Φαρμακοβιομηχανία: ο Shkreli δεν ήταν ένα μεμονομένο γεγονός, ήταν ο κανόνας

 

 ή πώς  οι φαρμακευτικές εταιρείες επηρεάζουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

της Ρόζας Χαραλάμπους

cnbc_shkreli_1509212a1-800x430

Για αρκετές μέρες ο τριανταδιάχρονος Martin Shkreli χαρακτηρίζονταν ως «ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής». Η εταιρεία στην οποία o Shkreli είναι Hedge Fund Manager αγόρασε τα δικαιώματα ενός φαρμάκου το οποίο συνταγογραφείται για ασθενείς που πάσχουν από AIDS  και καρκίνο. Η τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου εκτοξεύθηκε από τα $13.50 ανά χάπι στα  $750.00 ανά χάπι. Δηλαδή η τιμή του αυξήθηκε κατά 5500%!

Ο Shkreli δεν είναι καν εργαζόμενος στη συγκεκριμένη φαρμακευτική. Ο λόγος που αύξησε την τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι καθαρά και μόνο το κέρδος. Η αδικαιολόγητηγια τους εργαζόμενους, γιατί για την άρχουσα τάξη και για τα άτομα σαν τον Shkreli αυτή η ενέργεια είναι απολύτως δικαιολογημένη μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς – εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων δεν είναι κάτι καινούριο.

Η υπόθεση Shkreli απλά το έβγαλε στην επιφάνεια. Στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης υπήρχαν έντονες αντιδράσεις. Ο Shkreli δέχτηκε έντονη κριτική ακόμη και από τη Hilary Clinton η οποία στα πλαίσια της εκλογικής της καμπάνιας έκανε αναφορά σε πλάνο ρύθμισης των τιμών των φαρμάκων. Ακόμη και ο ίδιος ο Shkreli αφού είδε ότι η εκτόξευση της τιμής του συγκεκριμένου φαρμάκου κάνει κακό στην εικόνα του δεσμεύθηκε να χαμηλώσει την τιμή του έτσι ώστε να γίνει πιο «προσβάσιμο».

Εκεί που τόσο η Hilary όσο και οι αναλυτές των κυρίαρχων ΜΜΕ ανήγαγαν την αύξηση της τιμής είναι στο ότι δεν υπάρχει επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο για  τις τιμές των φαρμάκων. Φυσικά και κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχει. Ποιος όμως θα το κάνει; Τα λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών δαπανούν δισεκατομμύρια για να εμποδίσουν τα όργανα λήψης αποφάσεων να θεσμοθετήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές των φαρμάκων. Ακόμη, δαπανούν αρκετούς πόρους σε διαφημίσεις έτσι ώστε να καταφέρουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ρύθμιση των τιμών των φαρμάκων.

Αρκετές φορές οι φαρμακευτικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι τιμές των φαρμάκων εκτοξεύονται λόγω των υψηλών δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν περισσότερα χρήματα σε λόμπι και διαφήμιση παρά σε έρευνα και ανάπτυξη. Συγκεκριμένα το 2001 οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ δαπάνησαν 78,1 εκατομμύρια δολάρια σε ενέργειες λόμπι παρά σε έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον, οι φαρμακοβιομηχανίες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους χρηματοδοτούν πολιτικές καμπάνιες. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1997-2002 στις ΗΠΑ οι δαπανήθηκαν 37 εκατομμύρια δολάρια σε καμπάνιες πολιτικών κομμάτων και προσώπων.

Όχι μόνο δεν δαπανούν χρήματα στην έρευνα, αλλά την κατευθύνουν στο συγκεκριμένο τομέα ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Δηλαδή, εάν μία έρευνα αποδείξει ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο είναι επιβλαβές ή ανώφελο στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να μην ληφθεί υπόψη ή να θεωρηθεί μη επαρκής. Οι φαρμακοβιομηχανίες εδώ και χρόνια δεν επηρεάζουν μόνο την τιμή των φαρμάκων, αλλά και ποια φάρμακα συνταγογραφούνται, ποια όχι, ποια προωθούνται από συγκεκριμένους γιατρούς και νοσοκομεία, ακόμη κι αν σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβές για τον ασθενή.

Συμπερασματικά, πράγματι η απουσία ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει τις τιμές των φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο την υγεία αρκετών ανθρώπων. Δεν θα μπορέσει όμως ποτέ να γίνει όσο αυτοί που φτιάχνουν τους νόμους χρηματίζονται από τις πολυεθνικές, όταν το κέρδος των πολυεθνικών αλλά και άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας βρίσκεται πάνω από τις ανάγκες των ασθενών. Για να το αλλάξουμε αυτό, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας πρέπει να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση. Χρειαζόμαστε ειλικρινείς πολιτικούς της αριστερά οι οποίοι θα έρθουν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των πολυεθνικών αντί να τους χαδεύουν το αυτί και να υπακούουν στις εντολές τους.

Πηγές:

http://www.socialistalternative.org/2004/09/01/the-lobbyists-other-drug-war/

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/sep/24/drug-price-hikes-cures-msf-martin-shkreli

https://www.youtube.com/watch?v=9cbbyPc1h1g&ab_channel=AJ+

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: