ΛΟΑΤΙ: Τα συμφωνήσανε, δεν επαναπαυόμαστε ! Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται!

Του Θεόδωρου Ι.

Με το καλοκαίρι να έχει τελειώσει και έχοντας καταφέρει να αποφύγει προσωρινά η Βουλή το «καυτό» θέμα  του Σύμφωνου Συμβίωσης (Νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης), πράμα αναμενόμενο -η αναβολή και η καθυστέρηση του – τώρα πλέον ανανεωμένη και φρεσκαρισμένη θα μελετήσει επιτέλους το «επίμαχο» νομοσχέδιο. Να υπενθυμίσουμε ότι παρά τη «δυναμική» που υπήρξε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το Pride με πληθώρα βουλευτών και πολιτικών να αδράξουν την ευκαιρία για προβολή εν τούτοις το νομοσχέδιο αφέθηκε για συζήτηση μετά το καλοκαίρι.

41l4GSp7inL._SY300_

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί, θα τροποποιηθεί και θα πάει προς ψήφιση. Την τελική του μορφή δεν την γνωρίζουμε αλλά οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν αφήνουν και πολλές προσδοκίες. Όπως μας δείχνει όλη αυτή η ιστορία είμαστε πολύ πίσω σαν κοινωνία όσον αφορά την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων και μία απλή νομοθετική αναγνώριση ομόφυλων ζευγαριών, όσο καλοδεχούμενη και μεγάλο βήμα προς τα εμπρός κι αν είναι, ΔΕΝ λύνει τα προβλήματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και ΔΕΝ επιφέρει ως δια μαγείας την ισότητα, ίσα δικαιώματα και αναγνώριση.

Αντιθέτως όλα όσα έγιναν και ακούστηκαν και θα γίνουν και θα ακουστούν σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, το Σύμφωνο, τον γάμο, την υιοθεσία κτλ…. αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων δηλαδή να περάσει ένα νομοσχέδιο για να γλιτώσουν τυχόν καταδίκη της χώρας μας[1], να έχουν να καυχώνται το μεγάλο τους «επίτευγμα», να καθησυχάσουν την ΛΟΑΤ κοινότητα, μερικοί μάλιστα ευελπιστώντας σε ψήφους από αυτή ενώ άλλοι να προάγουν το μίσος, την προκατάληψη και τον φανατισμό προσδοκώντας και αυτοί σε ψήφους από τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας. Άλλωστε πλησιάζουν και βουλευτικές εκλογές. Δεν ευαισθητοποιήθηκαν ξαφνικά πολιτικοί και κόμματα και αυτό φαίνεται από την στάση διαφόρων κομμάτων στο ζήτημα αλλά και το πως (δεν) αντιμετωπίζουν ρατσιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές βουλευτών τους.  Αυτό φανερώνει τις προθέσεις και διαθέσεις ενός αδρανές πολιτικού συστήματος το οποίο απλά εξυπηρετεί πολιτικά και άλλα συμφέροντα.

Θέματα αναγνώρισης, ισότητας και δικαιωμάτων δεν επιλύονται εντός ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, ακριβώς γιατί το ίδιο το σύστημα διαιωνίζει και εκμεταλλεύεται την ανισότητα. Η μάχη για ισότητα πρέπει να είναι στοχευμένη στο τι συντηρεί αυτές τις ανισότητες και σε αυτούς που εκμεταλλεύονται είτε την άγνοια, τον φόβο και ακόμη χειρότερα την προκατάληψη και τον φανατισμό για δικό τους πολιτικό κέρδος.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώθηκε πλέον συνταγματικά, είναι ένα καλό παράδειγμά ενός κοινωνικού κινήματος επεκτεινόμενο σε όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας. Ένα κίνημα το οποίο δεν στηριζόταν μόνο σε θέματα νομοθετικά και πολιτικά αλλά στόχευε σε μια κοινωνική αλλαγή.

Χρειαζόμαστε ένα κίνημα που αντιστέκεται στο σύνολο της καταπίεσης και της ανισότητας και βασίζεται στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, των γυναικών και ΛΟΑΤΙ ατόμων. Το οποίο οργανωμένο θα μπορεί να παρέμβει στην ίδια την κοινωνία και να επιφέρει πραγματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη, όπου ο πλούτος και η εξουσία απομακρύνεται από τα χέρια λίγων προνομιούχων και όπου η βάση για τη προκατάληψη και την καταπίεση θα έχει ριζικά εξαλειφθεί.

 

[1] οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναγκάζουν την χώρα μας να δώσει νομική αναγνώριση στις σχέσης ομόφυλων ζευγαριών αλλιώς παραβιάζει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στο Δικαίωμα Σεβασμού της Ιδιωτικής και Οικογενειακής Ζωής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: