ΓΕΣΥ: Η επίθεση εναντία στο δικαίωμα της υγείας συνεχίζεται

Του Παναγιώτη Σολωμού

apergia3(1)

Η προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) με κύριο στόχο την αυτονόμηση -ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα είναι ένα από τα μνημονιακά καθήκοντα άλλα και στόχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, μιας κυβέρνησης που εκφράζει και προωθεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Αυτό το καθήκον ανάλαβε να υλοποιήσει ο πρώην υπουργός υγείας Φίλιππος Πατσαλής  ο οποίος μετά από «διαβουλεύσεις και συζητήσεις» με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο και κατάθεσε. Το νομοσχέδιο όμως αυτό αποσύρθηκε από το υπουργικό. Το νομοσχέδιο αυτό δεν το ενέκρινε ούτε και η Τρόικα.  Αυτός φαίνεται να ήταν και ο ουσιαστικός  λόγος που οδήγησε τον υπουργό να υποβάλει την παραίτηση του και όχι οι προσωπικοί λόγοι στους οποίους αναφέρθηκε.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήνει αμφιβολίες ότι ο κύριος λόγος είναι ότι δεν προωθούσε στο βαθμό που ήθελε τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Άλλωστε το δήλωσε και ο ίδιος αλλά δεν δόθηκε από κανέναν η δέουσα προσοχή: Στην επιστολή για την παραίτησή του ευχήθηκε ότι «αυτή τη φορά, τα όποια προβλήματα και τα όποια συμφέροντα, να μην σταθούν εμπόδιο στην υλοποίηση τους».

Ένα από τα σημεία σύγκρουσης είναι το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών.  Οι ιδιώτες θέλουν το πολυασφαλιστικό στο οποίο την ασφαλιστική κάλυψη θα παρέχεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το νομοσχέδιο προνοούσε μεικτό σύστημα, δηλαδή εκτός από τις ιδιωτικές εταιρείες περιλάμβανε και τον ΟΑΥ (οργανισμός ασφάλισης υγείας) που είναι δημόσιος και ο οποίος στα αρχικά σχεδία για το ΓΕΣΥ ήταν ο μόνος που θα πρόσφερε ασφαλιστική κάλυψη. Ένα άλλο σημείο σύγκρουσης συμφερόντων είναι η αυτονόμηση των δημόσιων Νοσηλευτηρίων, με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών να μην δέχονται καμιά δημοσιά στήριξη των αυτονομημένων νοσηλευτηρίων, ενώ το νομοσχέδιο προνοούσε σταδιακή απόσυρση της οικονομικής στήριξης τους από την κυβέρνηση.

Μετά την παραίτηση του υπουργού και τον διορισμό νέου η κυβέρνηση ανάβαλε την προσπάθεια λειτουργιάς του ΓΕΣΥ, και έθεσε σαν στόχο την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Στην ουσία ο στόχος της είναι μέσα από την αυτονόμηση να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ήδη όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική υποβάθμισης απαξίωσης και εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας, με τις λίστες αναμονής να μετατρέπονται σε λίστες αναμονής για τον θάνατο. Ταυτόχρονα αφήνει το πεδίο ανοικτό για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την ιδιωτική ασφάλιση. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το ΓΕΣΥ δεν έχει στόχο να προσφέρει την δυνατότητα  υγείας σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα άλλα  να μετατρέψει την υγεία σε ακόμα ένα μέσο ξεζουμίσματος των εργαζομένων και  χαμηλόμισθων.

Όλα αυτά την στιγμή που από μια ανάλυση των ιδιωτικών δαπανών υγείας και την επιβάρυνση των νοικοκυριών, διαπιστώνεται ότι στην Κύπρο περίπου το 54% των συνολικών δαπανών υγείας δαπανάται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ περίπου το 50%, καταβάλλεται απευθείας από τους ασθενείς. Η ιδιωτική δαπάνη είναι 2,5 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η απληστία όμως των ιδιωτικών κλινικών και των συμφερόντων των ασφαλιστικών δεν σταματά!.

Την προηγούμενη περίοδο είδαμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να καταφέρνουν και να συντονιστούν σε κάποιες δράσεις τους ενάντια στην αυτονόμηση. Η αντιμετώπιση δε από το κοινό δεν ήταν όσο επιθετική όσο θα ήθελαν κυβέρνηση και ΜΜΕ. Η προπαγάνδα ότι οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι φταίνε για την κατάντια των νοσοκομείων συνεχίζει και θα εντείνεται όσο θα πλησιάζει η ώρα της ιδιωτικοποίησης. Ήδη ο Φιλελεύθερος μετάφρασε την παραίτηση του Πατσαλή, ότι η παραίτηση ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης και έντονης αντιπαράθεσης με το κατεστημένο και τις συντεχνιακές οργανώσεις που δεν ήθελαν την ψήφισή του νομοσχεδίου[1].

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, είναι αναγκαία η προώθηση και ο συντονισμός των αγώνων των Νοσηλευτών, ασθενών, ιατρών και  της κοινωνίας  με στόχο την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης, της Τρόικας και των ιδιωτικών συμφερόντων. Γιατί η υγεία είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα. Είναι ανάγκη κι όχι προνόμιο.

  • Αυτοί οι αγώνες χρειάζεται να στοχεύουν στηνδημόσια δωρεάν υγεία για όλους – δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα και ανάγκη.
  • αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία
  • αύξηση του αριθμού των ιατρών- νοσηλευτών  έτσι που να σταματήσουν να υπάρχουν λίστες. Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
  • την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης  ασθενειών
  • Διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην λειτουργία τους κι έτσι  να αποτρέπονται οι παρεμβάσεις να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να αποφεύγονται οι κλοπές μέσα από προμήθειες κλπ.

Δείτε παραπάνω για το ΓΕΣΥ:
https://nedacy.wordpress.com/2015/02/11/oxi-sti-dialysi-kai-to-ksepoulima-twn-nosokomeiwn-allileggiki-stous-nosileutes/

https://nedacy.wordpress.com/2014/12/18/autonomia-nosileutiriw-simaineypovathmisi-kai-idiwtikopoiisi-tis-ygeias/

[1] http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/266564/paraitisi-vomva-tou-ypourgou-ygeias-diavaste-tin-epistoli

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: