Όχι στις Ιδιωτικοποιήσεις – Συντονισμός των αγώνων

του Παναγιώτη Σολωμού

SmallFishes

 

Μετά την εκβιαστική προώθηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία έχουν βάλει στόχο την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι όλα αυτά που έλεγαν για βελτίωση του δημόσιου τομέα μέσα από τον ανταγωνισμό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Ακόμα η προσπάθεια τους αυτή παίρνει ένα δόλιο τρόπο. Την ίδια ώρα που η υπουργοί συνομιλούν με τα συνδικάτα και τους «κοινωνικούς εταίρους», υποτίθεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη μετάβαση σε ιδιωτικό-αυτόνομο καθεστώς με τον καλύτερο τρόπο, τα διορισμένα από την κυβέρνηση διοικητικά συμβούλια και τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των δημόσιων οργανισμών κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να διαλύσουν τον δημόσιο τομέα και να τον απαξιώσουν, ώστε να τον ξεπουλήσουν όσα- όσα στους ιδιώτες.

Τα ψέματα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης καταρρέουν το ένα μετά το άλλο μέσα από την πραγματικότητα, αφήνοντας να φανούν οι πραγματικοί της στόχοι που δεν είναι άλλοι από τη διάλυση του δημόσιου και ημι-δημόσιου τομέα και το ξεπούλημά του στα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν είναι άλλο από το κτύπημα των μισθών και των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Αν δεν τους σταματήσουμε εμείς δεν θα τους σταματήσει κανένας

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση και η Τρόικα δεν καταλαβαίνουν από συζητήσεις και επιχειρήματα, είναι οργανωμένοι και προετοιμασμένοι, ελέγχουν την οικονομία, τα ΜΜΕ και το βαθύ κράτος και επιβάλλουν δια πυρός και σιδήρου τις αντιμεταρρυθμίσεις τους που στόχο έχουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους. Η αντίδραση των εργαζομένων μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι στη σωστή πορεία. Οι κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, των υπαλλήλων της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων δείχνουν την κατανόηση ότι  μόνο μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι δυνατόν να μπει τέρμα σε αυτήν την πορεία. Για να πετύχουν όμως αυτοί οι αγώνες χρειάζεται ταυτόχρονα και ο συντονισμός τους σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια, την ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ, την Αρχή Λιμένων κατανοούν ότι σαν ένα σύνολο έχουν πολλαπλάσια δύναμη. Κατανοούν ακόμα την ανάγκη ότι πρέπει να πείσουν το σύνολο της κοινωνίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ψέματα της κυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως αυτή την κατανόηση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είτε αρνούνται είτε αδυνατούν να την υλοποιήσουν. Η ΣΕΚ ως το συνδικάτο που ήταν από την ίδρυσή της ο δούρειος ίππος της εργοδοσίας μέσα στους εργαζόμενους, δεν έχει συμμετάσχει ούτε σε μια κινητοποίηση έκτος ίσως από την ΑΗΚ και αυτό κάτω από την πίεση των μελών της, μπαίνοντας έτσι φρένο στην ανάπτυξη των αγώνων. Η ΠΑΣΥΔΥ, από την άλλη, σύρεται από τους εργαζόμενους στους αγώνες και περιορίζεται στη θέση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από διαβουλεύσεις. Η ΠΕΟ, παρόλο που τάσσεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αποτύχει στην προώθηση του συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων και περιορίζεται στο να δίνει τη μάχη κατά κλάδο και με βασικό στόχο να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση έχει παίξει και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ αντί να βάλει σαν στόχο τη λύση των προβλημάτων των οργανισμών του δημόσιου τομέα μέσα από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαφάνεια έχει δεχτεί τη λογική του ανταγωνισμού ως τρόπου καλύτερης λειτουργίας και εξυγίανσης των οργανισμών αυτών.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, το μόνο που απομένει στους εργαζόμενους είναι να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για τον συντονισμό του αγώνα τους ενώ ταυτόχρονα οι αγώνες αυτοί πρέπει να έχουν και την στήριξη της κοινωνίας για την προάσπιση των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών που ανήκουν στο λαό.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: