Λατινική Αμερική, Καραϊβική και Ευρώπη: Ποια η εναλλακτική απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό και την παγκόσμια τάξη πραγμάτων;

του Παναγιώτη Σολωμού

Χίλιοι πεντακόσιοι αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας 346 κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις από 43 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης παρευρέθηκαν στο “Συνέδριο των λαών” “Χτίζοντας εναλλακτικές στην Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ευρώπη” που οργανώθηκε παράλληλα με την συνάντηση που είχε η CELAC (Community of the countries of Latin America and the Caribbean) με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες στις 10 και 11 Ιουνίου.

21897_364377527094615_2749562414188531125_n

Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες αυτές και ο συντονισμός των αγώνων των κινημάτων και των λαών των χωρών τους εναντία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις απειλές που εκτοξεύονται από τους ιμπεριαλιστές εναντία στις χώρες αυτές.

Μέσα από την συνάντηση, τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις της ήταν ολοφάνερο ένα πνεύμα αντίστασης και δυναμισμού το οποίο αντανακλά την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης που χτυπιούνται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Στις περισσότερες εισηγήσεις υπήρχε εκτεταμένα η χρήση της λέξης επανάσταση και ιδιαίτερα η υπεράσπιση της Βενεζουέλας σαν συνεχεία της Βολιβαριανής επανάστασης ,έλειπε όμως η λέξη Σοσιαλισμός.

Έκτος από τις συζητήσεις έγινε και μια πορεία η όποια συμβολικά ξεκίνησε από τα γραφεία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου – WTC των Βρυξελλών.

Στο κλείσιμο της Συνάντησης μίλησαν, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρεάσα αλλά και η κόρη του Τσε, Αδελαίδα Γκεβάρα.

Στην διακήρυξη που ψηφίστηκε με τίτλο «Μια εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη» υποστηρίζεται η περιφερειακή ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής μέσα από τις οργανώσεις ALBA, UNASUR και CELAC και εκφράζεται η αντίθεση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον νεοφιλελευθερισμό και η υποστήριξη των χώρών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στις πιο πάνω πολιτικές. Εκφράζεται ενάντια στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης που έχει αποτέλεσμα τον πνιγμό χιλιάδων ανθρώπων στην Μεσόγειο, θεωρεί τον κίνδυνο από τις κλιματικές αλλαγής σαν ένα από τους πιο μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και διακηρύττει την επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των φύλων, με την ενεργό συμμετοχή των νέων και των διαφόρων κοινωνικών φορέων, με την αλληλεγγύη ως αναπόσπαστη θεμελιώδη αρχή της κυρίαρχης ανάπτυξης των λαών1.

Τέλος εξαγγέλθηκε η συνέχιση τέτοιου είδους εκδηλώσεων και η δημιουργία εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης.

Η ΝΕΔΑ συμμετείχε στην εκδήλωση και κατάθεσε τις πιο κάτω θέσεις στην συζήτηση:

Οι αγώνες των κοινωνιών για οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική ανάπτυξη έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καλά οργανωμένο, πάνω σε παγκόσμια βάση κεφάλαιο, το οποίο, έχοντας τρισεκατομμύρια στη διάθεσή του, υπονομεύει τις οικονομίες των χωρών που αντιστέκονται. Έτσι βλέπουμε στη Βενεζουέλα να σαμποτάρουν την παραγωγή για να φθείρουν την κυβέρνηση. Στην Κούβα η άρση του εμπάργκο στοχεύει στην παλινόρθωση του καπιταλισμού ενώ στην Ευρώπη, μέσα από άρνηση επενδύσεων και φυγαδεύσεις κεφαλαίων, έχει καταφέρει να κτυπήσει εργατικά δικαιώματα, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις ενός αιώνα. Αλλά και όταν αυτά δεν είναι αρκετά τότε μπαίνουν άλλα μέσα όπως άμεσες απειλές και προετοιμασία για στρατιωτική επέμβαση. Έτσι πρόσφατα ο πρόεδρος Ομπαμα δήλωνε ότι η Βενεζουέλα αποτελεί απειλή για την Παγκόσμια ειρήνη.

Η προσπάθεια των αριστερών ριζοσπαστικών κόμματων και των κυβερνήσεων που σχηματίζουν έχουν να αντιμετωπίσουν την υπονόμευση και την επίθεση του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη σοσιαλιστικής προοπτικής που έχουν οι πολιτικές τους, οδηγούν αυτά τα κόμματα στο να στρέφονται προς τα δεξιά, να διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα αντί να το ανατρέψουν. Αυτή τους η στάση οδηγεί σε αδιέξοδα και στασιμότητα. Αυτά τα αδιέξοδα εκμεταλλεύονται παραπέρα τα αστικά κόμματα για να κερδίσουν κοινωνική υποστήριξη και να επανέλθουν στην εξουσία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των αδιεξόδων, το εργατικό κίνημα χρειάζεται ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, μια πολιτική η οποία να στοχεύει στον έλεγχο της οικονομίας από τους εργαζόμενους, μέσα από κρατικοποιήσεις / εθνικοποιήσεις, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, των τραπεζών, των μεταφορών, της ενέργειας και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να κερδίσει την πάρα πέρα υποστήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων και να τους κινητοποιήσει έτσι που να αποτελέσουν την κύρια δύναμη προώθησης και εφαρμογής του.

Σε πολλές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν γίνει πραγματικότητα και αποτελούν πραγματικά φάρο για το εργατικό κίνημα στην Ευρώπη και διεθνώς. Αυτές οι χώρες για μας θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε μια σοσιαλιστική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής, έτσι ώστε να μπορούν να αλληλοϋποστηριχτούν και να αντιμετωπίσουν μαζί τις απειλές του καπιταλιστικού συστήματος. Έτσι για παράδειγμα δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει τα σύνορά της η Κούβα με την Αμερική.

Μια τέτοια ομοσπονδία έχει τις δυνατότητες , τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, και τις παραγωγικές δυνάμεις, να στηριχτεί από μόνη της, να αντιμετωπίσει την επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου και να προσφέρει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και να αποτελέσει παράδειγμα για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες. Μια τέτοια ομοσπονδία είναι η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα της βαρβαρότητας που οδηγά τις κοινωνίες ο νεοφιλελευθερισμός.

1 Ολόκληρη την διακήρυξη μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.telesurtv.net/news/Claves-de-la-Declaracion-final-de-Cumbre-de-los-Pueblos-20150613-0005.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: