Διαφθορά, Διαπλοκή, οικονομικά συμφέροντα, καταστρέφουν το πιο δημοφιλές άθλημα των εργαζομένων – το ποδόσφαιρο

του Δώρου Μιχαήλ

Η απαγωγή του ποδοσφαίρου

podosfairo

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα των εργαζομένων. Εκατομμύρια λαού, κυρίως από τα χαμηλά στρώματα, συρρέουν κάθε βδομάδα στα ανά τον κόσμο γήπεδα για να απολαύσουν το σπορ που προσφέρει τις πιο πολλές συγκινήσεις, τις ξεχωριστές σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα και  εναλλασσόμενες φάσεις ενθουσιασμού, απογοήτευσης και άλλων πλούσιων συναισθημάτων.

Δυστυχώς για τους φίλαθλους του ποδοσφαίρου, ακόμα και αυτό το άθλημα το έχουν απαγάγει οι όπου γης κεφαλαιοκράτες καθιστώντας το μια ακόμα κερδοφόρα επιχείρηση στα χέρια τους. Κι όπως και κάθε τι άλλο στον καπιταλισμό, και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης και παρακμής, δεν συμβαίνει απλώς αυτοί που έχουν τα πιο πολλά λεφτά να έχουν και τις καλύτερες ομάδες: το ποδόσφαιρο έχει καταντήσει γήπεδο διαπλοκής, παραγοντισμού, συγκρουόμενων συμφερόντων, αχαλίνωτου τζόγου και διαφθοράς. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται (αναπόφευκτα) και στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες. Μετά από τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή τον περασμένο Δεκέμβριο και σωρεία άλλων γεγονότων και καταγγελιών, το όλο θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις για τις οποίες θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Ιστορία πολιτικής αντιπαράθεσης

Στο μεταξύ, αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε μια  ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην Κύπρο, που δημιουργήθηκε από ιστορικούς κυρίως λόγους: Ο κατατρεγμός των αριστερών αθλητών στο κλίμα της μετεμφιλιωτικής Ελλάδας το 1948, οδήγησε στην ίδρυση της Ομόνοιας από την αριστερά (και αργότερα και άλλων ομάδων) και τη συμπερίληψη του ποδοσφαίρου στη σύγκρουση δεξιάς – αριστεράς σε αναμετρήσεις, όχι μόνο στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και στα χωριά και στις συνοικίες των πόλεων, σε μια εποχή που υπήρχαν δεξιά και αριστερά καφενεία, μπακάλικα, καφέδες, αναψυκτικά και μπύρες!

Τη δεκαετία του ’70 η ποδοσφαιρική αντιπαράθεση πήρε νέα μορφή, αφού τα «εθνικόφρονα» σωματεία ταυτίστηκαν με τη χούντα και έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον οχταήμερο Σαμψών.

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο – Τα πάντα για το χρήμα

Από τότε κύλησε μεγάλος όγκος νερού στον … Πεδιαίο! Με την εξέλιξη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κυριαρχεί πλέον, όπως σε όλες τις χώρες, η οικονομική πτυχή, με τα φαινόμενα πολιτικής αντιπαράθεσης να υποχωρούν ή και να εκφυλίζονται. Κατά τις χρυσές δεκαετίες του 60 και 70, οι αριστεροί ποδοσφαιριστές έπαιζαν με ζήλο και αυταπάρνηση για την ομάδα. Τα αριστερά σωματεία των χωριών έδιναν πρόθυμα τους πιο καλούς ποδοσφαιριστές στην Ομόνοια και τα άλλα αριστερά σωματεία για να θριαμβεύσει το καμάρι της αριστεράς. Σήμερα, Ομονοιάτες ποδοσφαιριστές σύμβολά όπως ο Μαλέκος και ο Εφραίμ μεταπηδούν εύκολα στον ΑΠΟΕΛ για τα χρήματα, ενώ μοναδικά αστέρια όπως ο Χριστοφή μεταναστεύουν για την καριέρα.

Η λογική της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου πέρασε στον μεγαλύτερο βαθμό μέσα στα αριστερά σωματεία επί προεδρίας Χριστόφια, όπου είδαμε την Ομόνοια να στηρίζεται σε χορηγούς, όπως ο Μιλτης  και να κάνει μεταγραφές εκατομμυρίων, χωρίς όμως να καταφέρνει να στήσει ομάδα αντάξια των παραδόσεων της  και των προσδοκιών των οπαδών της.

Το τι είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και σήμερα διατηρείται ο απόηχος της πολιτικής σύγκρουσης (όχι απλώς στα εκατέρωθεν συνθήματα και σύμβολα – Τσε Γκουεβάρα VS Ελληνική σημαία κ.λπ.) αλλά και στα στημένα παιχνίδια. Χαρακτηριστικά, μια από τις βασικές καταγγελίες του Μάριου Παναγή είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις σε διαιτητές να θάβουν αριστερές ομάδες ακόμα και στο αγροτικό ποδόσφαιρο ή ακόμα και τον έλεγχο και τη χειραγώγηση διαιτητών με προσωπική ανάμειξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και με κύριο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούμα, Α’ Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΚΟΠ και συνέταιρο του κου Νεοφύτου σε δύο εταιρείες.

Η πλήρης ξεφτίλα

Κι ενώ ο σάλος από τις καταγγελίες Μάριου Παναγή άρχισε να καταλαγιάζει, με το θέμα της ποινικής διερεύνησης να έχει σταλεί στις Ελληνικές Καλένδες, ήρθε η διαιτησία στους αγώνες ΑΠΟΕΛ – Ομόνοιας και Απόλλωνα – ΑΕΚ, μέσω των οποίων ευνοήθηκε σαφώς η κατάληψη του πρωταθλήματος από τον ΑΠΟΕΛ, να πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις, με ανάμειξη αξιωματούχων πολιτικών κομμάτων και επιθέσεις φιλάθλων σε οικήματα του ΑΠΟΕΛ. Εννοείται ότι η κατάληψη του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, όπως και η πρόκριση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συνεπάγεται και μεγάλα έσοδα για τις ομάδες και τους παράγοντες που τις διοικούν.

Μια άλλη σοβαρή πτυχή του σκανδάλου – ποδόσφαιρο είναι και οι στημένοι αγώνες για σκοπούς κερδοσκοπίας στον τζόγο, για την οποία δεν υπάρχουν μόνο οι καταγγελίες του Μάριου Παναγή και άλλων αλλά και ποινικοί φάκελλοι μετά από έρευνες της ΟΥΕΦΑ.

Τέλος, το άθλημα του ποδοσφαίρου αμαυρώνεται και από τις τεράστιες διαστάσεις που παίρνει η βία στα γήπεδα, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε φακελλώματα, παρακολουθήσεις (κάρτες φιλάθλων κ.λπ.).

Τι μπορεί να γίνει;

Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τους κεφαλαιοκράτες και τους πολιτικούς και αθλητικούς τους εκπροσώπους. Στην καλύτερη περίπτωση θα την πληρώσουν ένας δυό παράγοντες για να μας κλείσουν τα στόματα ή/και μερικά μικρά ψάρια. Η διαφθορά θα συνεχιστεί. Μέτρα όπως η κάρτα φιλάθλου ή ακόμα και η ακύρωση αγώνων σε μια – δυό αγωνιστικές (όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα) δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της βίας. Ακόμα και το αποτέλεσμα από τα ανάλογα περιβόητα μέτρα Θάτσερ στην Αγγλία, απλώς μετέφεραν τη βία έξω από τα γήπεδα.

Ο μόνος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι οι ίδιοι οι φίλαθλοι να διεκδικήσουμε τα αγαπημένο μας άθλημα από τα νύχια των καπιταλιστών και των εκπροσώπων τους και να απαιτήσουμε:

  • Παραδειγματική τιμωρία των διεφθαρμένων κι αυτών που κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο και απομάκρυνσή τους από το ποδόσφαιρο.
  • Σύγκρουση με τα αφεντικά των σωματείων κι απαίτηση για βαριές καμπάνες, ακόμα και φυλάκιση.
  • Να ανοίξουν τα βιβλία των σωματείων και των παραγόντων τους και να διενεργείται οικονομικός έλεγχος γι αυτούς, τους συνεταίρους τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα.
  • Να καταργηθούν τα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο.
  • Συντονισμός των υγιώς σκεπτόμενων οπαδών για να περάσουν τα σωματεία στον δημοκρατικό έλεγχο των οπαδών.
  • Μαζικοί αγώνες για να αλλάξει χαρακτήρα το εμπορευματοποιημένο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να απαλλαγεί από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: