H Focus το ΑΚΕΛ και ο Βγενόπουλος

Του Παναγιώτη Σολωμού

Η σημερινή περίοδος στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από το βάθεμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλο και πιο πολύ τα φτωχά λαϊκά στρώματα ενώ ευνοεί την οικονομική ολιγαρχία. Στοιχεία αυτής της περιόδου είναι η προώθηση της νομοθεσίας που επιτρέπει τις εκποιήσεις άλλα και των ιδιωτικοποιήσεων. Ταυτόχρονα μια σειρά σκάνδαλα που φανερώνουν τον τρόπο της λειτουργίας της άρχουσας ελίτ *1

focus2

Μέσα σε αυτές τες συνθήκες η άρχουσα ελίτ φέρνει στην επιφάνεια άλλα σκάνδαλα που αφορούν τους αντιπάλους της με κύριο στόχο να αποπροσανατολίσει άλλα και να περάσει το μήνυμα ότι όλοι είναι μπλεγμένοι στην διαφθορά, για να μπορέσει να συνεχίσει το αντικοινωνικό της έργο. Μια από αυτές τις αποκαλύψεις είναι ότι το ΑΚΕΛ μαζί με τον ΔΗΣΥ έχουν πάρει λεφτά από τον Βγενόπουλο, μέσω της εταιρείας Focus του συνεργάτη του Μιχάλη Ζολώτα. Ο ισχυρισμός είναι ότι τα λεφτά δόθηκαν την περίοδο 2007-2008 σαν προεκλογική ενίσχυση. Ειδικά για το ΑΚΕΛ οι κατηγορίες μιλούν για 1,5 εκατομμύριο με στόχο την στήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια, ενώ για τον ΔΗΣΥ μισό εκατομμύριο. Τα λεφτά αυτά πέρασαν στα κόμματα μέσω τρίτων προσώπων η εταιρειών. Η κατηγορία αυτή παρουσιάζεται για δεύτερη φόρα. Την πρώτη φορά που έγινε τον  Απρίλιο του 2014, ο ΔΗΣΥ είπε ότι αφού εξέτασε το θέμα, βρήκε μια εισφορά 50 χιλιάδων ευρώ την οποία και επέστρεψε, ενώ το ΑΚΕΛ διέψευσε το γεγονός και κινήθηκε νομικά ενάντια στην εφημερίδα “Πολίτης” που δημοσίευσε το θέμα.

Πρέπει να ειπωθεί ότι  τότε υπήρχε στην επιτροπή θεσμών της βουλής  μια λίστα με 11.000 ονόματα προσώπων τα οποία μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό δυο εβδομάδες πριν το κούρεμα και συζητείτο κατά πόσο έπρεπε να δοθεί στην δημοσιότητα. Μετά την δημοσιοποίηση της υπόνοιας για την χρηματοδότηση των κομμάτων, η λίστα αυτή πότε δεν δημοσιοποιήθηκε με απόφαση ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ αρνήθηκε και τώρα ότι έχει πάρει λεφτά από την FOCUS, όμως ο Αντρός Κυπριανού παραδέχτηκε ότι “Είναι υποκριτής όποιος εκπροσωπεί πολιτικό κόμμα και λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν πήρε λεφτά για να χρηματοδοτήσει είτε προεκλογική εκστρατεία είτε οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες του πολιτικού κόμματος”. Εισηγήθηκε δε την νομοθετική ρύθμιση της χρηματοδότησης των κόμματων.

Ακόμα κατάγγειλε ότι υπάρχει ιδιαίτερος ζήλος εκ μέρους των ανακριτών ενάντια στο ΑΚΕΛ. Είπε ακόμα ότι υπάρχει μια επιστολή δική του προς τον Γενικό Εισαγγελέα στην οποία ζητά διευκρινήσεις για διαγραφές ΦΠΑ που έγιναν τελευταία.

Τα οικονομικά των κομμάτων και από που αντλούν τους πόρους τους έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτική που ακολουθούν. Στην ουσία η χρηματοδότηση τους σημαίνει και εξάρτηση από τους χρηματοδότες τους. Tα αστικά κόμματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτούνται από τους επιχειρηματίες γιατί εκφράζουν τα συμφέροντα τους. Για τα εργατικά κόμματα όμως είναι καταστροφικό να παίρνουν λεφτά από τους επιχειρηματίες γιατί τα εξαρτά από αυτούς και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και τους στερεί την δυνατότητα να παλέψουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Τους στερεί, όπως τώρα, την δυνατότητα να βγάλουν στην φόρα τα άπλυτα της άρχουσας  τάξης, όπως το ποιοι έβγαλαν λεφτά έξω, σε ποιους χαρίστηκε ο ΦΠΑ και αρκετά τέτοια. Ακόμα τα βάζει στην λογική του συστήματος και δεν μπορούν να υιοθετήσουν αιτήματα ρήξης ,όπως την ανάγκη κρατικοποίησης, κοινωνικού έλεγχου και διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα. Το ΑΚΕΛ έχει μπει βαθιά μέσα στην λογική του συστήματος ώστε να  εκπλήσσεται ακόμα και γιατί το σύστημα το κυνηγά με ιδιαίτερο ζήλο.

Η Χρηματοδότηση των εργατικών – αριστερών κομμάτων πρέπει να στηρίζεται στις μικρές εισφορές των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γιατί αυτούς πρέπει να εκφράζουν και να εκπροσωπούν.

  1. δες σχετικό άρθρο της ΝΕΔΑ στο https://nedacy.wordpress.com/2015/03/18/i-kentriki-trapeza-kyprou-i-giwrkatzi-kai-ta-simferonta-tis-oikonomikis-oligarxias/
  2. Για τον ρόλο του Βγενόπουλου δες το άρθρο του Βαξεβάνη. http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B2%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CF%80%E2%80%99-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: