ΛΟΑΤ+ Pride 2015: Τα δικαιώματα κερδίζονται – δε χαρίζονται!

Η ΝΕΔΑ συμμετέχει στο 2o Pride το οποίο οργανώνεται αυριο Σάββατο 6.6. Από τον δημοτικό κήπο θα διαδηλώσουμε στις 5μ.μ.

Το κίνημα ΛΟΑΤ+ στην Κύπρο χρειάζεται να γίνει διεκδικητικό, χρειάζεται να μην διαδηλώνουμε μόνο μια φορά το χρόνο. Χρειαζόμαστε να είμαστε έξω από την βουλή στις 11 του Ιούνη, μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και σε όποια άλλη ευκαιρία αφορά τα δικαιώματά μας. 

ακολουθεί φυλλάδιο της ΝΕΔΑ

rainbow-fist-new

Ένα χρόνο μετά το πρώτο pride, βουλευτές μετρούν το “αντριλίκι” τους στην τηλεόραση, εκκλησία αφορίζει γάμους ομοφυλοφύλων, και τα ΜΜΕ εκφράζουν συστηματικά σεξισμό και ομοφοβία. Κι αυτό γιατί μερικά κόμματα από τη μιά θέλουν να προβάλλονται ως οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως από την άλλη αδυνατούν να καταδικάσουν την ομοφοβία και το σεξισμό  που προέρχεται από μερικούς βουλευτές τους.

Είναι παράδοξο να περιμένουμε από τα ίδια κόμματα που, από την πίσω πόρτα, υποθάλπουν τον σεξισμό και την ομοφοβία, τροφοδοτώντας και ενισχύοντας έτσι τέτοιες απόψεις μέσα στην κοινωνία, ότι θα περάσουν θεσμικές διεκδικήσεις, όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης και το δικαίωμα των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην υιοθεσία.

Πρόκειται για τα ίδια κόμματα που λένε ότι υπερασπίζονται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ την ίδια στιγμή ψηφίζουν πολιτικές λιτότητας που κόβουν δικαιώματα από τους εργαζόμενους για αξιοπρεπή εργασία, κόβουν το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν υγεία και υποβαθμίζουν τα νοσοκομεία, κόβουν τις συντάξεις από τους συνταξιούχους, στερούν από τους μαθητές ποιοτική μάθηση, και στερούν από την νεολαία αξιοπρεπή ζωή.

Δεν περιμένουμε! Διεκδικούμε!

Η μαζικότητα του περσινού pride απέδειξε ότι η κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη να βγει στους δρόμους και να παλέψει για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, για ορατότητα και για ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας και του φύλου. Αυτή η μεγαλειώδης πορεία των 5000 ατόμων ήταν που ανάγκασε όλα τα κόμματα να δώσουν προσοχή, και την κυβέρνηση να καταθέσει και να περάσει από το υπουργικό το Σύμφωνο Συμβίωσης! Η μαζική αυτή συμμετοχή ήταν που έκανε τους περσινούς φανατικούς «χριστιανούς» και δεξιούς εθνικιστές και ρατσιστές να μην οργανώσουν φέτος αντιπορεία.

Το περσινό pride, δείχνει ότι αν πραγματικά θέλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά που μας ανήκουν, και να αλλάξουμε τελικά την κοινωνία δεν πρέπει να περιμένουμε, αλλά να διεκδικήσουμε. Κι η διεκδίκηση αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια μέρα το χρόνο αλλά σε κάθε στιγμή, σε κάθε αγώνα που μας αφορά πρέπει να είμαστε εκεί.

Το σύστημα βασίζει την επιβίωσή του στις ανισότητες μέσα στην κοινωνία

Τα προβλήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανέργων, των γυναικών, των μεταναστών και αυτά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Γεννιούνται και αναπαράγονται από το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πλουσίων, καταπατά τα δικά μας και μας διατηρεί διαιρεμένους για να μπορεί να «μας βασιλεύει». Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινό παρανομαστή: τους κοινούς αγώνες!

Διεκδικούμε:

  • Θέσπιση σύμφωνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια ισάξιο με πολιτικό γάμο και με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό όπως η υιοθεσία παιδιών.
  • Διευκόλυνση αλλαγής προσωπικών εγγράφων σε διεμφυλικά άτομα, χωρίς καμία ιατρική προϋπόθεση.
  • Καταπολέμηση της ομοφοβίας/τρανσφοβίας στην εκπαίδευση με πρακτικά μέτρα και ενημέρωση- ευαισθητοποίηση μαθητών και δασκάλων/καθηγητών.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για ΛΟΑΤ+ πρόσφυγες αιτούντων άσυλο, από χώρες που διώκονται για την σεξουαλικότητά τους, στην Κύπρο.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: