Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ μπορεί να αποτραπεί μόνο μέσα από δυναμικούς και συντονισμένους αγώνες

του Παναγιώτη Σολωμού

CNA_Fe49481bb0edc4e798471d259327eb565-e1435131262469

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων  όχι μόνο δεν στοχεύει στη λύση των προβλημάτων της οικονομίας και των οργανισμών που ιδιωτικοποιεί  άλλα αντίθετα στοχεύει στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ της πλουτοκρατίας και το ξεπούλημα κερδοφόρων οργανισμών . Η ΑΤΗΚ είναι  ο πρώτος κερδοφόρος δημόσιος οργανισμός  που παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί,  μπαίνει στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.  Η ΑΤΗΚ προσφέρει κάθε χρόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της  κρίσης έχει προσφέρει άλλα 750 εκατομμύρια.  Η αξία της ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια όσον αφορά την εθνική υποδομή  ενώ  η αξία του διεθνούς  της δικτύου  υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ,  εκτός των θυγατρικών της στο εξωτερικό

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μαζί με την τρόικα έχουν ήδη  δημιουργήσει τα σχέδιά τους και προχωρούν  στην υλοποίησή τους. Σε πρώτη φάση δημιουργείται η ΑΤΗΚ ΛΤΔ  δηλαδή εταιρεία ιδιωτικού δίκαιου, η όποια αναλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων της ΑΤΗΚ. Τις μετοχές της ΑΤΗΚ ΛΤΔ τις αναλαμβάνει το κράτος με στόχο την πούλησή τους σε επενδυτή. Η δημιουργία της ΑΤΗΚ ΛΤΔ αναμένεται να περάσει από τη Βουλή μέχρι τον Δεκέμβριο. Αφού η κυβέρνηση περάσει κάτω από τον πλήρη έλεγχό της την Ιδιωτική ΑΤΗΚ στοχεύει να την πουλήσει μέσα σε εννέα μήνες .

Το ΑΚΕΛ και τα συνδικάτα τάχτηκαν από την αρχή ενάντια  στις ιδιωτικοποιήσεις.  Προχώρησαν μάλιστα σε κάποιες κινητοποιήσεις, στην ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ, και την Αρχή Λιμένων, που περιορίστηκαν  σε στάσεις εργασίας μερικών ωρών και διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή (ντουφεκιές στον αέρα) . Αρνήθηκαν όμως να συντονίσουν  τους αγώνες των εργαζομένων σε όλους τους  ημικρατικούς οργανισμούς και να προχωρήσουν σε κοινές απεργιακές δράσεις 24ωρων και 48ωρων κινητοποιήσεων. Η  ΣΕΚ δεν συμμετείχε σε καμία  από  τις κινητοποιήσεις,  τα μέλη της όμως έπαιξαν σημαντικό ρολό στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην ΑΗΚ σε βαθμό που η τοπική ηγεσία να έρθει σε ρήξη με την ηγεσία του Συνδικάτου και να αποχωρισει. Έτσι αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι η ηγεσία της ΣΕΚ παίζει ξεκάθαρα το παιχνίδι της κυβέρνησης και της Τρόικας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες,  η ηγεσία του ΑΚΕΛ, η Επιτροπή Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις που δημιούργησε και η ΠΕΟ έδειξαν για ακόμα μια φορά ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μόνο στα λόγια αφού αρνούνται  να ηγηθούν ενός  δυναμικού και συντονισμένου αγώνα με στόχο την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, και στην ουσία αποτελούν φρένο στην ανάπτυξη των εργατικών και κοινωνικών αγώνων. Έδωσαν έτσι την ευκαιρία στην κυβέρνηση  να εμφανιστεί σαν παντοδύναμη και να περάσει την πολιτική της υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων,  η όποια για να κάμψει την οποιαδήποτε αντίσταση των εργαζομένων  τους υπόσχεται και δεσμεύεται  ότι θα σεβαστεί τα εργασιακά τους δικαιώματα και κεκτημένα. Αυτό μάλιστα έγινε  σε συνάντηση που είχε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  με τα συνδικάτα. Εκεί υποσχέθηκε ότι στη Βουλή θα κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ΑΤΗΚ ΛΤΔ και ένα άλλο που να δίνει αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που θέλουν να αφυπηρετήσουν, να δίνει δικαίωμα σε όσους θεωρηθούν πλεονάζοντες να απορροφηθούν στην Δημόσια Υπηρεσία  με τους ίδιους όρους και να σεβαστεί τα εργασιακά  κεκτημένα για ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της ΑΤΗΚ ΛΤΔ .

Ουσιαστικά οι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ θα παραμείνουν στην κρατική πλέον ΑΤΗΚ  η όποια αφού πουλήσει τις μετοχές της στους ιδιώτες θα αναλάβει την αποδέσμευση του νυν υπαλληλικού προσωπικού μέσα από αποζημιώσεις, προσφορά μετοχών και μετακίνηση τους σε άλλες δημόσιες θέσεις. Mε το τρόπο αυτό το κόστος από την πιο πάνω αποδέσμευση θα μεταφερθεί στο δημόσιο και την κοινωνία ενώ οι ιδιώτες θα πάρουν τις υποδομές και εργασίες της ΑΤΗΚ χωρίς το προσωπικό για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν δικό τους φτηνό εργατικό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη όλα τα συνδικάτα ανεξαίρετα αφού τάχθηκαν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις  δήλωσαν ικανοποιημένα από τις δεσμεύσεις του Πρόεδρου. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων  και  διαγράφουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει άθλημα την καταπάτηση των υποσχέσεών του, διαγράφουν το γεγονός ότι  στην ιδιωτικοποιημένη ΑΤΗΚ οι εργασιακές συνθήκες που θα κυριαρχήσουν είναι αυτές που υπάρχουν και στις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών , δηλαδή έλλειψη οργάνωσης και μισθοί πείνας. Ξεχνούν ακόμα ότι και στις περιπτώσεις που δίνουν κάτι σε κάποιους εργαζόμενους το κάνουν για να τους εξαγοράσουν και να διασπάσουν το κίνημα.

Αρκετοί εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα και τον ρολό της ηγεσίας των συνδικάτων και αναζητούν τρόπους αντίδρασης. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει για την ανατροπή αυτών των εξελίξεων είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής αγώνα, η οποία να αγκαλιάζει όλους τους αγωνιστές υπαλλήλους ανεξάρτητα σε πιο συνδικάτο είναι οργανωμένοι και η οποία να βάλει στόχο το συντονισμό των αγώνων σε όλους τους ημικρατικούς και μέσα από κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις να διεκδικήσει την παραμονή των ημικρατικών οργανισμών κάτω από δημόσιο έλεγχο άλλα και να διεκδικήσει  τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα από τη διαφάνεια και τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: