Απεργία στις Βρετανικές Βάσεις: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απεργοί δείχνουν τον δρόμο

Στις 7 του Σεπτέμβρη, μια ιστορική απεργία ξεκίνησε στην Κύπρο. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις κατέβηκαν σε απεργία, η οποία διήρκησε για 5 μέρες.

SBA-strike-750x347

Το αίτημά τους ήταν να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς και στα ωφελήματά τους, οι οποίες υπολογίζονται να φτάσουν μέχρι και το 17.5%, προκειμένου η διοίκηση των Βάσεων να εξοικονομήσει 1.3 εκατομμύρια στερλίνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μισθοί των κύπριων εργαζομένων στις βάσεις επηρεάζεται με δικαιολογία την οικονομική κρίση. Το 2013, μετά από διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση των Βάσεων, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε πάγωμα των μισθών τους, ενώ στη συμφωνία που υπέγραψαν έγραφε ρητά ότι δεν θα γίνει καμία παραβίαση των όρων των συμβάσεων των εργαζομένων χωρίς να γίνει πρώτα διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες για τις εν λόγω περικοπές, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν πουθενά. Η διοίκηση, μονομερώς ανακοίνωσε ότι θα γίνει αλλαγή συμβολαίων την  1η  του Σεπτέμβρη, και οι συντεχνίες ανακοίνωσαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα κατέλθουν σε απεργία.

Έτσι κι έγινε. Την 1η  του Σεπτέμβρη, τα συμβόλαια όλων των κυπρίων εργαζομένων στις βάσεις ακυρώθηκαν και κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν νέα, με μειώσεις σε μισθούς.

Να σημειώσουμε ότι για τους Άγγλους εργαζόμενους δεν προβλέπονται μειώσεις. Μάλιστα από το 2013 μέχρι σήμερα, οι μισθοί τους αυξάνονταν κατά 1% το χρόνο!

Όλες οι συντεχνίες των κυπρίων εργαζομένων, εκπροσωπώντας τους 1300 περίπου εργαζόμενους που εργοδοτούνται και στις δύο Βάσεις, η ΠΑΣΥΔΥ, η ΠΕΟ, η ΣΕΚ, και από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων η DEV- IS, TURK – SEN, AS-SEN ήρθαν σε συνεννόηση και κατέβηκαν μαζί σε απεργία.

Παρόλο που δεν διακόπηκε η πολεμική λειτουργία των βάσεων, φαίνεται ότι η διοίκηση των βάσεων ταρακουνήθηκε αρκετά καθώς έκανε τα πάντα για να σταματήσει την απεργία.

Προσπάθησε αρχικά να στρέψει τον έναν εργαζόμενο ενάντια στον άλλο καλώντας κάθε συντεχνία ξεχωριστά για διαπραγματεύσεις, κι έπειτα καλώντας ξεχωριστά τους εργαζόμενους που δουλεύουν στη Δεκέλεια, και ξεχωριστά αυτούς που δουλεύουν στο Ακρωτήρι. Την τρίτη μέρα της απεργίας κατέβασε απεργοσπάστες αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει την απεργία. Την ίδια μέρα διπλοκάμπινο Άγγλων στρατιωτικών έπεσε με φόρα πάνω στην πικετοφορία των απεργών τραυματίζοντας δύο. Ούτε αυτός ο εκφοβισμός πέτυχε. Η απεργία συνεχίστηκε μέχρι και την Παρασκευή όπως και ήταν προγραμματισμένο.

Τη Δευτέρα 14/9 ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση. Οι συντεχνίες των εργαζομένων κατέθεσαν ακόμη και πλάνο εξεύρεσης του 1.3 εκατομμυρίου, χωρίς περικοπές μισθών όμως δεν έγινε δεχτό το σχέδιο αυτό από τη διοίκηση. Είναι φανερό ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ο στόχος είναι να επιτεθούν στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις Βάσεις.

Αφού οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμη μια φορά άκαρπες, οι συντεχνίες δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν καμία περικοπή και ότι θα προχωρήσουν ξανά σε απεργία, κλιμακούμενη, στα τέλη του Οκτώβρη.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των ε/κ και τ/κ εργαζομένων που δίνουν στις Βάσεις. Αν θέλει η αγγλική κυβέρνηση να κάνει περικοπές είναι καιρός να τις κάνει από τους εξοπλισμούς και τις πολεμικές της δαπάνες.

**Από ότι φαίνεται η απεργία στις βάσεις, πέρα από τον σημαντικό δικοινοτικό χαρακτήρα δεν κατάφερε να επηρεάσει την πολεμική λειτουργία των βάσεων. Αυτήν  τη στιγμή από τις βρετανικές βάσεις γίνονται βομβιστικές επιθέσεις με αεροσκάφη Τορνέιντο, ενάντια στο ΙΣΙΣ στο Ιράκ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει πολλά χρήματα να δαπανήσει ακόμη σε βομβιστικές επιθέσεις και εισβολές, όμως δηλώνει ότι δεν έχει όταν πρόκειται για μισθούς, επιδόματα και συντάξεις!                                                                                                             ΑΚ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: