Eίδαμε και προτείνουμε: “Αγορά: από τη δημοκρατία στις αγορές» του Γιώργου Αυγερόπουλου

the-agora-a-new-documentary-about-the-greek-crisis.w_hr

Ο Αυγερόπουλος, γνωστός για τη δουλειά του από τα ντοκυμαντέρ του Εξάντα, μέσα από το “Αγορά”, ξεσκεπάζει το ψέμα της λιτότητας πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά συνάμα και όλο το “Ευρωπαϊκό οικοδόμημα”.

Το ντοκυμαντέρ, καταφέρνει με περίτεχνο τρόπο να σκιαγραφήσει την κατάσταση στην Ελλάδα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Από την αρχή δηλαδή της κρίσης μέχρι σχεδόν και σήμερα, καταγράφοντας όλα τα σημαντικά γεγονότα, ιστορίες και καταστάσεις που προέκυψαν μέσα από αυτή. Άστεγοι μοιράζονται τα αδιέξοδά τους, επιχειρηματίες εξηγούν πόσο τους ευνόησε η λιτότητα. Εναλλάσσονται εικόνες όπως το άδειασμα της ΕΡΤ, με τον Αλαφούζο, εφοπλιστή και καναλάρχη να εξηγεί πώς ωφελέθηκε από το κλείσιμο της ΕΡΤ, ιστορίες οικογενειαρχών αστέγων με πολιτικόυς όπως ο Βενιζέλος να προσπαθεί να πείσει ότι το βάρος της κρίσης έπεσε αποκλειστικά πάνω στους πολιτικούς. Όλα αυτά με φόντο απανωτά μνημόνια και μνημονιακές κυβερνήσεις, την άγρια καταστολή των κινημάτων και την άνοδο της δολοφονικής Χρυσής Αυγής.

Μιλά όχι μόνο σε καθημερινούς Έλληνες και μετανάστες που έχουν κτυπηθεί πιό βάναυσα από την κρίση, αλλά και με εκπροσώπους των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, των Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και με αναλυτές, οικονομολόγους.

Στην οθόνη, ακόμα και πιό φιλελεύθεροι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει καμία λογική στην αντιμετώπιση του χρέους με περεταίρω δανεισμό και λιτότητα. Εξηγεί πως τα αστικά επιτελεία σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, βασίστηκαν πάνω στην έρευνα των Ρέινχαρτ και Ρόγκοφ, που υποστήριζε ότι όταν το χρέος φτάσει στο 90% του ΑΕΠ τότε η ανάπτυξη σταματά και πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί με λιτότητα, για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών. Όταν ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα θέλησε να επαληθέυσει τα ευρήματα της έρευνας, ο “θησαυρός” αποδείχτηκε “άνθρακας”. Οι Ρέινχαρτ και Ρόγκοφ είχαν κάνει λάθος (τυχαία, ή και όχι) στους υπολογισμούς των δεδομένων. Υπενθιμίζουμε ότι κεντρικές τράπεζες και κυβρενήσεις στήριξαν τη φιλοσοφία της λιτότητας σαν μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, στην έρευνα αυτή.

Το ντοκυμαντέρ ανοίγει με την ιστορία ενός από τους δεκάδες αυτόχειρες της Ελλάδας της κρίσης. Καταλήγει με δύο νούμερα που μιλούν από μόνα τους:

Το 2009 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στο 129% του ΑΕΠ. Το 2014, μετά από 5 χρόνια ύφεσης και βάρβαρης λιτότητας το χρέος βρίσκεται στα 175% του ΑΕΠ.

Εδώ και πέντε χρόνια ο Ελληνικός λαός έχει υπομείνει ανεργία, αυτοκτονίες, χαράτσια, καταστολή, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, άνοδο του φασισμού. ‘Ολα στο βωμό του χρέους. Όσο το βιοτικό επίπεδο κατεβαίνει όμως, τόσο αυξάνονται τα κέρδη μιας ελίτ στην κορυφή.

Αν είσαι οργισμένος ήδη με το σύστημα, τότε το “Αγορά” σε επιβεβαιώνει. Αν όχι σου εξηγεί όλους τους λόγους που πρέπει να ανατραπεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: