Ασφαλείς και νόμιμες εκτρώσεις – αναπαραγωγικά δικαιώματα ΤΩΡΑ!

Της Ελένης Ιωάννου

Το θέμα της νομιμοποίησης των εκτρώσεων έχει μπει στην ατζέντα της βουλής προς συζήτηση και θα ψηφιστεί σύντομα. Ο νόμος αυτός πρέπει να περάσει – αποτελεί αίτημα τόσο των γυναικών όσο και των ίδιων των γιατρών εδώ και χρόνια!

feministlogo1

Στην Κύπρο οι αμβλώσεις είναι παράνομες.

Εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη -όπου ακόμα κι έτσι δεν πραγματοποιούνται σε δημόσια νοσηλευτήρια. Επιτράπηκαν μόνο  την περίοδο που ακολούθησε την εισβολή του ’74 όπου η εκκλησία της Κύπρου τις επέτρεψε, καθώς πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες είχαν πέσει θύματα βιασμού από Τούρκους στρατιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται; καθόλου!

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εκτρώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, με ψεύτικα πιστοποιητικά. Αυτό βέβαια χρειάζεται πολλά λεφτά, διασυνδέσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές άνεργες, χαμηλόμισθες γυναίκες ή μετανάστριες, και με το φόβο του κοινωνικού στίγματος, να υπόκεινται εκτρώσεις κάτω από αμφίβολες συνθήκες ασφαλείας. Συχνά δεν διατηρείται καν αρχείο από την κλινική, ώστε οι κλινικές να μη βρεθούν υπόλογες σε περίπτωση επιπλοκών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2006 -2007 από το Υπουργείο Υγείας έδειξε ότι:

➤20% του δείγματος των γυναικών είχαν την εμπειρία τουλάχιστον μιας άμβλωσης

➤7% των γυναικών που είχαν κάνει έκτρωση ήταν ηλικίας μεταξύ 18-24 ετών 19,6% γυναίκες 25-44 ετών και 38,8% γυναίκες από 45 μέχρι 56 ετών.

Ενώ σε όλο τον κόσμο:

➤19 από τα 45 εκατομμύρια απρογραμμάτιστων εγκυμοσύνων που διακόπτονται κάθε χρόνο γίνονται σε ανασφαλείς συνθήκες.

➤40% γίνονται σε νεαρές γυναίκες 15 -24 ετών.

70.000 πεθαίνουν παγκόσμια κάθε χρόνο από ανασφαλείς εκτρώσεις, 13% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Βλέπουμε ότι είτε στα πλαίσια του νόμου είτε εκτός, οι αμβλώσεις γίνονται, είτε αυτές αφορούν απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες, εγκυμοσύνες που προέκυψαν μετά από βιασμό, ή σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να βλάψουν την υγεία ή τη ζωή ακόμα της μητέρας. Γι’ αυτό και παλεύουμε για το δικαίωμα κάθε γυναίκας να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς μεθόδους άμβλωσης, με την ιατρική παρακολούθηση που απαιτείται μετά και με την ανάλογη φροντίδα σε περίπτωση επιπλοκών, μέσα στα πλαίσια ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας.

Δικαίωμα στην ασφαλή έκτρωση, δικαίωμα και στη μητρότητα, δικαίωμα στην αντισύλληψη/ πρόληψη!

Θα υπερασπιστούμε μάχιμα το δικαίωμα της γυναίκας στην ασφαλή άμβλωση. Την ίδια στιγμή όμως, παλεύουμε ώστε οποιαδήποτε γυναίκα το θελήσει, να γίνει μητέρα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να πρέπει να θυσιάσει τη δουλειά της, ή να αναγκαστεί σε συμβιβασμό για οικονομικούς λόγους.

Το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει σε νέες μητέρες, ότι η μητρότητα δεν εξ υπακούει ότι θα πρέπει να παρατήσουν σχολείο, πανεπιστήμιο ή δουλειά. Πρέπει να κατοχυρωθεί η άδεια μητρότητας και πατρότητας σαν αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά και η δυνατότητα, δωρεάν κρατικής βρεφονηπιακής φροντίδας. Προς το παρόν οι επιλογές μιας μητέρας είναι είτε να γίνει οικοκυρά/ μητέρα ή να πληρώσει υπέρογκα ποσά σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς, καμία από τις δύο δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή για τα χαμηλά στρώματα.

Κάθε γυναίκα και άντρας θα πρέπει επιπλέον να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, αλλά και στην ενημέρωση γύρω από τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, σαν ένα βασικό παράγοντα για την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων. 

Δυστυχώς όμως η κρίση του καπιταλισμού έρχεται με περισσότερη λιτότητα και περικοπές στην υγεία, την παιδεία κοκ. Μέσα από το ΓΕΣΥ, που βρίσκεται στα σκαριά επιχειρούν να δώσουν ακόμα περισσότερα προνόμια στις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρίες που κοιτάζουν να απομυζήσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν από το δημόσιο. Γι’ αυτό και η πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος είναι μονόδρομος.

Η πάλη για αναπαραγωγικά δικαιώματα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέρος ενός γενικευμένου αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Πρέπει να αγκαλιαστεί από συνδικάτα και να βαδίσει πλάι πλάι με τις διεκδικήσεις της κοινωνίας για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση όπου οι γυναίκες και όχι το σύστημα θα είναι ελεύθερες να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις που αφορούν το σώμα και την υγεία τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: