Λάρνακα: διαδήλωση για την υγεία και ασφάλειά μας! Λέμε όχι στην βιομηχανοποίηση της πόλης και επαρχίας Λάρνακας!

To διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας Skala Times (www.skalatimes.com) διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της βιομηχανοποίησης της Λάρνακας.

Στις 4 Απριλίου, Ημέρα του Πολιούχου Άγιου της Λάρνακας, Σάββατο του Λαζάρου.

Η διαδήλωση θα ξεκινήσει από το Κάστρο της πόλης στις 15.00 με πορεία προς το λιμάνι.

Φωνάζουμε όχι στην Βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας

Φωνάζουμε όχι στα βαριάς βιομηχανίας εργοστάσια στην περιοχή Κρασά

Απαιτούμε την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου

Την διαδήλωση στηρίζουν οι ομάδες: Ομάδα LarnacaAct Ομάδα Πολίτες κάτοικοι πόλης και επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά Ομάδα Πολιτών Δρομολαξιάς Μενεού

21923_959351674089270_1290167219145547057_n

 

της Αθηνάς Καρυάτη

Κλείνει ένας χρόνος από τις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στις αναπτύξεις που είναι να λάβουν χώρα στο λιμάνι της λάρνακας και στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου κι ακόμη η κυβέρνηση δεν τους λαμβάνει υπόψη.

Στο βιομηχανικό λιμάνι, το οποίο είναι κυριολεκτικά μέσα στην πόλη και δίπλα ακριβώς από ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο, καθώς και παραλίες τις οποίες επισκέπτονται εκατοντάδες λουόμενοι το καλοκαίρι, θα γίνεται αποθήκευση και διαχείριση ξηρών και υγρών χημικών προϊόντων, χειρισμός εκρηκτικών υλών, ραδιενεργών υλικών και αποβλήτων και παραγωγή υγρής λάσπης.

‘Οσον αφορά στις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στην Αραδίππου θα αποθηκεύονται χημικές πρώτες ύλες και εκρηκτικά για τις ανάγκες των γεωτρήσεων και ραδιενεργές πηγές για τη βαθμονόμηση των οργάνων. Επίσης, θα γίνεται συντήρηση και επιδιόρθωση εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στις διαδικασίες εξόρυξης με τη μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν σε αυτές φυσικά ραδιενεργά NORMs αφού σύμφωνα με την εμπειρία άλλων χωρών που δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα των εξορύξεων στο 30% των φρεατίων εντοπίζονται φυσικά ραδιενεργά ΝΟRMs. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να πούμε ότι oι εγκαταστάσεις αυτές, θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εταιρίες ENI,NOBLE και ΤOTAL για τις γεωτρήσεις ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο για την κυπριακή ΑΟΖ. Κι όλα αυτά δίπλα σε αποθήκες τροφίμων και ζωοτροφών.

Οι εγκαταστάσεις αυτές γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης και στο όνομα του φυσικού αερίου που θα έρθει να μας σώσει από την οικονομική κρίση. Το ερώτημα είναι με τι τίμημα!

Τα κέρδη και οι πολυεθνικές μπήκαν πάνω από τις ζωές των κατοίκων της Λάρνακας κι αυτό δεν θα το δεχτούμε. Όσα κι αν είναι τα κέρδη από το Φυσικό Αέριο – τα οποία τον τελευταίο καιρό είναι και αβέβαια, μια και μια-μια οι εταιρείες φεύγουν από την κυπριακή ΑΟΖ – δεν αξίζει να καταστρέψουμε τις ζωές μας, την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας και το περιβάλλον για αυτό.

Ζητάμε να αποξηλωθούν οι εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας από το λιμάνι της Λάρνακας και οι μονάδες βαριάς βιομηχανίας που θα αποθηκεύουν επικίνδυνα υλικά – χημικά, εκρηκτικά και ραδιενεργά που έχουν ανεγερθεί παράνομα στη Βιομηχανική Β΄ Αραδίππου και να γίνει μια σωστή μελέτη χωροθέτησής τους.

Όσες «διασφαλίσεις» κι αν δίνουν οι κρατικοί φορείς, το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία για να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, και δόθηκαν έτσι, στις ιδιωτικές εταιρίες, που δεν θα τις ελέγχει κανένας, προβληματίζει έντονα τους πολίτες της Λάρνακας και πρέπει να προβληματίζει όλους τους πολίτες της Κύπρου, καθώς μια μόλυνση με ραδιενεργά στην Λάρνακα θα σημαίνει μια μόλυνση με ραδιενεργά σε όλη την Κύπρο!

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νησιού μας!

Η καταστροφή στο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα είναι πολύ μεγάλη. Παράλληλα με την αποξήλωση των εγκαταστάσεων βαριάς βιομηχανίας, απαιτούμε οι πολίτες να έχουμε λόγο σε οποιαδήποτε ανάπτυξη προγραμματίζεται να γίνει, έτσι ώστε να ωφελήσει την πόλη, τους εργαζόμενους που θα εργοδοτούνται εκεί αλλά και όλο το νησί.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων κατέβηκαν την προηγούμενη βδομάδα σε απεργία ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών που επιχειρείται με την Κοινοπραξία Ζήνωνα. Λέγεται ότι αυτή θα αναζωογονήσει την λάρνακα και την περιοχή. Ήδη όμως ακούγονται ψίθυροι ότι αυτός που θα αγοράσει το λιμάνι είναι ο ιδιοκτήτης της Πετρολίνα, συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση η χρήση του λιμανιού θα γίνει για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.

Ακόμη κι αν αγοραστεί για να γίνει τουριστική περιοχή, μια ματιά στην τουριστική περιοχή της Λεμεσού μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί αν αφεθούν οι ιδιωτικές τουριστικές εταιρίες και τα ξενοδοχεία ανεξέλεγκτα. Στην Λεμεσό, ακόμη και οι παραλίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί, τεράστια ξενοδοχεία βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην ακτογραμμή, τσιμέντο κατακλύζει την περιοχή, μικρές επιχειρήσεις κλείνουν γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν και τελικά η τοπική κοινωνία δεν επωφελείται καθόλου!

Οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην ανάπτυξη της περιοχής τους! Ενώ παράλληλα για να γίνει βιώσιμο και ανθρώπινο το νησί μας χρειάζεται ένα στρατηγικό σχεδιασμό από το κράτος, με διαφάνεια και σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων αλλά και σεβασμό και στόχευση την καλύτερη ποιότητα ζωής μας και όχι του ξεπουλήματος στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: