Ευελιξία για έγκριση του ΕΕΕ! Ποιος τελικά θα αποφασίζει;

της Μ. Καρπασία

Σε τροποποίηση του νόμου περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) προχωρεί η κυβέρνηση αφού, όπως ισχυρίζεται, δεν επιτρέπει ο νόμος να αντιμετωπιστούν ειδικές περιπτώσεις γιατί ορισμένοι αιτητές δεν πληρούν τα κριτήρια αλλά έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Ζέτα-Αιμιλιανίδου-ΕΕΕ

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έθεσε το παράδειγμα άνεργης μητέρας με πέντε παιδιά που τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν αξία πέραν των €100 χιλιάδων, την οποία δεν μπορεί να βοηθήσει όπως και πολλούς άλλους αιτητές. Ο λόγος που δεν μπορεί να βοηθήσει, αναφέρει η Υπουργός, είναι γιατί η Βουλή αφαίρεσε τη δυνατότητα της Υπουργού στο αρχικό νομοσχέδιο να εκδίδει διατάγματα! Υπάρχουν, είπε, εκατοντάδες περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή δεν υπάρχει το δικαίωμα στο Υπουργικό ή την Υπουργό να εκδίδει διατάγματα (;). Παραδόξως όμως δεν τέθηκε θέμα διαφοροποίησης των κριτηρίων, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βοηθηθούν αυτοί οι αιτητές.

Τι τροποποίηση προτείνουν;

Όλα αυτά θέτουν πολλά ερωτήματα και κυρίως ένα ουσιαστικό: εάν επανέλθει η δυνατότητα της Υπουργού να εκδίδει διατάγματα τί θα γίνει; Θα εκδίδει ένα για κάθε περίπτωση που δεν εμπίπτει στα κριτήρια ή μήπως θα προταθεί πρόνοια όπου θα δίνεται η ευχέρεια στην Υπουργό να αποφασίζει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και κατά την κρίση της; Φαίνεται ότι τα σχέδια είναι ακριβώς αυτά, δηλαδή να δημιουργήσουν μια άλλη επιτροπή ή θεσμό που να έχει την εξουσία να εξετάζει τις ιδιαίτερες περιπτώσεις των συμπολιτών μας. Νέες επιτροπές, νέοι θεσμοί, νέα συμβούλια, νέες υπηρεσίες εν καιρώ κρίσης, όπου δεσμεύονται από τη μια να μειώσουν τον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και αρνούνται να εγκρίνουν κονδύλια για κάλυψη των αναγκών στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά από την άλλη δημιουργούν νέες ανάγκες για να καλύψουν κενά μιας νομοθεσίας!

Τι πιο απλό από την τροποποίηση του νόμου, όπου θα αυξηθεί το όριο των καταθέσεων και η αξία των περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα της ΝεΔΑ κανένα σπίτι στην Κύπρο δεν εκτιμάται με λιγότερο από €100 χιλιάδες, πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να έχουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όμως εν μέσω κρίσης δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, ούτε να πωλήσουν. Πέραν τούτου, πολλοί εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί έχουν πάρει αποζημιώσεις ή τα ταμεία προνοίας τους. Όλοι γνωρίζουμε πως αυτά τα λεφτά είναι για έκτακτες ανάγκες, περιστατικά υγείας, σπουδές των παιδιών κ.λπ. Κι’ όμως, έστω κι’ αν είσαι άνεργος δεν δικαιούσαι βοήθεια από το κράτος εκτός και αν πωλήσεις ό,τι σου απομένει και ξοδέψεις όσες αποταμιεύσεις έχεις.

Φανταστείτε όμως ότι τώρα μια νέα επιτροπή ή θεσμός θα αναλάβει να εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μήπως με τη “διαφάνεια” που επικρατεί σε αυτή τη χώρα οι αιτητές θα «χρωματιστούν» με κομματικά ή ποδοσφαιρικά χρώματα για να εγκριθούν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: