχι όμως την βρετανική κυβέρνηση, και σε κάποιους όχι, παρόλα αυτά δεν απελάθηκαν. Όταν το 2003 η Βρετανία βομβάρδιζε το Ιράκ, δεν δέχτηκε να επανανοίξει τις αιτήσεις που απέρριψε στο παρελθόν, να τις επαναξιολογήσει με τα νέα δεδομένα – του πολέμου που η ίδια Βρετανία έκανε, και να τους παραχωρήσει άσυλο. Αντίθετα ήθελε να τους στείλει πίσω! Ακόμη και τώρα που η Βρετανία βομβαρδίζει την Συρία μέσω των ΒΒ, δεν έχει παραχωρήσει άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους, ούτε δέχεται, αναγνωρισμένοι και μη πρόσφυγες των βάσεων να μετακινηθούν στην Βρετανία!

Το 2006 οι βάσεις προσπάθησαν να περάσουν αυτούς τους ανθρώπους στο σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρόσφυγες αντέδρασαν. Η κυπριακή δημοκρατία δεν θα αναγνώριζε τα 10 περίπου χρόνια που διέμεναν στις βάσεις, ούτε θα έδινε δικαίωμα για υπηκοότητα (δίνεται στα 7 χρόνια νόμιμης παραμονής) ενώ οι αιτήσεις τους θα εξετάζονταν από την αρχή για παραχώρηση ασύλου.  Κάποιοι από τους πρόσφυγες δέχτηκαν και προσπάθησαν να ζήσουν στις περιοχές της ΚΔ. Επέστρεψαν λίγο αργότερα στις βάσεις, μια και η επιβίωση στην ΚΔ ήταν αδύνατη.

Το 2010 οι ββ επέδωσαν στους πρόσφυγες χαρτιά έξωσης. Οι πρόσφυγες για άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους. Μετά από πολλές μέρες κινητοποιήσεις οι ββ απέσυραν το αίτημα και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν στα εδάφη των βάσεων, σε μια ανοιχτή φυλακή. Δεν έχουν κανένα τρόπο διαφυγής – δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα ούτε καν για την Βρετανία. Τα παιδιά τους είναι απάτριδα καθώς δεν έχουν καμία αναγνωρισμένη υπηκοότητα, παρά μόνο ένα πιστοποιητικό γέννησης από τις βρετανικές βάσεις.

Οι πρόσφυγες το 2006, το 2010 και σήμερα έχουν τα ίδια αιτήματα: να τους δοθεί άσυλο, υπηκοότητα και άδεια μετεγκατάστασης στην Βρετανία. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η βρετανική κυβέρνηση αφού εδώ και χρόνια βομβαρδίζει τις χώρες τους, βομβαρδίζει τα σπίτια τους και τους έχουν σε μια ανοιχτή φυλακή εδώ και 17 χρόνια!

Όμως η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται! Αυτή είναι η υποκρισία και η απανθρωπιά του καπιταλισμού, και του ιμπεριαλισμού σε όλο της το μεγαλείο!

http://www.theguardian.com/world/2014/oct/21/refugee-families-marooned-raf-base-cyprus

http://kisa.org.cy/wp-content/uploads/2015/10/BritBasesBackground.pdf

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: