Να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα!

Σχόλιο της ΝΕΔΑ

Το Σάββατο 16/5 εκατοντάδες ε/κ και τ/κ διαδήλωσαν και στις δύο πλευρές του οδοφράγματος της Δερύνειας ζητώντας να ανοίξει το οδόφραγμα.

11289539_1426671730985842_1551252149_n

11295714_1620309024853696_2012204187164101627_n

πάνω: η συγκέντρωση στο οδόφραγμα στο βορρά, κάτω: η συγκέντρωση στο οδόφραγμα στο νότο

Την πρωτοβουλία πήραν οι οργανώσεις «Αμμόχωστος η πόλη μας» στο νότο και «Famagusta Initiative» στο βορρά, ενώ στηρίζονταν από πάνω από 25 οργανώσεις κυρίως τουρκοκυπρίων1. Η ΝΕΔΑ ήταν εκεί, στη βόρεια πλευρά, μαζί με τουρκοκύπριους συντρόφους.

Βλέποντας τις ειδήσεις το βράδυ με έκπληξη εντοπίσαμε ότι όλα τα Ε/κ κανάλια ενώ ασχολήθηκαν με την πορεία που έγινε στο νότο, με ομιλίες και συνεντεύξεις δεν έκαναν καμία αναφορά στην εκδήλωση που έγινε στο βορρά.

«Δικοινοτική εκδήλωση» έλεγαν , ή «Ε/κ και Τ/κ διαμαρτυρήθηκαν», εννοώντας ότι οι Τ/κ ήρθαν στο νότο για να διαμαρτυρηθούν! Ενώ στο βορρά υπήρχαν εκατοντάδες κόσμου Εκ/ και Τκ όλων των ηλικιών και με έντονες τοποθετήσεις για άνοιγμα της λεωφόρου Αμμοχώστου.

Αντίθετα όμως δόθηκε μεγάλη έμφαση στον Τουρκοκύπριο που διώκεται από το «καθεστώς» επειδή κρέμασε στο σπίτι του τη σημαία της κυπριακής δημοκρατίας.

Τι μηνύματα θελαν να περάσουν με αυτήν την αποσπασματική μεταφορά του τι έγινε το Σάββατο;

Ο τρόπος που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίος αλλά εξυπηρετεί εθνικιστικές σκοπιμότητες.

Θέλουν καταρχήν να δείξουν ότι οι τ/κ ακολουθούν τους ε/κ στις διαδηλώσεις και ότι ο αγώνας για άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι κυρίως ελληνοκυπριακός! Η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό. Το κίνημα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι πολύ μεγάλο στο βορρά, και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το κίνημα άνοιξε τα πρώτα οδοφράγματα το 2003 όταν οι Ε/κ ούτε που φαντάζονταν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και παρακολουθούσαν με απάθεια. Την ίδια στιγμή ο Ακιντζί ήταν αυτός που συμπεριέλαβε στα ΜΟΕ και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Έπειτα είναι φανερό ότι θέλουν να «αποδείξουν» ότι και οι Τ/κ θέλουν την κυπριακή δημοκρατία κι άρα δεν υπάρχει θέμα «παρθενογένεσης» ή κάποιας άλλης διευθέτησης… . Αυτό κι αν απέχει από την πραγματικότητα! Υπάρχει ένα κομμάτι των Τ/κ που επιθυμεί το ενιαίο κράτος, κυρίως σαν αντίδραση και αποδέσμευση από την Τουρκία. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των Τ/κ θυμάται τους διωγμούς και την απομόνωση το 1963, θυμάται και τα αρνητικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι’ όμως επιθυμούν μια «λύση» και επιθυμούν την επανένωσή της με ασφαλιστικές δικλίδες όμως για να μην επαναληφθεί η αποτυχία του συντάγματος του ’60. Αυτό πολλοί Ε/κ δεν θέλουν να το δουν και κυρίως πολλά ΜΜΕ που επιλεκτικά χρησιμοποιούν το δικοινοτικό κίνημα. Ας μη ξεχνάμε πως σπάνια τα Ε/κ ΜΜΕ καλύπτουν τις αντιμιλιταριστές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ότι οι Τ/κ παλεύουν ενάντια στα κατοχικά στρατεύματα πολύ περισσότερο από τους πατριώτες εθνικιστές του νότου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούν να είναι και πολιτικά εξαρτώμενοι των Ε/κ .

Όλα αυτά δείχνουν ότι αν και η κυβερνήση Αναστασιάδη προσέρχεται στις συνομιλίες με ΜΟΕ και ελπίδες, μια σειρά εθνικιστικά βαρίδια θα είναι εμπόδιο σε μια λύση. Γι΄ αυτό η συνένωση των δυνάμεων των Ε/κ και Τ/κ για μια λύση που να εκφράζει πραγματικά τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων θα είναι η μόνη εφικτή λύση απομονώνοντας τα εθνικιστικά και απορριπτικά στοιχεία σε βορρά και νότο.

derynıa tcpress

Τα εξώφυλλα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων την επόμενη μέρα. Όλες είχαν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην πρώτη σελίδα. Στο νότο η αναφορά γινόταν με μικρά γράμματα στο εσωτερικό των εφημερίδων….

1Famagusta Initiative, Famagusta Walled City Association, Famagusta Youth Centre, Famagusta Woman Center, Cyprus Songs Association, Cyprus Academic Dialogue, Antique Famagusta Foundation, FEMA, Turkish Cypriot Chamber of Shopkeepers and Artisans, DEVIS, Union of Customs Workers, EMU Academics’ Union, Cyprus Turkish Cypriot Chamber of Doctors, Baraka Cultural Centre, United Cyprus Party, New Cyprus Party, Social Democrat Party, Republican Turkish Party

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: