Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η Γιωρκάτζιη και τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας

του Παναγιώτη Σολωμού

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από την υπόθεση της διαχείρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και του ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), δεν είναι παρά βρωμιά και δυσωδία, είναι η μπόχα της αστικής δημοκρατίας  που βρίσκεται σε παρακμή και καταρρέει.

safe_image

Το Ιστορικό

Στις 3 Μαρτίου η διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής Τράπεζας  Άντρη Αντωνιάδου υπέβαλε την παραίτησή της, κατηγορώντας την Αρχή Εξυγίανσης (που είναι η ΚΤΚ), για εχθρική στάση απέναντί της, και για την απόφασή της να θέσει επικεφαλή της υπόθεσης κατά Βγενόπουλου το δικηγορικό γραφείο  «Χρύσης Δημητριάδης και Σία ΔΕΠΕ»,  το οποίο είχε εξασφαλίσει δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα, ενόσω η Τράπεζα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο Βγενόπουλου, με πολύ ευνοϊκούς όρους (μέχρι πρόσφατα την υπόθεση χειριζόταν το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους). Στην επιστολή της η Διαχειρίστρια επαναφέρει στην επιφάνεια θέμα ασυμβίβαστου για τη Διοικήτρια της ΚΤΚ, αναφερόμενη στις σχέσεις Βγενόπουλου με την εταιρεία στην οποία εργαζόταν η κόρη της Χρ. Γιωρκάτζη και αποκαλύπτει ότι η Μαριάννα Γιωρκάτζη εξακολουθεί και σήμερα να εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία του συζύγου της Διοικήτριας, Ανδρέα Γιωρκάτζη (που εκπροσωπεί τον Βγενόπουλο) παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Στις 12 Μαρτίου στην Επιτροπή Θεσμών  ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δ.Σ. της ΚΤΚ το εκτελεστικό μέλος της ΚΤΚ Στέλιος Κοιλιάρης. Ο κος Κοιλιάρης κατήγγειλε ότι η Διοικήτρια της ΚΤΚ του ανέφερε ότι ο Π. Νεοκλέους, δωροδόκησε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκο Ερωτοκρίτου. Η δωροδοκία σύμφωνα με τον κ. Κοιλιάρη αφορούσε ιδιωτική υπόθεση συμψηφισμού δανείου με καταθέσεις του στη Λαϊκή, την οποία το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους που εκπροσωπούσε την Λαϊκή δεν στήριξε, γιατί δεν παρουσιάστηκε στη δίκη, την όποια ο κος Ερωτοκρίτου κέρδισε.

Είπε επίσης ο κ. Κοιλιάρης ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κατέχει λίστα στην οποία περιλαμβάνονται 29 βουλευτές, οι οποίοι έχουν προβληματικά δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου (η οποία στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα).

Στη συνέχεια η  κα Γιωρκάτζιη κατηγόρησε τον Νεοκλέους για το γεγονός ότι: «δεν είχε εγγραφεί σε δικαστήρια άλλων χωρών το διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου», ενώ ο κος Νεοκλέους κατηγόρησε την κα Γιωρκάτζη ότι «απαιτούσε να αποσύρει τη διαιτησία της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, λέγοντας πως δεν έχουμε πιθανότητες επιτυχίας. Το δικάσιμο ποσό, ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ».

Απ ‘όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας μπορούν να βγουν αρκετά συμπεράσματα:

Γύρω από την ΚΤΚ έχει στηθεί ένα πέπλο που συγκαλύπτει φαινόμενα διαπλοκής, στα οποία εμπλέκονται από τη διοίκηση της ΚΤΚ, μέχρι μεγάλα δικηγορικά γραφεία και η ίδια η «δικαιοσύνη». Η ΚΤΚ υπήρξε η πύλη μέσα από την οποία οι τραπεζίτες κατάφεραν να φορτώσουν την προηγούμενη περίοδο δισεκατομμύρια  χρέη στις πλάτες του κυπριακού λαού, κάτι που έγινε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε αυτή την προσπάθεια το τραπεζικό κατεστημένο,  συγκαλύπτει τους μεγαλο-καρχαρίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και τις φυγαδεύσεις των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο. Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να δώσει στη δημοσιότητα τα χρέη των βουλευτών,  σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τους ήδη απαξιωμένους εκπροσώπους του λαού, σε μια προσπάθεια να ρίξει καπνό και να σκεπάσει το φόρτωμα ακόμα μερικών δισεκατομμυρίων στις πλάτες του κυπριακού  λαού από την τυχόν αθώωση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Την ίδια στιγμή που γίνονται όλα αυτά οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εδώ εκπρόσωποι των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας επιμένουν να προωθούν νόμους για να αρπάξουν τις περιουσίες των ανέργων και φτωχοποιημένων  εργαζομένων, σε μια εξέλιξη που όλο και πιο πολύ ξεσκεπάζεται σαν ύπουλη παγίδα.

Η αστική δημοκρατία καταρρέει – το ψάρι βρωμά από την κεφαλή

Την εικόνα κατάρρευσης των αστικών θεσμών και του ξεσκεπάσματος του ρόλου τους, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση της οικονομικής ολιγαρχίας,  έσπευσε να σώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος όμως όχι μόνο δεν μπορεί να επιτύχει σε αυτό το καθήκον αλλά αντίθετα οξύνει το πρόβλημα. Η εμπλοκή του ονόματός του  σε σκάνδαλα ξεκινά από την εποχή του χρηματιστήριου (σαν Νίκος Χρυσάνθου) και περιλαμβάνει το σκάνδαλο της φυγάδευσης κεφαλαίων από τον συμπέθερό του κατά την περίοδο του κουρέματος, την εκπροσώπηση των συμφερόντων της RAYAN AIR από το πρώην δικηγορικό του γραφείο, το οποίο τώρα ανήκει στις κόρες του, όταν σαν κυβέρνηση οδηγούσε τις κυπριακές αερογραμμές  σε πτώχευση, και η γνώση του γεγονότος ότι η διοικήτρια της ΚΤΚ έχει ασυμβίβαστο με τη θέση που την διόρισε, μια και ο εν διαστάσει σύζυγός της αλλά και η κόρη της εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Ανδρέα Βγενόπουλου. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το ψάρι βρωμά από την κεφαλή.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα από τους θεσμούς που ελέγχει επιχειρεί να βγάλει στη φόρα σκάνδαλα επιλεκτικά, (Δρομολαξιά, Πάφος), για να φορτώσει την ευθύνη των μέτρων λιτότητας  στην αντιπολίτευση, και να συνεχίσει το αντικοινωνικό της έργο.

Οι θεσμοί – τραπεζικό σύστημα, δικαιοσύνη-  σε ένα  αστικό κράτος πάντα είχαν σαν στόχο να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε περιόδους όμως οικονομικής ανάπτυξης και παραχωρήσεων προς τους εργαζόμενους  μπορούσαν να εμφανίζονται σαν ανεξάρτητοι. Σήμερα με την όξυνση της ταξικής πάλης και τη λειτουργία τους κάτω από την ΕΕ που αποτελεί το επιτελείο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας άρχουσας τάξης, οι θεσμοί εμφανίζουν το πραγματικό ταξικό τους πρόσωπο και προωθούν με θράσος και χωρίς αναστολές τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Ακριβώς αυτό τον στόχο εξυπηρετούσε και ο διορισμός των πιο πάνω προσώπων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον ενδιέφερε αν ήταν μπλεγμένοι σε καταστάσεις διαπλοκής αφού και ο ίδιος είναι.

Οι ευθύνες βαραίνουν βαθύτατα και την ηγεσία του ΑΚΕΛ

Βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η  ηγεσία του ΑΚΕΛ, το οποίο αν πραγματικά θέλει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του λαού, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά.

Θα μπορούσε όταν ήταν στην κυβέρνηση να μην διαχειριστεί το σύστημα και να συγκαλύψει τον βρόμικο ρόλο των τραπεζών, των καπιταλιστικών θεσμών και τις ληστρικές προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Θα μπορούσε όντας στην αντιπολίτευση σήμερα να πάρει πιο δραστικά μέτρα, να καλέσει τον κόσμο στους δρόμους για να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση! Όμως περιορίζεται από το γεγονός ότι και στελέχη του αποκαλύφθηκε ότι είναι μπλεγμένα σε οικονομικά σκάνδαλα ενώ φαίνεται να είναι αδύναμο να στηρίξει μια εναλλακτική πρόταση που θα συμπεριλάμβανε   την πραγματική ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Καμία παραίτηση, κανενός γραφειοκράτη δεν είναι αρκετή για να έρθει πραγματική αλλαγή!

Η προσπάθεια εξυγίανσης των θεσμών είναι αδιέξοδη όσο ο στόχος της είναι να διατηρηθούν κάτω από τον έλεγχο της διεφθαρμένης άρχουσας τάξης και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Η παραίτηση της Γιωρκάτζη, όπως και η παραίτηση προηγουμένως του Δημητριάδη, δεν αλλάζει την κατάσταση. Απλά δημιουργεί ένα εφήμερο αίσθημα δικαίωσης με τη «θυσία» ενός αποδιοπομπαίου τράγου και το φαγοπότι της άρχουσας τάξης συνεχίζεται!

Απαιτούμε την παραίτηση του ίδιου του Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του!

Η απογοήτευση του κόσμου από τους θεσμούς, τα κόμματα και την κυβέρνηση είναι φανερή. Δεν θα τολμούσε αλλιώς να βγει ακόμη και ο Τορναρίτης και να προτείνει διάλυση της Βουλής! Φυσικά αυτός το έκανε προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου καθώς και να διαλυθεί τώρα η βουλή δεν θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το αίτημα να παραιτηθεί ο Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, θα πρέπει να υιοθετήσει σήμερα η αριστερά και το εργατικό κίνημα και να προχωρήσει σε αγώνες μέχρι να τους ρίξουμε! Μόνο έτσι, όποιοι κι αν βγουν στην κυβέρνηση, θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές να προσπαθήσουν να παίξουν βρώμικα παιχνίδια πάνω από στις πλάτες μας.

Παράλληλα χρειάζεται να υιοθετήσουν, αριστερά και εργατικό κίνημα, ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα μέσω του οποίου να περάσουν τον έλεγχο και την διαχείριση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στα χέρια της κοινωνίας.

2 Σχόλια to “Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η Γιωρκάτζιη και τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: