Πραξικόπημα – εισβολή: Τα εγκλήματα του φασισμού – εθνικισμού

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974,ενάντια στην κυβέρνηση Μακαρίου αποτελεί σταθμό στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία γιατί στην ουσία σηματοδοτεί την απαρχή της ολοκλήρωσης της βίαιης και καταστροφικής διευθέτησης του κυπριακού στη βάση του εθνικού ξεκαθαρίσματος. Αυτήν τη φορά σε βάρος των Ε/κυπρίων σε αντίθεση με την περίοδο ’63-’67 που έγινε σε βάρος των Τ/Κυπρίων.

205617-e3


Το πραξικόπημα οργανώθηκε και καθοδηγήθηκε από την Ελληνική Χούντα μέσω των στρατιωτικών δυνάμεων που έλεγχε στην Κύπρο. Δηλαδή την ΕΛΔΥΚ, άλλα και την Εθνική Φρουρά που στελεχωνόταν από Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι έκαναν συστηματική προπαγάνδα ενάντια στην κυβέρνηση Μακαρίου και την Αριστερά και υπέρ της «Εθνικής Κυβέρνησης» της Ελλάδας δηλαδή της Χούντας.

Παράλληλα με τη δράση της Χούντας είχαμε και τη δράση της ΕΟΚΑ Β. Το 1971 επιστρέφει στην Κύπρο ο Γρίβας και ιδρύει την ΕΟΚΑ Β, μια παραστρατιωτική φασιστική οργάνωση, με στόχο την Ένωση κατηγορώντας τον Μακάριο ότι είχε εγκαταλείψει το στόχο της Ένωσης και ότι συνεργαζόταν με τους κομουνιστές. Η ΕΟΚΑ Β δεν απέκτησε λαϊκή στήριξη σε αντίθεση με την ΕΟΚΑ, και αυτό επειδή ο αγώνας της ΕΟΚΑ είχε και αντιαποικιακό χαρακτήρα ενώ οι μέθοδοι της ΕΟΚΑ Β ήταν οι δολοφονίες υποστηρικτών του Μακαρίου αλλά και όσων αγωνίζονταν ενάντια στην Ελληνική Χούντα, και οι ανατινάξεις κυβερνητικών κτηρίων. Η ΕΟΚΑ Β παρότι δεν ελεγχόταν άμεσα από τη Χούντα, ιδεολογικά ταυτιζόταν μαζί της, ενώ με την εκδήλωση του πραξικοπήματος οι οπαδοί της εξοπλιστήκαν και αποτέλεσαν τους πυρήνες στήριξης και επιβολής του πραξικοπήματος στις συνοικίες και τα χωριά.

Το πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία τόσο νομικά όσο και στρατιωτικά να εισβάλει στην Κύπρο και να προωθήσει τους στόχους της. Έτσι στο όνομα της Ένωσης και του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» έχουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Οι φασίστες/εθνικιστές στην προσπάθειά τους να διαγράψουν τις ευθύνες τους για την εισβολή κατηγορούν τον Μακάριο ότι προκάλεσε την εισβολή καλώντας τις εγγυήτριες δυνάμεις να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη στην Κύπρο, η οποία ανατράπηκε από το πραξικόπημα.

Η εισβολή έβαλε οριστική ταφόπλακα στην ιδέα της Ένωσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο στόχος αυτός ήταν ανέφικτος και αντιδραστικός.

Η εθνική αστική τάξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο μετά την ήττα που δέχτηκε προσπάθησε να συμμαζέψει τα κομμάτια της. Στην Κύπρο ο Μακάριος με την επιστροφή του πρόσφερε «κλάδο ελαίας» στους πραξικοπηματίες ενώ στην Ελλάδα ο Καραμανλής χαρακτήριζε απλά άφρονες τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο έβαλαν τις βάσεις για την υποβάθμιση του ρόλου του πραξικοπήματος στην ανθρώπινη τραγωδία του 1974.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ στο όνομα της “λύσης” του Κυπριακού συντάχθηκε με τον Μακάριο, την λεγόμενη προοδευτική αστική τάξη, και υποτάχθηκε στην εθνική ενότητα. Με αυτόν τον τρόπο απέτυχε στο να αποτρέψει το πραξικόπημα ενώ μετά από αυτό απέτυχε να καταφέρει την καταδίκη του πραξικοπήματος, των πραξικοπηματιών και των φασιστικών ιδεών και να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες για προχώρημα των σοσιαλιστικών επαναστατικών ιδεών μέσα στην κοινωνία.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ προβάλλει ακόμα τη θεωρία του διδύμου εγκλήματος, μια θέση που υποστηρίζει ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν μέρη ενός καλοστημένου σχεδίου από τους ιμπεριαλιστές για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Με αυτήν τη θέση προσπαθεί να τα φορτώσει όλα στον πανίσχυρο ιμπεριαλισμό και να διαγράψει τα αδιέξοδα της δικής της πολίτικης.

Πέρα από τον ιμπεριαλισμό στην Κύπρο συγκρούονταν και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ε/Κ και των Τ/Κ. Ο Μακάριος, στον οποίο το ΑΚΕΛ έδωσε στήριξη, χωρίς όρους και κριτική, (ο «εις και μόνος») αντιπροσώπευε το μέρος της Ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης του οποίου τα συμφέροντα διαφοροποιούνταν από αυτά της Ελληνικής, όμως εξακολουθούσε να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στη Τ/κυπριακή και προωθούσε τον Ε/κυπριακό εθνικισμό. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, παρά το ότι είναι το μονό κόμμα που προωθεί κουλτούρα συμβίωσης των δυο κοινοτήτων, έχει και το ίδιο επηρεαστεί από την εθνικιστική πολιτική. Έτσι, αντί να μιλά για φασιστικό και καταστροφικό πραξικόπημα μιλά για προδοτικό, ενώ συνεχίζει να προσπαθεί να βρει λύση του κυπριακού σε συνεργασία με τους αστούς και μάλιστα τους νεοφιλελευθέρους αυτήν τη φορά.

Σήμερα οι εθνικιστές και οι φασίστες μέσα στη θολούρα που δημιουργεί η καπιταλιστική κρίση επιχειρούν ακόμη πιο έντονα να διαγράψουν το πραξικόπημα και να φορτώσουν τις ευθύνες για την καταστροφή αποκλειστικά στην αντίπαλη πλευρά ώστε να συσπειρώσουν την κοινωνία γύρω από τους αδιέξοδους και καταστροφικούς τους στόχους

Το καθήκον της αριστεράς είναι να ξεσκεπάσει το ρόλο του εθνικισμού και του φασισμού. Όχι στα λόγια αλλά με έργα. Όλοι θα περιμέναμε όταν ήταν το ΑΚΕΛ στην εξουσία να ξεκινήσει τη διαδικασία για την καταδίκη, έστω και πολιτική, των πραξικοπηματιών και των εοκαβιτατζήδων οι οποίοι επέφεραν αυτήν την καταστροφή στο νησί. Θα περιμέναμε να καθοδηγήσει έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο φασισμό που ξαναγεννιέται. Το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ έτσι το κατάντησε να είναι ένα επετειακό σύνθημα!

Για αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε μια νέα αριστερά. Μια αριστερά που να παλεύει ανυποχώρητα ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό και στις δύο πλευρές του νησιού. Που δεν θα ξαναφήσει καμιά ΕΟΚΑ Β και καμιά ΤΜΤ να αιματοκυλίσει τον τόπο. Που δεν θα κάνει συμβιβασμούς με τους φασίστες και τους εθνικιστές στο όνομα της «εθνικής ενότητας», αλλά αντίθετα θα τους αποκαλύπτει!

Ένα μεγάλο αίτημα της αριστεράς σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πρέπει να είναι το να τιμωρηθούν οι πραξικοπηματίες!

Να ξεσκεπαστούν και να καταγραφούν τα εθνικιστικά εγκλήματα μίσους και να τιμωρηθούν όλοι οι φασίστες και εθνικιστές που και στις δύο πλευρές ευθύνονται για δολοφονίες Ε/Κυπρίων και ΤΚυπρίων.

Και το μεγαλύτερο καθήκον της αριστεράς σήμερα είναι να φτιάξει ένα κοινό μέτωπο Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων εργαζομένων που να μπορέσει να συζητήσει και να σχεδιάσει μια βιώσιμη λύση, την οποία να την βάλουν σε εφαρμογή οι δύο κοινότητες, χωρίς να περιμένουν μεσσίες και ηγέτες – για να λύσουν ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και που σίγουρα θα υποθάλπουν φασίστες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: