«Ψωμί και τριαντάφυλλα»

της Μ. Καρπασία

Με αυτό το σύνθημα το 1908 χιλιάδες γυναίκες στη Νέα Υόρκη ζητούσαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

JS57982445

Χωρίς υπερβολές, το σύνθημα αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα! Παρόλη την πρόοδο που παρατηρήθηκε στην κατοχύρωση των  δικαιωμάτων  των γυναικών στην Κύπρο, ακόμη και το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών απέχει από το να είναι εφικτή.

Ευρωπαϊκά κράτη, επίσης, αναγνωρίζουν ότι η ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχεύουν στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και τη εξάλειψη της φτώχειας που έχει γυναικείο χρώμα! Αυτό διαφαίνεται από τους στόχους του «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2014-17» όπου ακόμη κάνουν λόγο για «αποτελεσματική προώθηση της ισότητας» για «ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψης αποφάσεων», για εξάλειψη/ καταπολέμηση/ αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών» και «οικονομική ενδυνάμωση»…

Φυσικά δεν διευκρινίζουν πως θα τα καταφέρουν, ειδικά σήμερα  στα πλαίσια της  κοινωνικοοικονομικής κρίσης που καταδικάζει όλους τους εργαζόμενους στις περικοπές και στη λιτότητα. Παράλληλα, αυξάνεται δραστικά και το ποσοστό κινδύνου φτώχειας που περιλαμβάνει και άλλες ομάδες εκτός των γυναικών όπως:  ανάπηρους, ηλικιωμένους, παιδιά, μετανάστριες, μονογονιούς κλπ.

Η «σύγχρονη Ευρώπη», «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «προστάτης των ευάλωτων ομάδων» κάτι κάνει λάθος!

Έγραφε ο Λένιν το 1919:

«Στην αστική δημοκρατία (δηλαδή εκεί που υπάρχει ατομική ιδιοκτησία στη γη στα εργοστάσια, στις μετοχές, εκεί που διατηρείται η εξουσία του κεφαλαίου) ας είναι και η πιο φιλελεύθερη δημοκρατία, η θέση της γυναίκας, πουθενά στον κόσμο σε καμιά χώρα, ακόμα και στην πιο προηγμένη δεν έγινε απόλυτα ισότιμη». Και είχε  απόλυτο δίκαιο. Μια γρήγορη ματιά σε ορισμένα στοιχεία του 2014 που αφορούν στην κυπριακή πραγματικότητα είναι ενδεικτική :

·      Το χάσμα  αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών  παραμένει στο 18.3%.

·      Επικρατεί διαχωρισμός εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών (ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα).

·      Έλλειψη προστατευτικού πλαισίου και ελέγχου των συνθηκών εργασίας των άτυπων και ευέλικτων μορφών εργασίας  των γυναικών και ιδιαίτερα των μεταναστριών

·      Προβλήματα πρόσβασης  στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

·      Το 61.7 % των γυναικών που είναι εργαζόμενες, υφίστανται οικονομικές περικοπές και επιφορτίζονται ολοένα και περισσότερο με το βάρος της φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.

·      Οι διαζευγμένες γυναίκες  αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα.

·      Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανέρχεται στο 16.6%.

 

Όλα αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Κύπρια, που σε μεγάλη κλίμακα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα των γυναικών στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο  κατάλογος δεν θα τελείωνε ποτέ αν αναφερόμασταν και σε άλλες πολλαπλές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή ως οικοκυρές, μάνες, σύζυγοι, επαγγελματίες, θύματα βίας στη οικογένεια, θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, θύματα προώθησης στην πορνεία

Αν και η παγκόσμια μέρα της γυναίκας καθιερώθηκε στη μνήμη των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας που έδωσαν τη μάχη το 1857 για τα εργασιακά τους δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, ότι οι λόγοι της εξέγερσης του 1857, είναι ακόμα ζωντανοί.Όλα αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Κύπρια, που σε μεγάλη κλίμακα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα των γυναικών στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο  κατάλογος δεν θα τελείωνε ποτέ αν αναφερόμασταν και σε άλλες πολλαπλές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή ως οικοκυρές, μάνες, σύζυγοι, επαγγελματίες, θύματα βίας στη οικογένεια, θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, θύματα προώθησης στην πορνεία.

Το μήνυμα της 8ης του Μάρτη είναι  μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης των δικαιωμάτων, μέρα πάλης και αντίστασης ενάντια στις πολιτικές που καθηλώνουν τη γυναίκα και τη θέτουν σε μειονεκτική θέση.

Γι’ αυτό,  το γυναικείο και συνδικαλιστικό  κίνημα πρέπει να επικεντρωθεί :

 

  • Στην πάλη ενάντια στην ανισότητα που πηγάζει από τις δομές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και δημιουργεί συνθήκες διάκρισης μεταξύ αδύνατων ομάδων όπως είναι όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, ηλικιωμένοι, ομοφυλόφιλοι κ.ά.
  • Διασφάλιση όλων των παροχών για υγιή διαβίωση των οικογενειών (επιδόματα, δομές, υπηρεσίες).
  • Στην ενθάρρυνση της συνδικαλιστικής δραστηριοποίησης των γυναικών.
  • Στην πάλη για ισομισθία, για ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην εργασία, καταπολέμηση της ανεργίας και προστασία των ανέργων.
  • Στην εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με άτυπες μορφές εργασίας, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες.
  • Στην προστασία των μονογονεϊκών οικογενειών και την αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών.
  • Στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων σε θέματα φύλου

Η πάλη για την ισότητα των γυναικών δεν είναι «γυναικείο πρόβλημα», είναι πρόβλημα της κοινωνίας ολόκληρης και προτεραιότητα στους αγώνες όλων των εργαζομένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: